Citytrip Pula? Reisgids met onze 15 tips & bezienswaardigheden Pula

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Pula? Reisgids met onze 15 tips & bezienswaardigheden Pula

6 november 2019 in Kroatië0 reacties

Is een citytrip naar Pula de moeite? Jazeker! Deze reisgids Pula laat je wat te zien en te doen is!

Pula wordt vaak wat links gelaten. De grote haven en industriezone geven immers het idee dat deze stad niet zo pittoresk is als andere Kroatische steden. Zonde, want ook Pula heeft een aantal historische sites die zeker kunnen concurreren met die in de grootste, oudste steden ter wereld.

Inhoud artikel

 1. De Pula Arena

De Pula Arena is het enige amfitheater ter wereld waarvan nog steeds vier zijtorens en alle 3 de niveaus van de originele constructie overeind staan. Het is eveneens één van de 6 grootste, overblijvende, Romeinse arena’s ter wereld én het best bewaarde, antieke monument van heel Kroatië.

De arena werd gebouwd tussen 27 voor en 68 na Christus en is, dankzij haar haast perfecte staat, een fantastisch voorbeeld van Romeinse bouwkunst. Vroeger werd het amfitheater gebruikt als arena voor gladiatorenwedstrijden. Deze wedstrijden lokten tot wel 20.000 toeschouwers. Vandaag de dag is de Arena van Pula nog steeds in gebruik voor onder meer concerten of andere festivals. Het amfitheater is dagelijks geopend voor een bezoekje.

 1. De Tempel van Augustus

Nog één van Pula’s goedbewaarde Romeinse sites is de Tempel van Augustus, die ooit deel uitmaakte van een triade van tempels, waarvan deze de enige is die overblijft. De centrale tempel is verdwenen, terwijl de achterkant van de Tempel van Diana opgenomen werd in het Communal Palace, dat in de 13de eeuw gebouwd werd.

De Tempel van Augustus is gewijd aan de eerste Romeinse Keizer, Augustus, en werd waarschijnlijk nog tijdens zijn leven gebouwd, ergens tussen 2 voor en 14 na Christus. De tempel is één van de best bewaarde, Romeinse tempels buiten Italië en bevindt zich op een plein dat ooit een Romeins forum was.


 1. De Boog van de Sergii

Het slotstuk van het triumviraat van Romeinse monumenten in Pula is de Boog van de Sergii of de ‘Gouden Poort’, gebouwd tussen 29 en 27 voor Christus door de machtige Sergii-familie. De triomfboog omkaderde ooit de stadspoort, Porta Aurea, die zo genoemd werd door de rijkelijke versieringen.

Hoewel de stadspoort en -muur vernield werden in de 19de eeuw, bij de uitbreiding van de stad, staat de boog er nog steeds. Hij werd in Corinthische stijl gebouwd en fungeerde al vaak als achtergrond voor theater- en muziekvoorstellingen op het plein ernaast.

 1. Pula in Virtual Reality!

Benieuwd hoe Pula eruitzag ten tijde van de Romeinen? Tijdens een begeleide wandeling met een virtual reality-bril krijg je een duidelijk idee van hoe onder meer het amfitheater, de tempel van Augustus en het Romeinse forum er 2000 jaar geleden bijstonden.

 1. Beschermde natuurgebied Kamenjak

Het beschermde natuurgebied Kamenjak, een stukje ten zuiden van Pula gelegen, is ook echt een aanrader! Deze bekende zwemplek heeft heel wat kliffen waarvan je in de zee kan duiken of springen. Je moet er wel wat voor over hebben: dit is een ongerept en ruig gebied, waardoor de padjes soms nogal rotsig zijn en je best ook waterschoenen meeneemt om in het water te gaan. Wij vinden alleszins dat al het pracht en praal daar zeker tegen opweegt! Verder is het een leuke plek om te snorkelen door het heldere water en zal je ongetwijfeld veel visjes zien.

 1. Lichtspektakel in de haven

Pula is gelegen vlakbij de Adriatische Zee, maar de kust wordt voornamelijk in gebruik genomen door grote schepen die dag in dag uit komen aanmeren. Pula is namelijk het belangrijkste scheepscentrum van Kroatië dankzij haar grote scheepswerf, maar de haven wordt pas écht de moeite in de zomermaanden.

In de zomermaanden worden hier geregeld festivals en evenementen georganiseerd, zoals een lichtshow die elke zomeravond geprojecteerd wordt op de kranen. De show is gemaakt door een wereldberoemde lichttechnicus, dus ga zeker een kijkje nemen! Geniet om het uur (beginnend vanaf 21 uur tot middernacht) van een show waarbij de indrukwekkende boten en kranen zo’n 15 minuten lang omgetoverd worden tot een heus lichtspektakel.

 1. Ontspannen aan Ambrela Beach (strand)

Een beetje ontspannen tijdens je citytrip of vakantie in Pula? Er zijn heel wat stranden rond Pula. Onze facoriet is Ambrela Beach, ongeveer 4,5 km ten zuiden van het stadscentrum van Pula. Er is een zandstrand, en je kan er parasols en strandstoelen huren.
Een hongertje? Snack bars in de buurt zorgen voor een snelle hap.

 1. Winkelen & marktjes in Pula

In pula vind je allerlei soorten winkels. Natuurlijk heb je er de gewone supermarkten, maar er is ook een groot Konzum waar je je boodschappen kan doen en nog veel meer zal vinden zoals speelgoed, kledij, schoenen, electronica, noem maar op. Dit Konzum vind je op dit adres: Šijanska cesta 1.

Daarnaast zijn er in het centrum ook allerlei winkeltjes. Wandel vanaf het Portarata plein tot aan het Forum en Sergijevaca en Flanaticka straat en je zal naast supermarkten ook verschillende kledingwinkels, souvenirwinkels, juwelenzaakjes en nog veel meer tegenkomen.

Probeer ook zeker eens een marktje te bezoeken in het centrum

Dit is een populaire plek onder de locals om dagelijkse inkopen te doen. De kraampjes hebben een ruim aanbod aan biologische groeten en fruit en ook heel wat zelfgemaakte lokale producten en lekkernijen. Ga hier zeker eens op zoek naar de lekkerste olijfolie, honing en likeuren. Naast dit openlucht marktje is er ook nog een mooi overdekt marktgebouw.

 1. Verken Pula op elektrische fiets

Wil je Pula en omgeving op een originele manier verkennen? Dan kan je een begeleide excursie per elektrische fiets maken. Je fietst door de oude Romeinse straten en langs de prachtige kustlijn.

Een georganiseerde trip boeken? Klik hier voor tours in Pula.

 1. Excursie naar de mummies van Vodnjan

Afstand enkele reis vanuit Pula: 10 km

De kerk van Sint-Blasius in Vodjnan heeft een bijzondere bezienswaardigheid: in een aparte ruimte achter het hoofdaltaar liggen de restanten van 6 heiligen. Voor één of andere reden zijn de stoffelijke overschotten niet tot ontbinding overgegaan. Doorheen de tijd is de huid helemaal opgedroogd, wat hen op mummies doet lijken. De kerk bezit ook nog heel wat andere relikwieën (380 om precies te zijn), waaronder de tong van de heilige Maria van Egypte.

 1. Daguitstap naar Opatija

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Pula: 101 km

Kuier langs de mooie promenade van Opatija en herbeleef de plek waar de elite van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk haar dagen doorbracht. Opatija kende moeilijke tijden tijdens de Joegoslavische periode, maar heeft vandaag de dag wat van haar vroegere elegantie teruggewonnen. De stad is een stille getuige van de overdadige architectuur die zo typisch was tijdens haar hoogdagen.

 1. Daguitstap naar Pazin Castle

Afstand enkele reis vanuit Pula: 55 km

Pazin Castle is een stenen constructie die dateert uit de middeleeuwen. Het eerste geschreven bewijs van een kasteel op deze plek dateert van 983. Uiteraard werd het kasteel ondertussen aangepast en verbeterd. Vandaag de dag is het nog steeds in goede staat. Je vindt er binnenin het Stadsmuseum van Pazin en het Ethnografische Museum.

Het kasteel kijkt uit over de diepe kloof van de rivier Pazinčica Foiba. Die rivier verdwijnt hier in een zinkgat en stroomt ondergronds verder. Jules Verne schreef in 1885 de roman Mathias Sandorf, geïnspireerd op het kasteel en deze kloof. De stad Pazin houdt nog altijd jaarlijks de ‘Jules Vernedagen’, in de derde week van juni.

 1. Dagtrip naar Poreč

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Pula: 60 km

Poreč is het meest populaire, toeristische resortgebied in Istrië, maar het is veel meer dan alleen een strandvakantiebestemming. Graaf wat dieper, en je zal achter deze façade van resorts, een oude, Romeinse stad ontdekken. De drie 15de-eeuwse torens rond de stad maakten ooit deel uit van de stedelijke versterkingen.

Breng er een bezoek aan de door UNESCO erkende Eufrasiusbasiliek van Poreč, met prachtige muur- en vloermozaïeken, of verken de ruïnes van de oude Tempel van Jupiter, bij het Maraforplein.

 1. Culinaire excursie: de smaken van Pula en Istrië

Doe vanuit Pula een georganiseerde groepsreis, en ontdek de heerlijke lokale producten van Istrië, zoals biologische geitenkaas. Verder bezoek je ook lokale wijn- en olijfolieproducenten, waar een proeverij uiteraard niet mag ontbreken!

Een georganiseerde trip boeken? Klik hier voor tours en excursuers in Pula.

 1. Daguitstap naar Rovinj

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Pula: 50 km

Rovinj wordt dikwijls beschouwd als de topattractie van Istrië. Hoewel deze plek enorm drukbezocht is (vooral in de zomermaanden), neemt de drukke menigte niets weg van de pracht van deze oude vissershaven. De pittoreske oude stad, met geplaveide wegen en aangename pleinen, rust op een eivormig schiereiland. Rovinj voelt vrij Italiaans aan, en is ideaal voor een ontspannende daguitstap tijdens je vakantie in Istrië.

Diepzeeduikers kunnen in Rovinj het wrak van de SS Baron Gautsch opsporen. Dit schip zonk in 1914, toen WO I losbarstte. Het kapseisde toen het een mijn raakte. Je vindt deze "Titanic van de Adriatische Zee" op een diepte van 42 m.

 1. Maak een daguitstap naar Venetië vanuit Pula

Een boottocht brengt je in 3 uur over de Adriatische zee naar Venetië. Dit geeft je net genoeg tijd voor een bondig bezoek aan het Dogepaleis in Venetië.

 1. Waar parkeren in Pula?

Als je je auto wilt parkeren in het stadscentrum van Pula, dan is er een een grote parking recht voor de Pula Arena (amfitheater). De parking ligt op vijf minuten wandelen van het centrum en alle historische plekken. Het is een 24-uur parking; je betaalt er per uur.

 1. Waar overnachten in Pula?

Pula is geen grote stad. Elk hotel in het oude stadscentrum is dicht bij de verschillende bezienswaardigheden. Ontdek de hotels in Pula en boek direct met korting.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?