Palmanova, de stervormige vestingstad bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Palmanova, de stervormige vestingstad bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

8 november 2022 in Italië0 reacties

Palmanova is gelegen in de regio Friuli-Venezia Giulia in het noordoosten van Italië en prijkt sinds 9 juli 2017 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Palmanova dankt haar plek op deze lijst (net zoals het pittoreske Venetië, Bergamo en Peschiera del Garda) aan de Venetiaanse verdedigingswerken die je hier kan bewonderen.

Benieuwd naar dit bijzondere stadje? Lees dan zeker verder en kom alles te weten over je bezoek aan Palmanova.

Inhoud artikel

  1. Palmanova, een stervormig vestingstadje

De Italiaanse stad Palmanova ligt ongeveer 70 mijl ten oosten van Venetië. De stad werd van binnen beschermd door zijn massieve stervormige vestingmuren. Je vindt er prachtige voorbeelden van forten die gebouwd werden in laat-renaissance stijl door de Venetiaanse Republiek. De bijzondere vestingwerken werden, zoals hierboven reeds vernoemd, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in 2017.

Wat Palmanova zo uniek maakt, is dat de hele stad en het uitgestrekte plein gebouwd zijn in de vorm van een negenpuntige ster. Deze werd ontworpen door Vincenzo Scamozzi. Tussen de punten van de ster steken wallen uit die de punten met elkaar verbinden zodat ze zichzelf kunnen verdedigen tegen aanvallende krachten.

TIP RONDREIS: Maak jij een rondreis door Noord-Italië? Breng dan zeker eens een bezoekje aan deze bijzondere vestingstad.

  1. Verdiep je in de geschiedenis van Palmanova

De eerste steen voor deze ‘ideale vestingstad’ werd gelegd op 7 oktober 1593. Die datum werd zorgvuldig gekozen om wel twee bijzondere redenen.

  • Ten eerste werd op 7 oktober 1571, de beroemde zeeslag om Lepanto gevoerd. Tijdens deze zeeslag slaagden de Venetianen erin hun aartsvijand, het Ottomaanse Rijk, te verslaan.
  • Tevens is 7 oktober ook de dag van de heilige Giustina, de beschermster van Palma, zoals de stad in eerste instantie gedoopt werd.
  • Na het Verdrag van Campo Formio ging de vesting op in het Oostenrijkse Imperium en in 1805 werd het door Napoleon Bonaparte veroverd.
  • Een jaartje later kwam Palmanova bij het Koninkrijk Italië.

Rievocazione Storica, herleef de geschiedenis van Palmanova

Mocht je Palmanova bezoeken in het tweede weekend van juli of het eerste weekend van september, dan kan je de beroemde Rievocazione Storica bijwonen. Tijdens dit evenement gaat de bevolking vierhonderd jaar terug in de tijd om de reden voor de totstandkoming van Palmanova te herdenken.

Je zal merken dat de inwoners van de stad in 16eewse klederdracht rondwandelen terwijl ze trots de vlag met het symbool van Palmanova hijsen. Er worden verschillende optochten gehouden, duellen georganiseerd en op acrobatische wijze worden de vlaggen in de lucht gegooid. Een kleurrijk en levendig spektakel waar de inwoners van dit stadje ieder jaar opnieuw naartoe leeft.

  1. Drie verschillende toegangspoorten

Zodra je Palmanova binnenrijdt, merk je meteen dat het stadje vrij bijzonder is! Het vestingstadje is makkelijk te bereiken via de drie monumentaler toegangspoorten die worden toegeschreven aan Vincenzo Scamozzi. Porto Cividale, Porta Aquileia en Porta Udine zijn met elkaar verbonden door een ondergrond tunnelsysteem. De poorten zijn vernoemd naar de stad naar waar ze wijzen.

De poorten zijn de enige gebouwen die zichtbaar zijn vanaf het buitenste fort en deels zijn authentieke architectonische kenmerken heeft kunnen behouden. Je kan een prachtige wandeling maken langs de poorten en de verdedigingslinie.

  • Poort Udine werd samen met Poort Cividale gebouwd in 1605. Deze poort herbergt twee grote wielen die werden gebruikt om de ophaalbrug op te tillen.
  • Poort Aquileia is de eerste poort die gebouwd werd. De buitengevel wordt verfijnd door twee gewelven die het wachthuis omarmen.
  • Op het binnenterrein van Poort Cividale waren kamers voor de bewakers en de dienstdoende officieren, en voor de officier die verantwoordelijk was voor de goederen die onderweg waren en voor het personenverkeer.
  1. Slenteren door de oude binnenstad van Palmanova

Niets leuker dan door de pittoreske straatjes met kleurrijke gevels van Palmanova rond te dwalen. Eenmaal binnen de stadsmuren verdwaal je al gauw in een wirwar van geometrisch gevormde straatjes die erg op elkaar lijken. Gelukkig komt elk van deze zes hoofdstraten uiteindelijk uit op het zeshoekig plein uit. Op de plekken waar de zes hoofdstraten het plein kruisen, merk he de beelden op van de belangrijkste stadhouders die elkaar om de twee jaar afwisselden.

  1. Piazza Grande

Piazza Grande is een van de belangrijkste pleinen in Palmanova. Het plein is een vierkante zeshoek, waarop alle belangrijke gebouwen van de stad uitkomen. Verder wordt het pleintje ook nog omringd door een kanaaltje als eerbetoon aan de vroegere zeven kilometerlange verdedigingsgracht.

Op het stadsplein vind je een aantal opvallende bouwwerken maar het meest bijzondere bouwwerk rondom Piazza Grande is de barokke Duomo SS Redentore, het oudste gebouw van de stad. Op de façade merk je drie beelden op: de heilige verlosser, San Marco en de beschermheilige Santa Giustina. Bovenaan zie je ook nog de gevleugelde San Marco staan, het symbool van Venetië.

VERBLIJFTIP: Hotel Ai Dogi is gevestigd op het centrale plein van Palmanova en biedt ruime en moderne accommodatie. De kamers zijn voorzien van alle comfort en beschikken over een plasma-tv en een eigen badkamer. Sommige kamers bieden ook uitzicht op Piazza Grande. Meer info en boeken.

  1. Kathedraal van Palmanova en de klokkentoren

Voor het stadhuis bevindt zich de barokke kathedraal, welke zeer opmerkelijk is. Het is niet zeker maar het zou kunnen dat Vincenzo Scamozzi en Baldassare Longhena deze ontworpen heeft. Ga zeker eens een kijkje nemen naar de mooie muurschilderingen.

Maar wat nog zo bijzonder is aan deze kathedraal, is de klokkentoren. Deze werd gebouwd in 1776 en is met opzet kort gebouwd zodat de vijanden die de stad aanvallen, de kathedraal en haar klokkentoren niet zouden kunnen zien. Zo konden ze zichzelf en hun kathedraal beschermen tegen de vijandelijke aanvallen zoals kanonschoten van buitenaf.

  1. Museo Storico Militare

Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van Palmanova en de bijzondere verdedigingswerken in de stad? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het kleinschalige Museo Storico Militare. Het museum werd gebouwd boven de poort Cividale en brengt je wat meer bij over de stad. Je kan er oude zwaarden en kanonnen bezichtigen tot radio’s uit de eerste Wereldoorlog.

Afhankelijk van het weer, kan je ook de oude verdedigingslinie bekijken. Wanneer het fel geregend heeft, kan het zijn dat de tunnels onder water staan en dan is het niet toegelaten deze te bekijken. Je kan het museum enkel bezoeken tijdens het weekend.

Bezoek je de stad op een maandag? Bezoek dan even de lokale markt op het centrale plein.
  1. Wat zien en doen in de buurt van Palmanova?

Palmanova is natuurlijk niet zo heel groot. Maar je kan je bezoek aan deze stervormige vestingstad combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen stadjes als Udine, Triëste of Venetië. Benieuwd naar de mooiste uitstappen vanuit Palmanova? Wij lijsten ze even voor je op:

Bezoek Udine en de Romeinse stad Aquileia

Udine is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Friuli Venezia Giulia. De universiteitsstad is relatief onbekend en wordt dan ook niet overrompeld door toeristen. Toch is Udine en de regio meer dan de moeite waard om te bezoeken. De stad beschikt over een gezellig centrum met mooie gebouwen die meteen in het oog springen. Loop zeker eens langs het belangrijkste plein van de stad Piazza della Libertà, Castello di Udine en de kathedraal van Udine.

Rome als stad van Romeinse gebouwen en ruïnes is je gekend, maar deze antieke Romeinse stad zal wellicht geen belletje doen rinkelen. Jammer, want Aquileia was ooit één van de grootste en rijkste steden tijdens de vroege Romeinse overheersing. De dag van vandaag vind je hier nog heel wat Romeinse overblijfselen.

Maak een daguitstap naar Venetië

In Venetië is meer dan genoeg te zien en te doen. In de stad van de kanalen zou je zeker een rondvaart met een gondel moeten maken over het water, of op de veerpond stappen naar de eilanden Murano en Burano.

In het centrum van Venetië zelf kan je over het beroemde San Marco plein lopen, de Basilica di San Marco bezoeken, de Campanile beklimmen voor uitzicht over de stad, het Dogepaleis aanschouwen en over de beroemde Brug der Zuchten wandelen. Bezoek ook zeker één van de musea, zoals de Gallerie dell’Accademia of het Peggy Guggenheim museum. Met onze uitgestippelde wandeling Venetië ontdek je de mooiste plekjes.

TIP: Wie al de bovenstaande highlights in Venetië al eens heeft gezien moet zeker ook onze blog met verborgen pareltjes in Venetië, weg van de toeristen lezen.

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondeltocht + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië.
  1. Waar overnachten in Palmanova?

Voor je bezoek aan het stervormige vestingstadje Palmanova, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. In Palmanova is het aanbod hotels en vakantiehuizen niet erg groot, bovendien houd je er best rekening mee dat de accommodaties op drukkere periodes ontzettend snel volboekt zijn. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en appartementen in Palmanova online bekijken.

Hotel Ai Dogi

Hotel Ai Dogi is gevestigd op het centrale plein van Palmanova en biedt ruime en moderne accommodatie. De kamers zijn voorzien van alle comfort en beschikken over een plasma-tv en een eigen badkamer. Sommige kamers bieden ook uitzicht op Piazza Grande. Meer info en boeken.

Urban Trend Gasthouse

Of verblijf in het pension Urban Trend, een modern en elegant gastenverblijf gevestigd in een oud historisch gebouw. Urban Trend is gelegen in het centrum van Palmanova en biedt propere, comfortabele kamers die voorzien zijn van alle luxe en comfort: badkamer, smart-tv met Netflix, airconditioning, regelbare verwarming enzoverder. Last but not least kan je bij deze accommodatie ook fietsen huren om de omgeving op een leuke manier te verkennen. Meer info enboeken.

Villa Scala

Mag het ietsje luxueuzer zijn? Verblijf dan in Villa Scala, een charmant 17e eeuwse herenhuis in het historische dorpje Mereto di Capitolo, een klein middeleeuws stadje in de buurt van Palmanova (2,5 km). Het herenhuis beschikt over ruime kamers die elegant zijn ingericht, een achtertuin van maar liefst 10.000 m² en parkeergelegenheid. Op een mooie zomerdag heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de barbecue. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: breng een bezoek aan Palmanova in Italië

Benieuwd naar hoe het stervormige vestingstadje Palmanova eruit ziet? In deze video krijg je alvast prachtige beelden over Palmanova. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar dit bijzondere plekje moeten afreizen.

  1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Emilia-Romagna en Gardameer

Gratis reisgids Gardameer & Ligurië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?