Openbaar vervoer in Reykjavik: hoe je verplaatsen door de stad? Alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Openbaar vervoer in Reykjavik: hoe je verplaatsen door de stad? Alle info, tips & tickets

9 januari 2023 in IJsland0 reacties

Praktische info over het vervoer in Reykjavik + tips

Reykjavik heeft geen uitgebreid netwerk van openbaar vervoer (dat is ook niet nodig in een stad als Reykjavik), maar je kan er wel gebruik maken van uitstekende bussen. Je kan de felgele bussen van Strætó niet missen.

Ben je van plan om veel te bezoeken, dan raden we je aan om de hop-on-hop-off bussen te overwegen. Ga je ook de rest van IJsland bezoeken (natuurlijk!), dan doe je er goed om gewoon een auto te huren en je zo door Reykjavik te begeven.

Tours, tickets openbaar vervoer Reykjavík

Reykjavík bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Reykjavík.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Neem de bus in Reykjavik

Reykjavik is een kleine hoofdstad. Trams of metro’s zijn er niet, je moet het doen met de bussen van de stad. Alle bussen in Reykjavík zijn felgeel en worden behoord door Strætó. Die bussen in Reykjavik zijn betrouwbaar en je hoeft nooit langer dan 30 minuten te wachten. Gebruik Google Maps om uit te zoeken waar je kan op- en afstappen of gebruik de handige routeplannen van Strætó online.

  1. Hoe koop je tickets voor de bus in Reykjavik?

  • Een ticketje kan je gewoon cash op de bus kopen, maar je moet dan wel gepast betalen (er is meestal geen wisselgeld).
  • De meeste inwoners van Reykjavik gebruiken namelijk de handige Klapp-app. Op die app kan je online kaartjes kopen die je dan scant wanneer je de bus binnenstapt.
  • In bepaalde winkels kan je ook een Klapp-kaartje kopen, dat is een herlaadbare kaart waarop je ticketjes kan zetten. Wij verkiezen de app, die is veel makkelijker in gebruik.

TIP: Ben je van plan om veel te bezoeken in Reykjavik? Dan kan je de handige Reykjavik City Card aankopen. Die is geldig voor 24, 48 of 72 uur. Je krijgt er toegang mee tot de bekendste bezienswaardigheden, maar ook tot verschillende geothermische zwembaden en je kan ook alle bussen in de stad gebruiken. Je bespaart er flink wat geld mee (en dat is welkom in een land als IJsland). Koop hier de Reykjavik City Card online en bezoek de IJslandse hoofdstad zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten.

  1. Hop-on-hop-off bus Reykjavik

Ook in Reykjavik kan je een hop-on-hop-off bus nemen

Je weet wel, die toeristische dubbeldekkers die van de ene bezienswaardigheid naar de andere rijden. Aangezien Reykjavik niet zo groot is, is het een uitstekende manier om niet telkens te hoeven uitzoeken welke buslijn je moet nemen.

  1. Taxi in Reykjavik

Zoals in elke grote stad heb je ook in Reykjavik taxi’s. Al raden we je niet aan om ze te gebruiken. Taxi’s in Reykjavik zijn helemaal betrouwbaar, snel en veilig, maar je moet er wel flink wat IJslandse kronen voor ophoesten. Je zoekt daarom beter snel op waar je kan op- en afstappen met de bus. Of je overweegt de volgende optie:

  1. Een auto huren in IJsland

Ben je van plan om meer van IJsland te zien, dan is het bijna een vereiste om een auto te uren. Een auto huren in IJsland is niet goedkoop, maar je hebt er wel de ultieme vrijheid mee en kan koers zetten naar alle mooie watervallen, bergtoppen, rivieren en valleien.

Ook in Reykjavik is een auto handig. De stad is behoorlijk wijd uitgespreid en parkeren is er zelden een probleem. Ook de IJslanders verplaatsen zich met de auto door de hoofdstad. Meer zelfs, IJslanders hebben het meeste auto’s per inwoner ter wereld. Dat kan tellen. Ben je van plan om ook in het binnenland rond te rijden (F-wegen), dan zal je een 4x4 nodig hebben.

LEESTIP: Lees onze uitgebreide blogpost over hoe en waarom een auto huren in IJsland.

Wil jij graag een auto huren? Bekijk hieronder enkele autoverhuurbedrijven:

  1. Vervoer van en naar de luchthaven van Reykjavik

Beslis je om toch geen auto te huren voor je reis door IJsland? Dan kan je van de luchthaven naar het centrum van de stad met de FlyBus. Dat is een goede, betrouwbare bustransfer. De FlyBus vertrekt 30-45 minuten na elke vlucht die landt op de luchthaven. Houd er rekening mee dat de rit wel even zal duren, want de luchthaven ligt 50 kilometer van Reykjavik verwijderd.

De Flybus stopt bij verschillende hotels. Laat de chauffeur vooraf weten waar je verblijft en je wordt aan de ingang van je hotel afgezet. Lekker handig! Boek hier vervoer van de luchthaven naar Reykjavik.

  1. Waar verblijven in Reykjavik?

Wanneer je op zoek gaat naar een verblijfplaats in Reykjavik, bereid je dan voor op het prijskaartje. Hotels in Reykjavik - en eigenlijk in heel IJsland - zijn echt niet goedkoop. Om een idee te geven: voor een simpele tweepersoonskamer zal je al snel 120 euro neertellen voor een nacht. Tip: boek je overnachting zo vroeg mogelijk, want de beste hotels die ietsje budgetvriendelijke kamers aanbieden, zijn snel uitverkocht.

Waar verblijf je nu het best in Reykjavik? De beste locatie om te overnachten is ongetwijfeld in de buurt van Laugavegur. Hier vind je de leukste winkeltjes en de beste restaurants en het is tevens de hoofdstraat van het centrum.

Budgethotel in Reykjavik

Een budgetvriendelijk hotel dat we kunnen aanraden is 105 - A Townhouse Hotel vanaf € 80. Je moet er wel snel bij zijn, want het zit snel volgeboekt. Je kan hier gratis parkeren en de kamers zijn modern, mooi en verzorgd. Meer info en boeken

Overnachten buiten het centrum

Wil je echt wat voordeliger overnachten, boek je accommodatie dan buiten het centrum. Een aanrader is Maxhouse Reykjavik. Hier krijg je een mooie kamer voor een goede prijs. Het is wel handig als je een auto hebt, zodat je het centrum kan bereiken wanneer je wil. Maxhouse is gelegen op 9 km van Laugavegur en op 10 km van de nationale luchthaven van Reykjavík. De ligging is dus zeker niet overdreven ver. Meer info en boeken

Meer luxueus hotel in Reykjavik

Mag je hotel wat meer kosten en wil je graag pure luxe? Neem dan zeker eens een kijkje naar Sand Hotel by Keahotels vnanaf € 157/nacht, boetiekhotel heeft een terras en uitzicht op de stad, of Spectacular Iceland Studio Suite, een prachtig appartement met balkon, allebei op een erg gunstige locatie in Laugavegur. Meer info en boeken

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?