Wat kost een rondreis IJsland? Overzicht kosten, waarop letten + hoe besparen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat kost een rondreis IJsland? Overzicht kosten, waarop letten + hoe besparen?

31 januari 2023 in IJsland0 reacties

Overzicht van de kosten voor je rondreis IJsland + bespaartips

Een rondreis door IJsland staat bij veel mensen op de bucketlist. Niet zo gek, want het is een heel divers land met unieke natuurfenomenen, nationale parken, vulkanen, ijsgrotten en zwarte zandstranden langs de kustlijn. Van alles wat dus. Maar IJsland is niet de goedkoopste bestemming om op rondreis te gaan. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk dat je vooraf weet of de reis binnen je budget past.

Daarom geven we je hier een overzicht van de kosten voor een rondreis door IJsland.

  1. Totaal overzicht kosten rondreis IJsland voor 10 dagen

Laten we meteen met de deur in huis vallen met een overzicht van de gemiddelde kosten van je rondreis door IJsland en aan welke kostenposten je allemaal moet denken.

Kostenposten rondreis IJslandTotaalprijs 2 persoonOpmerkingen
Vliegtickets€ 575Brussel (of Amsterdam) - Reykjavik (bereken de prijs hier)
Huurauto + benzine€ 9701200 km (bereken de prijs hier)
Parkeren + tol€ 30
Toegangstickets + activiteiten€ 620Zwembaden, musea, walvistours, ijsgrotten, snorkelen (zie hier)
Hotelovernachtingen€ 1090Inclusief ontbijt, bekijk hier
Eten en drinken€ 700Supermarkten en restaurant (eerder sobere maaltijden, geen alcohol)
Totale prijs rondreis IJsland
(2 personen - 10 dagen)
€ 3985
Let op! De prijzen voor de rondreis door IJsland in deze tabel zijn gemiddelden. Door goed te vergelijken en slimme keuzes te maken, kun je flink besparen. Daarom geven we je hier nog wat tips.

De kosten van een reis naar IJsland kunnen sterk variëren dit hangt vooral af van:

  • de periode van het jaar dat je van plan bent IJsland te bezoeken
  • de duur van uw rondreis
  • je reisschema en persoonlijke voorkeuren voor accommodaties en activiteiten

Het is belangrijk op te merken dat IJsland hoge kosten van levensonderhoud heeft en is in veel gevallen duurder dan andere bestemmingen binnen Europa. Met wat planning en budgettering is het echter mogelijk om een geweldige rondreis op IJsland te maken zonder daarvoor een aanslag op je bankrekening te plegen.

BESPAARTIP: Mis niets van je verblijf in IJsland, download onze gratis reisgids IJsland inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden. Voila, je eerste bespaartip is binnen.

  1. Wat kost eten en drinken in IJsland?

  • Zelf je eten koken tijdens je rondreis, in plaats van uit eten te gaan op restaurant. Huur je een appartementen, AirBnB, vakantiewoning of verblijf je in een jeugdherberg dan kan je gebruik maken van de keukenfaciliteiten. Ga je groenten, vlees of zelf je kant-en-klare maaltijden kopen in de supermarkten zo bespaar je al direct een pak geld uit elke dag.
  • Maak een lunchpakket klaar. Misschien is elke avond staan koken niet direct een optie als je op rondreis gaat. Een lunchpakket klaarmaken 's ochtends is zeker een haalbaar alternatief. Je bespaart zo een maaltijd per dag in een restaurant uit. Ideaal om ergens te picknicken en van de natuur te genieten.
  • Ga op café tijdens happy hour: veel bars en restaurants in IJsland bieden happy hour-specials, waarbij drankjes en eten met korting worden aangeboden. Je dient wel iets vroeger dan normaal de beentjes onder tafel te schuiven.
  • Opgelet met alcohol. Alcohol kan erg duur zijn in IJsland, dus overweeg om iets meer frisdrank of water te drinken dan een pintje of glas wijn. Als het kan ga voor de lokale bieren of sterke dranken, die doorgaans goedkoper zijn dan geïmporteerde dranken.
  • Ga niet eten of drinken waar veel toeristen komen: Vermijd restaurants en cafés toeristische straten (vooral in Reykjavik), rond Gullfoss waterval, Blue Lagoon, omdat deze meestal duurder zijn dan varianten waar vooral locals komen en het eten er meestal nog niet eens zo lekker is.
  • Winkelen op lokale markten: sommige steden, zoals Reykjavik, hebben een wekelijkse boerenmarkt waar je verse, lokaal geproduceerde producten kan kopen voor een fractie van de prijs van in de supermarkt.

ALCOHOLTIP: Wil je graag alcohol drinken op IJsland dan is het een goed idee om deze direct te kopen bij aankomst op de luchthaven. Daar is een grote taxfree shop waar je je een voorraad kan inslaan voor je rondreis. Zoniet dan ben je verplicht om naar de dure alcohol winkel te gaan (Vínbúðin).

  1. Waar inkopen doen in IJsland?

  • Supermarkten: Bónus en Krónan zijn de grootste supermarkten in IJsland, ze bieden een breed scala aan eten en huishoudelijke artikelen tegen de laagste prijs.
  • Superettes: 10-11, Hagkaup, N1 en tankstations bieden de meeste basisproducten, maar ik zou afraden om hier te shoppen. De prijzen zijn meestal hoger dan in supermarkten.
  • Lokale markten: Sommige steden, zoals Reykjavik, hebben een wekelijkse boerenmarkt waar je verse, lokale producten kan kopen tegen een fractie van de prijs van in de supermarkten.
  • Overweeg om je eigen snacks mee te nemen van thuis, zoals trailmix of mueslirepen om geld te besparen op eten.
  • Opletten als je wil inkopen doen, winkels in IJsland hebben nogal korte openingsuren, hou hier rekening mee zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan.

BESPAARTIP: Koop geen flessenwater in IJsland, het water uit de kraan is perfect drinkbaar en een van de zuiverste ter wereld. Dus neem een hervulbare fles mee en tappen maar van de kraan.

  1. Hoe besparen op verblijven en hotels in IJsland?

Hierbij alvast enkele tips om te besparen op de kosten van je verblijf tijdens je rondreis in IJsland

  • Plan uw reis buiten het hoogseizoen: Het toeristische hoogseizoen van IJsland is tijdens de zomermaanden (juni - augustus), dus overweeg je rondreis te plannen in de lente of de herfst, wanneer de hotelprijzen doorgaans lager zijn, april en mei zijn eigenlijk ook prima maanden om naar IJsland te gaan.
  • Boek je hotel ruim van tevoren: Als je je hotel in IJsland ruim van tevoren boekt heb je meestal beter scherpere prijzen.
  • Vergelijk prijzen: vergelijk prijzen van verschillende boekingssites en hotels om de beste deal te vinden. Lees hier ook onze tips om de goedkoopste hotels te boeken
  • Zoek naar aanbiedingen en kortingen: Veel hotels bieden aanbiedingen en kortingen voor vroege boekingen, last-minute boekingen of voor het boeken van meerdere nachten.
  • Overweeg alternatieve accommodatiemogelijkheden: Overweeg in plaats van in een hotel te verblijven andere opties zoals pensions, appartementen, hostels of kies voor een camper/campervan. Deze opties zijn over het algemeen goedkoper dan hotels en kunnen een meer authentieke ervaring bieden.
  • Verblijf in een kleinere stad of dorp: Accommodatie in kleinere steden en dorpen is over het algemeen goedkoper dan in grotere steden zoals Reykjavik.
  • Overweeg om te kamperen: IJsland heeft veel campings waar je een tent kunt opzetten of een huisje kan huren. Het is een budgetvriendelijke optie en zo kan je de prachtige natuur van IJsland ervaren.
  1. Waar overnachten in IJsland?

Frost and Fire Hotel

In het zuidoosten van IJsland vind je het Frost and Fire Hotel met hot tubs met water van de bruisende geothermische bronnen van Hveragerdi. Meer info en prijzen

Nog meer verblijven

  1. Hoe besparen op vliegtickets naar IJsland?

  • Vooraf boeken: Boek je vlucht zo vroeg mogelijk, aangezien de ticketprijzen dichter bij de vertrekdatum de neiging hebben te stijgen. Zo kan je in januari meestal met korting boeken voor je vlucht in de zomermaanden.
  • Wees flexibel met uw reisdata: Aangezien ticketprijzen kunnen variëren afhankelijk van de dag van de week en de tijd van het jaar kijk je best +-3 dagen van je gewenste vertrekdatum.
  • Vergelijk prijzen: vergelijk prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen en reisboekingssites om de beste deal te vinden. Kijk eens op volgende websites Cheaptickets, Momondo, Skyscanner, Connections.
  • Zoek naar deals en kortingen: Veel luchtvaartmaatschappijen bieden deals en kortingen voor vroege boekingen of last-minute boekingen.
  • Overweeg budgetmaatschappijen: Budgetmaatschappijen zoals Wow Air of Icelandair hebben vaak lagere prijzen, maar hebben ook enkele beperkingen op bagage en service.
  • Houd rekening met bagagekosten: Houd rekening met bagagekosten, luchtvaartmaatschappijen rekenen extra kosten aan voor extra bagage. Lees ook onze tips hoe alleen met handbagage reizen.
  1. Hoe geld besparen op tours en activiteiten in IJsland?

  • Ga mee met een gegidste tour: Tours kunnen duurder zijn dan alleen reizen, maar ze zijn vaak inclusief vervoer en toegang tot meerdere attracties, waardoor ze eigenlijk goedkoper zijn dan mocht je hetzelfde doen op je eentje. Bekijk hier de leukste tours in IJsland.
  • In IJsland zijn veel bezienswaardigheden en attracties in de natuur gewoon gratis te bezoeken. Zo kan je perfect gratis wandelen naar een waterval of een warmwaterbron bezoeken, wat je niets kost.
  • Profiteer van vrije dagen: sommige musea, galerijen en andere attracties bieden op bepaalde dagen van de week gratis of met korting toegang. Check hun website of social media.
  • Enkele van de leukste tours die je kan doen in IJsland zijn: een ijsgrot bezoeken, gaan snorkelen tussen de continenten in Silfra, op walvissafari gaan in Husavik, papegaaiduikers spotten.
  1. Hoe besparen op een huurwagen voor je rondreis?

  • Terug dezelfde tip timing is essentieel: boek je huurauto zo vroeg mogelijk, aangezien de prijzen stijgen naarmate ze de huurdatum dichterbij komt.
  • Vergelijk prijzen: Via de verschillende sites van autoverhuurbedrijven kan je eenvoudig prijzen vergelijken, steek er even wat tijd in om te vergelijken. Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Kies een kleinere auto: Overweeg een kleinere auto te huren, omdat deze goedkoper is om te huren en ook minder duur om te tanken.
  • Let op extra's: Houd rekening met extra kosten zoals verzekeringen, GPS of kinderzitjes, deze kunnen snel oplopen. Voor je GPS kan per perfect je smartphone als alternatief gebruiken, een kinderzitje kan perfect mee in handbagage.
  • Controleer op extra kosten: Hou rekening met extra kosten, zoals drop-off-kosten of eenmalige huurkosten, verborgen verzekeringen. Lees ook onze tips om een auto te huren op IJsland.

OPGELET: In IJsland is het niet toestaan om op F-wegen met een normale personenwagen te rijden, een 4x4 is verplicht. Check dus zeker even of je rondreis een F-weg neemt.

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?