Zwemmen in de warmwaterrivier Reykjadalur hotspring in IJsland: info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Zwemmen in de warmwaterrivier Reykjadalur hotspring in IJsland: info & tips

28 augustus 2023 in IJsland0 reacties

Ga baden in de hotspring Reykjadalur warmwaterrivier in IJsland

IJsland heeft ontzettend veel troeven, daar zijn we wel van overtuigd. Het land staat bekend om het noorderlicht, de bijzondere bergen, de desolate landschappen en de honderden watervallen. Maar je kan IJsland ook niet verlaten zonder tussen al dat moois in een warmwaterbron te duiken. Op IJsland vind je tientallen warmwaterbronnen en de Reykjadalur warmwaterrivier is een van onze favorieten. En het beste van al: het is helemaal gratis.

Ontdek hier alles over je bezoek aan de Reykjadalur warmwaterrivier in IJsland.

Praktische info & tickets voor je rondreis IJsland

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen op Keflavík (Reykjavík), richtprijs € 179 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceBusvervoer van de luchthaven Reykjavik naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic (va. € 1149), Riksjatravel (va.€ 495) of ANWB (va. € 489) of Djoser (va. € 1995)
Avontuurlijk 4x4Mag het iets avontuurlijker zijn? Dan kan je deze 7 daagse rondreis in 4x4 jeep met daktent (va. €690)
Huurauto
  • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
  • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wat mag je verwachten van de Reykjadalur warmwaterrivier?

Tussen alle prachtige plekken op IJsland ligt deze thermale rivier verstopt. De warmwaterrivier Reykjadalur hotspring is een IJslands natuurpareltje dat zich bevindt in een adembenemende omgeving. Reykjadalur betekent letterlijk 'stoom' of 'rokende vallei’. Je vindt de warme rivier vlakbij de populaire Golden Circle, de meest populaire toeristische route. Altijd al eens willen zwemmen of baden in een natuurlijke warmwaterbron tijdens je rondreis op IJsland, dan is Reykjadalur een absolute aanrader.

De beroemde warmwaterbaden zoals Myvatn Nature Baths of Blue Lagoon zijn ook geweldig en ze bieden betere faciliteiten, maar ze zijn ook behoorlijk prijzig en commercieel. Wie een budgetvriendelijke optie zoekt of graag een warmwaterbron wil die volledig door natuur omgeven wordt, moet naar Reykjadalur. Verwacht hier echter geen off-the-beaten-path ervaring. Reykjadalur is spijtig genoeg al zeer populair, zowel bij de plaatselijke bevolking als bij toeristen. Op zonnige dagen kan het hier dus gezellig druk worden.

  1. De wandeling naar de Reykjadalur warmwaterbronnen

Veel bezienswaardigheden op IJsland kan je makkelijk met de auto bereiken. Wat de Reykjadalur-warmwaterrivier onderscheidt, is dat je hier wel een wandeling moet maken. Zo voelt dat warme water als een echte beloning aan. Het betekent ook dat je hier omgeven zal worden door natuur en dat maakt deze warmwaterbron net zo speciaal.

  • De wandeling naar de Reykjadalur-warmwaterbronnen is 3 km lang en van gemiddelde moeilijkheid.
  • Het beginstuk is het steilst, eenmaal in de vallei vlakt het pad uit.
  • Reken in totaal op ongeveer een uur om de warme rivier te bereiken. Terugkeren gaat iets sneller, want dan wandel je bergaf.

Vlak nadat je de wandeling begint, zie je al enkele hete stromen en kokende modderpoelen. Laat er geen twijfel over bestaan: je bevindt je hier in vulkanisch gebied. De uitzichten onderweg zijn waanzinnig mooi. Het gaat niet altijd om de bestemming, maar ook om de reis zelf en dat geldt hier voor de volle honderd procent. Neem je tijd voor de wandeling en vergeet geen foto’s te nemen.

Je wandelt langs groene weiden en komt ook voorbij de Djupagil-waterval, een voorbeeld van hoe mooi IJsland wel niet is. We raden je wel aan om niet van het pad af te wijken om de waterval van dichterbij te zien, je wil natuurlijk niet in een hete modderpoel stappen. Het pad is overigens goed gemarkeerd en je zal hier zeker niet verdwalen.

Mis niets tijdens je rondreis met onze uitgebreide reisgids IJsland.
  1. De Reykjadalur warmwaterbronnen: een fantastische plek

Plots zal je voor je de warme rivier zien opduiken. Het centrale gedeelte is voorzien van een houten wandelpad waarop je kleren en spullen kan leggen of van de zon kan genieten. Je wordt omgeven door een groen landschap dat uit een sprookjesboek lijkt te komen. Er hangt hier een bijzondere, magische sfeer.

Bij warmwaterbronnen denk je aan stomende baden waar je in kan zwemmen, maar dat is niet zo bij de Reykjadalur warmwaterbronnen. Hier zit je in een warme rivier, veel natuurlijker wordt het niet. En dat staat garant voor een unieke ervaring. Verwacht dus niet dat je hier baantjes kan trekken.

Het water heeft de perfecte temperatuur

  • Het is niet te warm, niet te koud en dus helemaal comfortabel voor een ontspannend bad. Blijkbaar is het water nog warmer als je verder stroomopwaarts loopt, die theorie kan je zelf uittesten. Zo kan je zelf de temperatuur van je natuurbad instellen.
  • Je zal bij de Reykjadalur-warmwaterbronnen opvallend veel IJslanders zien. Internationale toeristen hebben de plek nog niet helemaal opgeëist. We raden je aan om, net als de locals, een hapje en een drankje mee te nemen. Kies een plekje in de rivier, ga zitten en geniet van al het moois rondom. En neem achteraf je afval natuurlijk terug mee.
  1. Waar vind je de Reykjadalur warmwaterbronnen?

Met de auto

  • De Reykjadalur warmwaterrivier ligt op minder dan 50 km van de hoofdstad Reykjavik. De vallei en de warmwaterrivier liggen dicht bij zowel de Golden Circle als het schiereiland Reykjanes. Met andere woorden: je zal amper hoeven omrijden om de Reykjadalur-bron te bezoeken. Bekijk hier de Golden Circle route.
  • Je bereikt dit prachtige stukje IJsland na een autorit van ongeveer 40 minuten vanuit de hoofdstad. De dichtstbijzijnde stad is Hveragerdi, niet ver van het startpunt van de wandeling. Je vindt er een kleine supermarkt, een tankstation en ook enkele restaurants en zelfs hotels.
  • De wandelroute begint vlakbij het Reykjadalur café (bekijk ligging hier), geef die bestemming dus in in je GPS. Vanaf het café is het een zo'n 60 minuten wandelen naar de rivier zelf. Je kan de auto achterlaten op de parkingplaatsen.

Met het openbaar vervoer

Wil je met het openbaar vervoer komen? Dan hebben we geen goed nieuws. Met het openbaar vervoer door IJsland reizen is niet zo gebruikelijk, en dat geldt ook om Hveragerdi vanuit Reykjavik te bereiken. Heb je toch geen andere keus? Dan doe je best als volgt:

  • Neem een van de bussen 3, 11, 12 of 17 vanuit het centrale Hlemmur-station in Reykjavik om naar het Mjodd-busstation te reizen.
  • Daar neem je bus 51 naar Hveragerdi. Vandaar moet je dan nog ongeveer 4 km wandelen naar het beginpunt van de route, wat de wandeling een stuk langer maakt.
  • Bekijk de dienstregeling vooraf om te zien wanneer de bus terug naar Reykjavik rijdt.

HUURAUTO: Om bij de warmwaterrivier te komen, beschik je dus best over een eigen wagen. Een huurauto kan je online huren bij Sunny Cars.

Ligging van de Reykjadalur warmwaterrivier op de kaart

  1. Tips voor de Reykjadalur warmwaterbronnen

We geven je graag nog enkele tips voor je trip naar de Reykjadalur-warmwaterbronnen:

  • Trek je zwemkledij aan onder je gewone kledij, want er zijn geen paskamertjes.
  • Zorg er ook voor dat je zwemkledij draagt die vuil mag worden.
  • Vergeet niet om een handdoek mee te nemen om je af te drogen en jezelf te beschermen tegen de koude wind (als die er is).
  • Neem ook een zakje mee om je natte zwemkledij achteraf in op te bergen.
  • Hoe meer stroomopwaarts, hoe warmer het water.
  • Er zijn enkele plekjes waar het water ietsje dieper is, wie zoekt die vindt.
  • Laat je waardevolle spullen voor de zekerheid niet op het houten wandelpad liggen.
  1. Waar overnachten in de buurt van de Reykjadalur warmwater rivier?

Wil je graag overnachten in de buurt van de Reykjadalur warmwater rivier? Hieronder hebben we alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & B&B's in Hveragerði, nabij de warmwater rivier.

  • The Greenhouse Hotel biedt hippe kamers met comfortabele bedden met lokaal gemaakte of gerecyclede meubels. Verder beschikt het hotel ook over 7 restaurants, IJslandse designerwinkels en zelfs een eigen voedselmarkt. Meer info en boeken.
  • Hótel Eldhestar is een milieuvriendelijk hotel omgeven door de prachtige natuur in de stad Ölfus, op 10 minuten rijden van Reykjadalur. Je verblijft in ruime kamers waarvan de inrichting is geïnspireerd door de natuur van IJsland Meer info en boeken.
  • Of verblijf in deze gezellige B&B Varmi Guesthouse Apartments & rooms. De moderne appartementen liggen in het dorp Hveragerdi en beschikken over een slaapkamer, een goed uitgeruste keuken met eigen kookgelegenheid en gratis parkeergelegenheid. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Hike alvast mee naar de Reykjadalur warmwaterrivier

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Reykjadalur warmwaterrivier in IJsland? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken van de hike naar de warmwaterbronnen. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar IJsland..

  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?