26 x top bezienswaardigheden in de Dolomieten & Zuid-Tirol: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

26 x top bezienswaardigheden in de Dolomieten & Zuid-Tirol: wat zien & doen tijdens je verblijf?

5 januari 2024 in Dolomieten7 reacties

Overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in de Dolomieten & Zuid-Tirol + verblijftips

Noord-Italië is een uitgebreid gebied dat officieel meerdere regio’s in het noorden van het land omvat, maar waarbij meestal eigenlijk alleen naar de grensgebieden met Zwitserland en Oostenrijk wordt gekeken. Het noordwesten staat hierbij vooral bekend om de verschillende vakantiegebieden rondom de grote meren, terwijl het noordoosten, het gebied van de Dolomieten en Zuid-Tirol, juist weer bekend staat om de wintersport.

Toch kan je in dit gebied ook perfect terecht in de zomer, voor prachtige meren, wijngaarden en kuuroorden. Lees verder voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in deze streek.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Dolomieten

Duur7 - 14 dagen ()
Afstand970 km vanuit Brussel (11 u rijden) of 1080 km vanuit Utrecht (12 u rijden) tot in Bolzano, bekijk hier de beste route naar Italië
Vliegtickets1u45 vliegen naar Milaan of Venetië, richtprijs € 79 vergelijk prijzen bij Vliegtickets.nl of Cheaptickets
HuurautoIn de Dolomieten is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
VakantiehuizenLiever een vakantiehuis huren in de Dolomieten? Kijk bij Belvilla voor vakantiehuizen va. € 95/nacht of een vakantiehuis bij Interhome € 575/week
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony

Inhoud artikel

  1. Tre Cime di Lavaredo - Drei Zinnen

De Drei Zinnen is een bekende rotsformatie in de Dolomieten die bestaat uit 3 hoge rotstorens. Het ligt in het Parco Naturale Tre Cime en is 1 van de bekendste wandelpunten van de Alpenregio. Tot 1919 maakten deze drie scherpe pieken deel uit van de grens tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije. Ze liggen nu op de grens tussen Zuid-Tirol en Belluno en markeren nog steeds de taalgrens tussen het overwegend Duitstalige Zuid-Tirol en het Italiaanssprekende Belluno.

Verschillende wandelingen naar de rotsformatie toe die allemaal in 1 dag te doen zijn

  • Zo zijn de Sassolungo en Adolf-Munkel in zo’n 4 à 5 uur te wandelen, maar er lopen ook verschillende Via Ferrate wandelroutes naar boven.
  • Deze routes zijn lastiger en nemen je ook mee langs steile bergflanken waar je een stukje met behulp van een Klettersteigset, een gesp die je aan metalen beugels die uit de rotswanden steken dient te bevestigen, naar boven moet. Deze routes worden veelal begeleid.
  • Het is echter ook mogelijk om tot aan de berghut Rifugio Auronza met de auto te rijden. Deze hut ligt vlak onder de helling waar de rotstorens te vinden zijn. Wel is dit een tolweg waar je zo’n €30 voor moet betalen.
WANDELING: Maak het jezelf gemakkelijk en bekijk onze uitgestippelde wandelroute naar de Drei Zinnen.

De drie indrukwekkende rotstorens hebben verschillende groottes

  • De westelijk-gelegen toren is de Cima Ovest of de Westliche Zinne. Deze rijkt tot 2973 m hoogte.
  • De middelste toren is de grootste van de twee en wordt de Cima Grande of Grosse Zinne genoemd. Deze is maar liefst 2999 m hoog.
  • De meest oostelijke toren is de Piccola Cima of de Kleine Zinne, die met een hoogte van 2856 m de kleinste formatie is.
  • De 3 rotstorens zijn grijsbruin van kleur maar hebben ook rode en gele tinten in het gesteente. Aan de voet van de formaties ligt heel wat los puin dat door erosie los is komen te liggen en daardoor in contrast staat met de scherpe rotstorens.
  1. Ontdek de mooiste meren van de Dolomieten & Zuid-Tirol

Trek je binnenkort op vakantie naar de Dolomieten en hou jij ook zo van die verrassend mooie natuur? Bezoek zeker eens de mooiste meren in de Dolomieten en Zuid-Tirol!

Je vindt er het ene na het andere, het ene al wat blauwer dan het andere. Niets leuker dan na een flinke wandeltocht bij een meertje neer te ploffen en te relaxen in de zon of een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere, turquoise water.. dat is puur genieten! Hieronder hebben wij alvast de mooiste meren in de Dolomieten en Zuid-Tirol voor je opgelijst:

Lago di Carezza of de Karersee

Het Lago di Carezza of de Karersee wordt gezien als 1 van de mooiste meren in de Dolomieten. Het meer is gelegen op de grens tussen Trentino en Zuid-Tirol op een hoogte van 1520 m. Het meer is niet heel groot, maar zo’n 140 m breed en 300 m lang, maar staat juist bekend om de bijzondere smaragdgroene kleur van het water.

Het is water is 17 m diep, en in de winter komen er vaak duikers naar het meer om de kleuren onderwater te bewonderen. In de zomer kan het er echter vaak druk zijn doordat veel bezoekers aan Zuid-Tirol het bijzonder gekleurde meer en het uitzicht op de Latemar bergketen willen aanschouwen. Er zijn ook een restaurant, een café en een winkel te vinden bij de parkeerplaats.

Het is mogelijk om een wandeling rondom het meer te maken, waarbij je langs een standbeeldje van een zeemeermin komt, evenals langs een uitzichtpunt. Wanneer je het meer wilt bezoeken zonder dat er veel anderen aanwezig zijn is het aan te raden om vroeg op de ochtend of juist aan het einde van de middag naar de Karersee te trekken.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door de Dolomieten & Zuid-Tirol en kom alvast langs de mooiste plekjes van dit deel van Italië

Lago di Braies of de Pragser Wildsee

Nog zo’n prachtig meer is het Lago di Braies of de Pragser Wildsee. Dit meer is 1 van de populairste bezienswaardigheden van de Dolomieten en wordt net als de Karersee drukbezocht. Dit meer ligt een stuk noordelijker en wordt daarbij ingeklemd door hoge bergen en rotspartijen.

De felblauwe kleur van het meer steekt daarbij strak af tegen de grijze rotsen en de groene bossen van het Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies. Het meer is zo’n 31 hectare groot en is hiermee het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten.

  • Wat het meer nog spectaculairder maakt is het oude houten botenhuis dat aan de rand van het meer ligt. Hier kan je overdag boten huren om tochtjes over het meer te maken.
  • Het beeld van dit huisje op het meer met de bergen op de achtergrond is veel gefotografeerd en zeer herkenbaar.
  • Wanneer je dit beeld in alle rust op de foto wilt zetten is het aan te raden om vroeg te bezoeken.
  • Het is mogelijk om rondom het meer te lopen, waarbij het wandelpad grotendeels ook daadwerkelijk langs de oevers van het meer loopt. Je bent in ongeveer 1 uur rondom het gehele meer gelopen.

Lago di Sorapis

Het Lago di Sorapis is een verborgen pareltje. Dit meer is namelijk alleen te bereiken met een wandeling van zo’n 2 uur vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Het meer ligt aan de voet van de 3205 m hoge berg genaamd Sorapis in de provincie Veneto, naast Zuid-Tirol.

Het meer ligt op een hoogte van 1926 en bestaat uit het smeltwater van de 3 gletsjers die rondom de berg gelegen zijn. De gehele rondwandeling is zo’n 13,5 km en brengt je over bospaden en een aantal smalle richels waarbij je de hulp krijgt van metalen kettingen. Het is daardoor niet de makkelijkste wandeling, maar de uitzichten over de Dolomieten en het meer zijn meer dan de moeite waard.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Dolomieten en Zuid-Tirol

Lago di Dobbiaco of de Toblacher See

Het Lago di Dobbiaco is in elk seizoen een bijzondere bestemming. In de zomer kan je er heerlijk afkoelen op een warme dag, maar je kan er ook een tochtje maken met een waterfiets of roeiboot of een fijne wandeling rond het meer. 's Winters geen zwemplezier, maar wel winterse magie die het meer omtovert in een schaatspiste (als het voldoende vriest natuurlijk).

In het voor- en najaar is de Toblacher See dankzij zijn gevarieerde vegetatie een goede broedplek en rustplaats voor watervogels en trekvogels. Je kan hier dus soms zelfs een zeldzame vogelsoort observeren die slechts nu en dan eens voorkomen in Zuid-Tirol. Hiervoor is ook speciaal een observatiedek voorzien, gelegen aan de westelijke oever van het meer.

  1. Sass de Putia - Peitlerkofel

De Drei Zinnen worden drukbezocht door toeristen, maar als je in wat meer rust een wandeling naar een indrukwekkende rotsformatie wilt lopen biedt de Peitlerkofel een uitstekend alternatief. Dit gebergte ligt een stuk westelijker in de Dolomieten, in het Parco Naturale Puez Odle, en is ook de meest noordwestelijke berg van de bergketen.

Deze berg heeft twee aparte pieken: de Grosser Peitler is de westelijke piek die tot een hoogte van 2875 m reikt. De Kleiner Peitler ligt daar ten oosten naast en bereikt een hoogte van 2813 m. Ondanks dat deze berg minder drukbezocht wordt dan de Drei Zinnen gaat het hier nog steeds om een populaire wandeling.

  • De normale wandelroute beklimt de berg vanuit het zuiden en duurt ongeveer zo’n 5 uur.
  • De wandeling is ongeveer 13 km lang en brengt je tot aan de voet van de Peitlerkofel.
  • Onderweg kom je langs verschillende berghutten waar je in de zomer wat te eten of te drinken kan halen.
  • Aan het begin van de wandelroute kan je daarnaast ook een stuk goedkoper parkeren, namelijk maar voor €5.
  • Vanaf 14u is het zelfs mogelijk om gratis te parkeren, maar dan moet je toch wel een beetje doorlopen om de gehele route te kunnen lopen.
  1. Erdpyramiden von Platten

De aardpiramiden in Zuid-Tirol zijn een bijzonder en erg zeldzaam natuurverschijnsel. Er zijn nog een aantal andere plekken op onze planeet waar dergelijke aardpiramiden gevormd zijn, maar de aardpiramiden van Platten (Erdpyramiden von Platten) zijn de indrukwekkendste. Ze zien er ruig en tegelijk erg kwetsbaar uit.

Hoe zijn de Erdpyramiden von Platten ontstaan?

Enkele eeuwen geleden, na hevige regens, sneed een aardverschuiving de wegen af die de dorpen in de omgeving van Aschbach met elkaar verbonden. In 1882, na een nieuwe zware wolkbreuk, ontstond opnieuw een stevige aardverschuiving. Na decennia van eluviaties en erosies werden deze aardpiramides langzaam maar zeker uitgesleten.

Ook de opeenvolging van strenge winters en hete zomers heeft de vorming van de piramiden mogelijk gemaakt. De fragiele zandpiramiden, waarvan sommige afgetopt zijn met rotsblokken, lijken op natuurlijke gotische spitsen. Hoewel de aardpiramiden iets mee hebben van een massieve stenen kunstinstallatie of een buitenaardse constructie, zijn ze volkomen natuurlijk.

Het duurt een half uurtje om vanuit de parking Erdpyramiden (bekijk ligging) de piramides te bereiken, na een wandeling door het bos. Deze rondwandeling van ongeveer een uur is zeker de moeite waard. Trek je beste paar wandelschoenen al maar aan!

  1. Natuurpark Fanes-Sennes-Prags

Het natuurpark Fanes-Sennes-Prags, waar je onder andere de Pragser Wildsee kan vinden, is 1 van de mooiste natuurgebieden van de Dolomieten. Het gebied bestaat uit dichtbegroeide bossen, uitgestrekte alpenweides, hoge rotsformaties en prachtige bergmeren, en je kan er zowel een korte wandeling als een meerdaagse wandeling maken, waarbij je de nachten door kan brengen in de hutten die in het park verspreidt staan. Het gebied is ruim 25.000 hectare groot en je kan hier dan ook gemakkelijk dagen rondlopen.

  • Als bezoeker dien je de auto te parkeren op 1 van de parkeerplaatsen aan de rand van het gebied om vervolgens te voet verder te trekken, maar het is ook mogelijk om een begeleide wandeling door het park te maken waarbij de gids verder in het park kan parkeren.
  • Met een dergelijke tour heb je ook kans om de meer verscholen plekjes in het park op te zoeken die de meesten die het park op eigen houtje bezoek over het hoofd zien.
  • Loop bijvoorbeeld eens door naar de Grüner See, een prachtig meer met felgroen water met indrukwekkende bergtoppen op de achtergrond.

CAMPING: Op zoek naar een camping in de buurt van het nationaal park Fanes? Camping Al Plan Dolomites ligt op 15 minuten rijden van de ingang. Meer info en boeken.

  1. Südtiroler Weinstraße

Bij Tirol denk je misschien niet gelijk aan wijn, maar toch kent Zuid-Tirol maar liefst 5000 hectare aan wijngaarden waartussen verschillen wijnhuizen verstopt zitten. De Südtiroler Weinstraße neemt je mee langs de wijngaarden met de Dolomieten op de achtergrond. Onderweg kom je niet alleen langs wijnhuizen, waarbij je bezoeken kan brengen aan de wijnkelders en de lokale wijnen kan proeven, maar kom je ook langs idyllische dorpen en oude kastelen.

  • De route begint in Nals en loopt door tot aan Bolzano, en vervolgens via Überetsch naar Salurn. Bezoek in Tramin de wijnkelders van Elena Walch of maak bij Kaltern een wandeling door de wijnvelden rondom Castel Ringberg.
  • Een mooie manier om de wandelingen door het prachtige gebied met de wijnen te combineren is door een ‘wine expedition’ te boeken bij Cantina Kurtatsch. Hierbij word je gedropt bij 1 van de wijndomeinen en loop je langzaam terug naar de Cantina, terwijl je onderweg verschillende wijntjes probeert. Een restaurantbezoek zit ook inbegrepen in de expeditie, en aan het eind krijg je nog een rondleiding door de wijnkelder.

Wijnhuis Manincor bezoeken

Wijnhuis Manincor legt de nadruk op duurzaamheid en biodynamica. Dat maakt het een mooi voorbeeld van milieuvriendelijke wijnproductie. De wijnwinkel is een van de mooiste op de wijnroute.

Bij Manincor kan je niet alleen genieten van verrukkelijke wijnen en biologische boerderijproducten, maar ook van schitterende uitzichten op de wijngaarden en het Kalternmeer. Je kan van tevoren contact opnemen om een persoonlijke rondleiding door de kelders onder de wijngaard te regelen.

  1. Geopark Bletterbach, UNESCO werelderfgoed

Het Geopark Bletterbach is een UNESCO-werelderfgoedsite die bezoekers inzicht geeft in de binnenkant van bergen. In deze diepe kloof duik je in de wereld van rotsen en stenen en je leert over de structuur van de Dolomieten. De kloof is een open boek voor wetenschappers en wandelaars die gepassioneerd zijn door geologie. Ook natuurliefhebbers van alle leeftijden zullen de wandeling tussen meer dan 40 miljoen jaar geologische geschiedenis weten te smaken.

Dramatische Bletterbach-kloof

Sinds de laatste ijstijd, 18 000 jaar geleden, hebben verwering en erosie deze dramatische Bletterbach-kloof gevormd (bekijk ligging). Daarbij werd meer dan tien miljard ton rots in het Val d'Adige/Etschal-dal weggevaagd. De Bletterbach is 8 kilometer lang en tot 400 meter diep. Het is een venster op verschillende geologische tijdperken. Gefossiliseerde planten, schelpafdrukken, en diersporen in de kloof vertellen het verhaal van flora en fauna in de prehistorie. Brullende watervallen en verbluffend natuurschoon maken wandeltochten door dit schitterende gebied een ervaring om nooit meer te vergeten.

  1. Passo Gardena

Als je je in een berggebied bevindt kan het haast niet dat er geen prachtige bergpas te vinden is waar je met de auto door kan rijden. In de Dolomieten is het zeker aan te raden om de SS243 te nemen en daar door de Gardenapas te rijden. De pas verbindt het plaatsje Sëlva in de Val Gardena in het westen en de plaats Corvara in Val Badia in het oosten. De Gardenpas vormt samen met de Pordoipas, Campolongopas en Sellapas de Sella Ring rondom het Sella massief.

De Gardenapas is gelegen op zo’n 2121 m hoogte, maar ondanks dat de weg redelijk omhoog slingert is het geen lastige route, doordat de weg redelijk breed is en het hellingspercentage maximaal 10 procent is. Dit doet echter niet onder aan het prachtige uitzicht dat je krijgt over het Sellamassief en de Sassongher.

Eenmaal aan de andere kant van de pas aangekomen is het vervolgens mogelijk om het volgende deel van de Sella Ring af te leggen als je nog niet genoeg bijzondere uitzichten hebt gezien.

  1. Cadini di Misurina

Het uitzichtpunt van Cadini di Misurina zal je omver blazen! Vanaf deze plek krijg je echt wondermooie uitzichten over de Dolomieten. Onderweg zal je ook nog uitkijken op Drei Zinnen, eveneens een prachtzicht. De wandeling naar Cadini di Misurina duurt ongeveer 45 minuten en begint op dezelfde plaats als de wandeling van Drei Zinnen. Je kan dus eventueel deze twee wandelingen combineren. We hoeven het misschien niet te zeggen, maar het uitzicht is het mooist op een heldere dag (zonder bewolking).

Dit bijzonder mooie uitzichtpunt ligt op minder dan 10 minuten rijden van het gelijknamige Lago di Misurina van een van de mooiste meren in de Dolomieten & Zuid-Tirol.
  1. Seceda

Seceda biedt je een onvergetelijk uitzicht en deze plek is voor iedereen toegankelijk, aangezien je met een kabelbaan naar boven gebracht wordt. De kabelbaan vertrekt uit Ortisei en gaat omhoog langs Furnes. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast: je betaalt €34 voor een retourticket per persoon.

Wanneer je het punt Seceda bereikt hebt, wandel je het best naar het Jezusbeeld (als je uitstapt naar links), vervolgens krijg je waar voor je geld: een prachtig uitzicht, gigantische rotswanden en wolkjes die langs de rotsen hun weg naar boven zoeken. Vanaf dit punt kan je indien gewenst ook verschillende wandelingen doen. Die staan aangegeven ter plaatse.

  1. Trentino - Trento

Trento staat vooral bekend om zijn hoge levenskwaliteit. Het is ook een van de rijkste en welvarendste steden van het land. Het ligt buiten het vizier van het massatoerisme en dat maakt Trento extra interessant. Je zal verbaasd zijn door de hoeveelheid interessante monumenten en culturele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Enkele niet-te-missen bezienswaardigheden in Trento

  • Begin je verkenningstocht op het Piazza Duomo, naast de romaans-gotische kathedraal van Sint-Vigilius.
  • Rond het kathedraalplein staan veel fraaie romaanse gebouwen en een laat-barokke 18e-eeuwse fontein.
  • Wie geïnteresseerd is in Romeinse ruïnes moet ook naar de verschillende ondergrondse overblijfselen van Romeinse straten en villa’s in de Via Prepositura en op het Piazza Cesare Battisti.
  • Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Castello del Buonconsiglio. Binnen vind je een museum en mooie gotische fresco's.
  • Er zijn ook veel paleizen en kerken, verspreid over de oudere delen van de stad.

TIP: Boek je een begeleide wandeltocht met gids door Trento en ontdek dé mooiste en verborgen plekjes van de stad.

  1. Lagazuoi-tunnels uit de Eerste Wereldoorlog

Deze spectaculaire wandeling gidst je door de Lagazuoi-tunnels uit de Eerste Wereldoorlog. Deze tunnels werden door het Italiaanse leger aangelegd ter verdediging tegen het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk tijdens WO I. Ze waren van groot strategisch belang. Nu kun je de meer dan één kilometer lange tunnels zelf verkennen.

Tracht je tijdens de wandeltocht in te beelden hoe het voor de soldaten in die tijd geweest moet zijn om hoog in de Dolomieten strijd te leveren. De wandeling omvat de Via Ferrata Kaiserjägersteig (bekijk ligging), die je door een soort openluchtmuseum langs informatieborden en soldatenbarakken naar de gerestaureerde tunnels voert. Vergeet niet een hoofdlamp en een paar handschoenen mee te nemen voor de tocht.

Tijdens de wandeling passeer je Rifugio Lagazuoi, waar je even kan pauzeren of zelfs overnachten (best vooraf reserveren).

  1. Alpe di Siusi - Seiser Alm

Het skigebied Seiser Alm is gelegen in Zuid-Tirol en vormt de grootste alpenweide van Europa. Dit gebied is ideaal voor skiërs met verschillende ervaringsniveaus, aangezien er voornamelijk blauwe en lichtrode pistes zijn een aantal zwarte afdalingen.

De pistes zijn onderling verbonden met elkaar en bevinden zich op een heerlijk zonnige alm. De echte gevorderde skiërs zitten hier minder op hun plaats, want daarvoor is de Seiser Alm ietsje te vlak. Er zijn ook verschillende langlaufopties. Tot slot kan je hier prachtige hikes maken, waaronder bijvoorbeeld een wandeling rond de heuvel Puflatsch van ongeveer 10 kilometer.

  1. Parco naturale Puez Odle

In het beschermde natuurpark Puez-Geisler (Parco naturale Puez Odle) kan je ook prachtig gaan wandelen. Zo kan je bijvoorbeeld met een gids in een groepje de fantastische Seceda-berg opklimmen van zo'n 2518 meter hoog. Onderweg krijg je heel wat interessante weetjes te horen over de aanwezige fauna en flora.

Tijdens de hike in Puez-Geisler kijk je je ogen best uit. Je passeert oude, kleine berghutjes, wilde paarden, indrukwekkende rotsformaties, ezels, je hoort al van ver de koeienbellen rinkelen enzovoort. En tot slot word je op het hoogtepunt beloond met een waanzinnig uitzicht over de omgeving!

  1. LUMEN - Museum van Bergfotografie

In het berg-/skigebied Kronplatz vind je niet alleen prachtige natuur en mogelijkheden voor buitenactiviteiten het hele jaar door, maar ook het boeiende LUMEN - Museum van Bergfotografie. In dit modern museum worden permanente en speciale tentoonstellingen die de geschiedenis en de verschillende facetten van bergfotografie weergeven. Als je honger hebt, ga dan naar het restaurant van de beroemde chef-kok Norbert Niederkofler naast het museum. Daar kan je genieten van een maaltijd of een snack met een verbluffend uitzicht over de omgeving. Meer info op de website.

  1. Langkofel

Voor een wandeling in Langkofel kan je je auto gratis parkeren aan Sporthotel Monte Pana. Vervolgens kan je de stoeltjeslift nemen om de Mont de Seura te bereiken die op een hoogte van 2.042 meter ligt. Terwijl je op de stoeltjeslift zit, kan je al een blik werpen op de indrukwekkende hoge Langkofel berg. Eenmaal boven, begin je aan je wandeling. Volg de weg naar route 526.

Ongeveer halverwege, kom je de Langkofel hut tegen. Hier kan je even uitblazen (want je hebt er al een stevige klim op zitten) en iets eten en drinken. Voor nog meer spectaculaire uitzichten, loop je best nog wat verder. Na klimmen komt uiteindelijk afdalen. Voor de terugweg volg je route 525. Je zal afdalen door het bos langs de Confinböden, een mooi weide. Vervolgens volg je route 30 en kom je uit bij het startpunt en heb je een geslaagde hike achter de rug!

  1. Merano - Meran

Heb je genoeg gewandeld en actief gedaan, en kan je wel ontspanning in een spa gebruiken? Dan zou je een bezoekje kunnen brengen aan Merano, in het westen van Zuid-Tirol. Deze stad is gelegen in een vallei en wordt omringd door hoge bergen die tot wel 3335 m hoogte reiken. De stad was in de geschiedenis heel populair onder kunstenaars, schrijvers, en wetenschappers, mede door de prachtige omgeving en het milde klimaat.

In de stad zijn nog verschillende historische bouwwerken terug te vinden, zoals de middeleeuwse stadspoorten en de 15de-eeuwse St. Nicholas kerk en St Barbara kapel. Merano staat echter vooral bekend als een wellnessgebied met het grote spacentrum Therme Meran. Hier kan je helemaal tot rust komen in de spa, zwemmen in de thermische baden, of gebruik maken van het fitnesscentrum.

VERBLIJFTIP: Hotel Adria ligt midden in de villawijk Obermais in Merano. Het elegante stadshotel biedt kamers in klassieke stijl met satelliet-tv en een minibar. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijtbuffet en 's avonds kan je proeven van de mediterrane en lokale gerechten, vergezeld door exclusieve wijnen. Meer info en boeken.

  1. Rovereto

Rovereto, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Trento, is een charmant stadje waar heel wat te ontdekken valt. Een van de hoogtepunten is een bezoekje aan het kasteel, dat over de stad uitkijkt. Dit complex werd gebouwd door de graven van Castelbarco in de 13e en 14e eeuw en later uitgebreid door de Venetianen tijdens hun heerschappij. Binnenin het kasteel vind je nu het Italiaans Oorlogsmuseum, waar wapens en documenten tentoongesteld worden die te maken hebben met oorlogen van de 16e tot de 20e eeuw. Meer info over het museum.

Maak foto's vanop de charmante Forbato-brug, en apprecieer de interessante gebouwen, pittoreske kerken en de oude gevels in het historische stadscentrum. Het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (MART) en zijn Casa d'Arte Futurista, dat gewijd is aan de Futuristische Beweging, zijn ook een bezoek waard.

VERBLIJFTIP: Verblijf in het stijlvolle boetiekhotel Rovereto, ingericht met prachtige schilderijen van beroemde kunstenaars en elegante kamers met uitzicht op de bergen of het historische centrum. Het hotel ligt in Corso Rosmini, op 5 minuten wandelen van het Mart Museum en het treinstation.

  1. De kerk van Santa Maddalena

De schilderachtige kerkjes van Val di Funes, genesteld in glooiende groene weiden onder de gekartelde spitsen van het Puez-Odle-massief, leveren prachtige foto’s op en bewijzen de diversiteit van de landschappen in de Dolomieten. Landelijke charme en eigenzinnige architectuur ontmoeten hier de dramatische rotstorens. Een beroemde fotoplek in Val di Funes is de kerk van Santa Maddalena. De kerk is opgetrokken uit een traditionele lichtgrijze steen en heeft een spitse toren. Volgens de plaatselijke legende is dit de plek waar een beeld van de heilige Magdalena is aangespoeld op de oevers van de rivier Fopal.

Er zijn twee uitstekende wandelroutes die je een unieke blik op de vallei bieden

De Panoramaweg en de Sunnseitenweg kronkelen op en neer over de glooiende heuvels en dompelen je onder in het idyllische landelijke karakter van de streek. Vanaf de kerk van Santa Maddalena volg je de borden naar de Panoramaweg, die de vallei omringt. Bekijk de uitgestippelde wandeling hier.

  1. Cortina d'Ampezzo

Cortina d'Ampezzo staat bekend om de prachtige landschappen, het waardevolle erfgoed, en de vele sportactiviteiten die je hier kan uitproberen. Cortina wordt een van de gaststeden voor de Olympische Winterspelen in 2026. Het ligt aan de rivier de Boite, in een alpiene vallei, en is een bekend zomer- en wintersportgebied. Behalve toeristische voorzieningen heeft Cortina ook culturele en historische troeven.

Het werd een opmerkelijk regionaal centrum voor kunstnijverheid; de plaatselijke handgemaakte producten werden gewaardeerd door vroege Britse en Duitse vakantiegangers toen het toerisme aan het eind van de 19e eeuw op gang kwam. De stad specialiseerde zich in het vervaardigen van houten meubels, tegelkachels, en ijzeren, koperen en glazen voorwerpen.

  • De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad zelf is de Basilica Minore dei Santi Filippo e Giacomo, die tussen 1769 en 1775 gebouwd werd op de plaats van twee vroegere 13e- en 16e-eeuwse kerken.
  • In de stad bevindt zich ook het Rinaldo Zardini Paleontologisch Museum opgericht in 1975, en het Etnografisch Museum Regole d’Ampezzo.
  • Bij de brug over de Bigontina-rivier staat het stadhuis, een paleis in Tiroolse stijl.
  • Op het Piazza Angelo Dibona vind je nog meer bezienswaardigheden zoals de Ciasa de ra Regoles, een van de opmerkelijkste gebouwen in Ampezzo. Oorspronkelijk werd het in Oostenrijkse stijl neergepoot als school, vandaag herbergt het gebouw het Mario Rimoldi Museum voor Moderne Kunst.
Weetje: Er zijn verschillende films opgenomen in dit stadje. De beroemdste zijn The Pink Panther (1963), For Your Eyes Only (1981), en Cliffhanger (1993). En er zijn nog veel meer films zijn geïnspireerd op de prachtige omgeving.
  1. Brunico - Bruneck

Bruneck is bekend voor de vele beroemde markten en festivals, zoals de populaire Stegener-markt eind oktober, de grootste markt van Tirol. Cultuurliefhebbers zullen helemaal weg zijn van het kasteel van Bruneck, dat vanop een heuvel over de rest van de stad uitkijkt. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd voor de bisschop van Bressanone, Bruno von Kirchberg. In de eeuwen daarna groeide het stadje langzaam rondom de versterkte burcht. Het Messner Bergmuseum in het kasteel huist een interactieve collectie die betrekking heeft op de alledaagse cultuur van de bergbewoners.

Wandel na het verkennen van het kasteel en het bezoek aan het bergmuseum naar beneden. Ga onderdoor de imposante poorten naar de centrale straat van Brunico en verken de oude stad. Voor je vertrekt, moet je ook nog richting de buitenwijken trekken om het openlucht folkloremuseum van Zuid-Tirol te bezoeken. In de residentie Mair am Hof weerspiegelen etnografische verzamelingen, oude boerderijen en werkplaatsen het dagelijkse leven van de boerenbevolking en de adel.

  1. Bolzano - Bozen

Bolzano, of Bozen in het Duits, is de hoofdstad en de grootste stad van Zuid-Tirol. Toch is de stad niet extreem groot en telt het slechts 100.000 inwoners. De stad ligt op het kruispunt tussen het Sarntal, Eisacktal en de Val Adige. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke stad, toen de 2 wegen over de Alpen hier elkaar ontmoetten.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Bolzano?

  • Bolzano heeft een middeleeuws stadscentrum waar nog verschillende gotische en romaanse bouwwerken te vinden zijn, zoals de kathedraal van Bolzano, verschillende kerken, en het kasteel Maretsch.
  • Aan het Piazza Walther kan je op een terrasje terecht om van de gekleurde huizen rondom het plein te genieten.
  • Daarnaast kan je in Bolzano ook een bezoek brengen aan het Zuid-Tiroler Archeologie museum. In dit museum zijn verschillende vondsten die gedaan zijn in de regio te zien, waaronder het lichaam van de ijsmummie Ötzi, die zo’n 5000 jaar bewaard is gebleven in het ijs van de Alpen.
  • Ook zou je zeker de Funivia del Renon kabeltram moeten nemen, die je naar een hoogte van 1222 m brengt vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving.
  • Wil je ook Bolzano bezoeken? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Bolzano, zo mis je niets van deze prachtige stad.

WANDELTIP: Verblijf je in Bolzano en wil je graag een unieke wandelervaring? Geniet van dramatische uitzichten op de Dolomieten tijdens deze privéwandeling van een hele dag door de Dolomieten.

Ligging van Zuid-Tirol en de Dolomieten

Zuid-Tirol is de meest noordelijk gelegen provincie van Italië en ligt tegen de grens met Oostenrijk aan, tegen de Oostenrijkse deelstaten Noord- en Oost-Tirol.

Geschiedenis

  • Voor lange tijd behoorde deze regio tot Oostenrijk. Zuid-Tirol was al sinds de 8ste-eeuw onderdeel van het hertogdom Beieren, en de naburige provincie Trentino kwam hier in 1027 bij, tot beide gebieden in 1363 onder de Habsburgers kwamen.
  • Ondanks dat Trentino overwegend Italiaans was bestond de bevolking van Zuid-Tirol vooral uit Duitstaligen.
  • Nadat Italië veel steun had geboden aan de Entente in de Eerste Wereldoorlog werden beide gebieden aan dit land toegewezen, en in 1919 werden Trentino en het zuiden van Tirol geannexeerd door Oostenrijk tot aan de natuurlijke geografische grens van de Brennerpas.
  • In eerste instantie werd onder Mussolini geprobeerd om het gebied te assimileren door Duitse namen te italianiseren en de Duitse taal uit het openbaar te verbannen, maar na de Tweede Wereldoorlog is de autonomie van de Duitstaligen in fases verbeterd, waardoor een groot deel van de Italiaanstaligen naar Trentino trokken en de meeste mensen in Zuid-Tirol vooral Duits spreken.
  • De samensmelting van de 2 culturen is op veel plekken te zien en zo hebben plaatsen bijvoorbeeld zowel een Duitse als een Italiaanse naam. Je waant je bijna in Oostenrijk, maar dan met de typische Italiaanse charme.

Dolomieten

In Zuid-Tirol ligt de wereldberoemde bergketen de Dolomieten, de zuidelijke Alpen. Deze bergketen is van noord naar zuid zo’n 90 km lang en van oost naar west zo’n 100 km. De hoogste bergen liggen vooral rondom de grenzen van Zuid-Tirol en vormen ze zo een natuurlijke scheiding met het Oostenrijkse Tirol. Enkele bergpieken zijn hier meer dan 3000 m hoog, maar door de hele bergketen worden de formaties gekenmerkt door steile bergflanken en scherpe rotsen.

De winters in de regio zijn koud en komen met veel sneeuw, waardoor dit noordelijke deel van Italië veel wintersporters trekt, zowel hobbyisten als internationaal succesvolle sporters. In de regio worden ook regelmatig Europese of wereldwijde wedstrijden gehouden in skiën, snowboarden en andere sneeuwsporten.

Toch staat het gebied bekend om vrij goed weer, en kent Zuid-Tirol zo’n 300 zonnedagen per jaar. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt dan ook rond de 20°C. In de zomer kan je er dan ook goed terecht voor wandelingen in de schitterende natuur, het nemen van een duik in een bergmeer, het brengen van een bezoek aan een kasteel of voor het drinken van een wijntje in de wijngaarden van de regio.

  1. Fly-Line, speciale ervaring tijdens je vakantie in Zuid-Tirol

Wie op zoek is naar een speciale ervaring, moet naar de Fly-Line (bekijk ligging). Deze attractie vlakbij Cascate Di Riva, combineert de elementen van een zipline, een achtbaan en een zomerrodelbaan, maar dankzij de matige snelheid is het eerder een panorama-rit en dus geschikt voor alle leeftijden.

Langzaam glijd je in wijde en scherpe bochten op adembenemende hoogte, tussen de bomen door, omlaag naar de vallei, en over de watervallen. Tijdens deze rit zie je de hele omgeving vanuit vogelperspectief, veilig vastgehaakt in een comfortabel zitje. Meer info op de website.

  1. Zwevende infinity pool met zicht op de Dolomieten

Op zoek naar een bijzondere overnachting? Alpin Panorama Hotel Hubertus gelegen in een groot park van 5000 m², is een absolute aanrader. Dit 4* hotel heeft namelijk een panoramisch infinity pool, ook wel gekend als een zwembad waar het water tot aan de horizon loopt. Vanuit het unieke zwembad geniet je van het verbluffende zicht op het omliggende landschap. Daarnaast biedt het hotel ook ruime kamer met uitzicht op de vallei, een welnesscentrum, een kleine boerderij en een ideale uitvalbasis om wandelingen te maken. Meer info en boeken.

  1. Mooiste wandelpaden door de Dolomieten & Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is natuurlijk een wondermooi natuurparadijs, waar je prachtige wandelingen kan maken. In de dalen vaan deze prachtige regio kronkelen de paden door wijngaarden en appelboomgaarden, langs imposante burchten en kastelen. In totaal zijn er meer dan 16.000 kilometer gemarkeerde, natuurlijke wandelpaden die door het adembenemende landschap van Zuid-Tirol lopen. Af en toe kan je pauze nemen bij een van de traditionele berghutten.

Enkele van onze favoriete wandelingen in de Dolomieten en Zuid-Tirol

  1. Spot de kastelen en burchten van de Dolomieten & Zuid-Tirol

Tijdens je reis door Zuid-Tirol en de Dolomieten zal je niet naast de vele indrukwekkende burchten en kastelen kunnen kijken. Aangezien hier zoveel indrukwekkende burchten en kastelen te zien zijn, wel 800 in het totaal (!), moet je even de tijd maken om er één of meerdere te bezoeken. De bekendste is wellicht kasteel Tirolo, ingericht als museum over de geschiedenis van Zuid-Tirol.

Een tweede bekende pareltje is kasteel Roncolo met indrukwekkende middeleeuwse fresco's. Maar dat is nog lang niet alles: er is ook nog kasteel Churburg met een gigantische collectie middeleeuwse wapens, of kasteel Coira gelegen in een wondermooi landschap, net zoals kasteel Taufers, burg Reifenstein en nog veel meer. Er zijn ook nog overige kastelen die ingericht werden als hotel of restaurant. Welke kies jij?

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Dolomieten & Zuid-Tirol

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Dolomieten & Zuid-Tirol? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar deze prachtige bestemming!

  1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 februari 2024 - jean-marie

jullie reisgidsen zijn altijd heel goed beschreven.

- 9 februari 2024 - Ed

Mooie, zinvolle en uitgebreide informatie, zeer goed.

- 31 oktober 2022 - Moschowski Alexander

Dit staan gepland voor juni 2023 ! We zullen zeker goed zitten met dit programma , daar de vorige ook zeer goed waren !

- 27 oktober 2022 - Rob

Een zeer mooie n fijn geschreven informatie, wat je eigemijk moet zien als je daar bent.

- 25 oktober 2022 - Paul Vermeersch

Schitterende site. Tot nu toe reisde ik vaak naar Oostenrijk. Nu wil ik zeker zuidelijker reizen om de Dolomieten en Zuid-Tirol ook te leren kennen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?