17 x bezienswaardigheden Zuid-IJsland + onbekende & hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x bezienswaardigheden Zuid-IJsland + onbekende & hidden spots

20 mei 2019 in IJsland1 reactie

Zuid-IJsland heeft een heel diverse en spectaculaire natuur waar je heel wat bezienswaardigheden kan vinden. Het gebied is makkelijk te bereiken en het hele jaar toegankelijk wat er voor zorgt dat er het heel wat toeristen naar hier trekken. In het Zuiden is vooral de Golden Circle heel populair maar er is nog zo veel meer te zien. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je zeker moet zien in Zuid-IJsland.

Inhoud artikel

 1. Seljalandsfoss waterval

De Seljalandsfoss waterval ligt aan de rivier de Seljalandsá. De waterval is 60 meter hoog en valt recht naar beneden op de voormalige kustlijn waardoor er zich een klein meertje heeft gevormd, middenin het groene weiland. Langs een paadje kan je achter de waterval doorlopen tot in een grot, vanwaar je door de waterval heen kan kijken: een heel bijzonder uitzicht. Pas wel op want het paadje ligt er glad bij.

De Seljalandsfoss waterval wordt ‘s nachts verlicht wat zorgt voor een bijzonder schouwspel. Je kan ook ‘s avonds en ‘s nachts de waterval vrij bezoeken.

 1. Þórsmörk National Park

Þórsmörk National Park kreeg zijn naam door de Vikings die zich hier vestigden en werd genoemd naar hun god Thor. Je kan er een wandeling maken naar de waterval in de Stakkholtsgjá canyon. Deze spectaculaire groene canyon is ongeveer 2 km lang en tot 100 meter diep. De waterval valt er als het ware uit de lucht.
Tijdens de wandeling moet je enkele beekjes oversteken door van steen naar steen te springen. Erg leuk!

Heb je nog wat tijd over dan kan je ook nog de Þórsmörk panorama wandeling doen die leidt naar de top van de Valahnúkur vanwaar je een 360° uitzicht hebt over Þórsmörk. Stop onderweg zeker bij de Gígjökull gletsjertong, deel van de Eyjafjallajökull en de thuisbasis van de Katla vulkaan (de meest actieve vulkaan op IJsland).

 1. Eyjafjallajökull Erupts Museum

Aan de voet van de vulkaan Eyjafjallajökull heeft een plaatselijke boer het Eyjafjallajökull Erupts museum geopend. Je kan er een korte film bekijken van de uitbarsting en krijgt er meer algemene info over het vulkanisme in IJsland.

 1. Seljavallalaug zwembad

Het Seljavallalaug zwembad werd gebouwd in 1923 om de lokale bevolking te leren zwemmen. Je kan er heerlijk outdoor zwemmen terwijl je geniet van de spectaculaire omgeving. Het zwembad is gebouwd naast een rotswand en wordt gevuld met water dat komt uit een natuurlijke warmwaterbron. Het meet 25 meter bij 10 meter en beschikt over (primitive) kleedkamers. Het zwembad is altijd open en gratis.

 1. Skógafoss waterval

De Skógafoss waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. Ze ligt in het plaatsje Skógar dat aan de Skóga rivier ligt, vandaar de naam… Net zoals bij andere watervallen in deze streek, valt het water naar beneden op de voormalige kustlijn. Deze trok zich tijdens de laatste ijstijd terug doordat de grondlagen in de regio omhoog werden gedrukt. Ze bevindt zich nu 5 km landinwaarts. De vroegere kliffen vormen zo een duidelijk barrière tussen het laagland en het hoogland.

Aan de Skógafoss waterval is een legende van regenbogen en goudpotten verbonden. Het verhaal doet trouwens nog steeds de ronde, en gaat als volgt: Þrasi Þórólfsson, een van de eerste Vikings die het land veroverde, zou achter de waterval een goudschat verborgen hebben. Lokale bewoners slaagden erin om de kist met goud enkele jaren later terug te vinden, maar ze konden enkel de ring waarmee de kist gedragen kon worden, vastpakken. De kist verdween in het niets, en enkel de ring bleef over. Volgens de overlevering werd deze aan de plaatselijke kerk geschonken.

 1. Skógar Museum

Het Skógar Museum bevindt zich aan de rechterkant van de Skógafoss waterval. Het werd in 1949 opgericht, en bestaat uit drie delen en 6 historische gebouwen. Je kan er meer dan 15.000 lokale (historische) kunstvoorwerpen bezichtigen. In de replica turfhuizen waan je je soms in de tijd van de Vikings en ervaar je hoe IJslanders leefden door de eeuwen heen. Er is ook een souvenirwinkel en cafetaria te vinden.

Onze tip: Overnachten in het zuiden van IJsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!
 1. Vliegtuigwrak van Solheimasandur

In 1973 stortte een Amerikaanse Navy DC-3 neer op het zwarte strand van Solheimasandur, doordat het zonder brandstof kwam te zitten. Er is geen weg die rechtstreeks naar het wrak loopt en er zijn geen wegwijzers naar toe. Je kan de plek enkel te voet bereiken. Het wrak ligt op privéland en de eigenaar heeft sinds maart 2016 een verbod ingevoerd om nog met een voertuig naar het wrak te rijden. Te voet kan je er wel nog naar toe.

 1. Dyrhólaey

Dyrhólaey (“eiland met een sleutelgat”) is een klif van 120 meter hoog en heeft een groot gat in de vorm van een sleutelgat waardoor het zeewater vrij door kan stromen. Vanop de klif heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Je kan ook het lager gelegen plaatjse Dyrhólaey bezoeken. Daar heb je een uitstekend uitzicht over het zwarte, vulkanische strand.

In de lente en zomer is dit trouwens een gekende broedplaats van papegaaiduikers (puffins in het engels). De toegang tot het gebied is daarom soms (mei-juni) beperkt, zodat de vogels niet gestoord worden tijdens het broeden. Papegaaiduiker tours kan je online boeken.

 1. Het zwarte strand van Reynisfjara

Reynishverfi is een lang kiezelstrand aan de westelijke kant van de klif en wordt gekenmerkt door vele rijen basaltzuilen. Deze zuilen geven het strand een adembenemend uitzicht. Ongeveer halverwege op weg naar de kustlijn ligt de grot Hálsanefeshellir.

Wie langs het strand wil wandelen, doet dit het best bij laagtij. Het strand is dan het gemakkelijkst bereikbaar. Sowieso is het aan te raden om de getijden goed in het oog te houden, zodat je je niet laat verrassen door het wassende zeewater.

De legende van de 3 trollen van Reynisdrangar

Aan het zwarte strand vind je ook de Reynisdrangar: drie rotspilaren die voor de kust tot 66 meter boven de zee uittornen. Aan de pilaren is een legende verbonden. Volgens het verhaal werden de pilaren gebouwd door 3 trollen die Skessudrangur, Laddrangur en Langhamar heetten en die ‘s nachts een schip met drie masten uit de zee probeerden te sleuren. Ze slaagden er echter maar niet in om het vaartuig volledig op het droge te brengen. De volgende ochtend kwam de zon vroeger op dan verwacht. Iedereen die “The Hobbit” gelezen heeft, weet wat er dan gebeurd: de trollen veranderden in de drie naaldvormige pilaren. Er bestaan verschillende varianten op deze legende.

 1. Vík

Het kleine dorpje Vík is gelegen aan de voet van de Mýrdalsjökull gletsjer (ligt op de Katla vulkaan). Stop zeker eens aan het kerkje van het dorp, en nee de tijd om te genieten van het mooie uitzicht over de rotsen en omgeving.

 1. Lavavelden van Eldhraun

De lavavelden van Eldhraun zijn het gevolg van wat waarschijnlijk de grootste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis was: de uitbarsting van de vulkaan Lakagígar die duurde van 8 juni 1783 tot 7 februari 1784. Hij staat bekend onder de naam Skaftareldar, wat “rivierbranden van Skafta” betekent. Het was werkelijk een apocalyptische gebeurtenis met verstrekkende gevolgen. Zo kreeg IJsland te kampen met tal van ziektes, 50% van het vee stierf, er waren mislukte oogsten en er heerste algemene hongersnood. 25% van de bevolking stierf.

Ook andere landen in Europa hadden onder de uitbarsting te lijden. Door de fall out van vulkaanas, kende Groot-Brittannië in deze periode zandstormen en werd het zonlicht tegengehouden. Ook in andere landen mislukte de oogst en heerste er hongersnood. Mogelijk leidde de uitbarsting ook tot droogte in veraf gelegen landen zoals India. Sommige historici gaan zelfs zover door te stellen dat de vulkaanuitbarsting mee aan de basis ligt van de Franse revolutie in 1789.

Veel lavavelden zijn bedekt door mos. Stap zeker eens uit om eraan te voelen. In de zomer zijn er ook dagelijks rondleidingen vanaf Kirkjubaejarklaustur.

 1. Keldur Turfhuizen

Keldur is zeker de moeite waard voor een omweg. De site ligt nabij de Hekla vulkaan, en bestaat uit 20 turfconstructies, met o.a. een boerderij van bijna 1000 jaar oud. Over deze site wordt meermaals gesproken in de historische Njal’s Saga. De Keldur hal werd waarschijnlijk bewoond door Jon Loftsson, een religieuze leider uit de 12e eeuw. De turfhuizen in Keldur zijn uniek voor de regio. Het meest opvallende is echter de openbare hal die meerdere kamers heeft en waar je een smalle geheime ontsnappingtunnel kan vinden in de heuvel. Deze tunnel werd bij toeval ontdekt in 1932.

 1. Fjaðrárgljúfur kloof

De Fjaðrárgljúfur canyon is 2 km lang en 100 meter hoog. De kloof zelf ontstond zo’n 9000 jaar geleden aan het eind van de laatste ijstijd, toen de ijskap zich terugtrok en de huidige kloof verder uitschuurde. De natuurlijke plateaus aan de beide kanten van de kloof geven een idee van het vroegere waterpeil en de initiële locatie van het meer.

 1. De Kirkjugólfið (kerkvloer)

Kirkjugólfið is een oppervlakte van 80 vierkante meter met 6-vormige basaltzuilen. Het lijkt bijna alsof hier ooit een kerk gestaan heeft, met de vloer als enig overblijfsel maar niets is minder waar. De zuilen zijn allemaal natuurlijk gevormd en ontstaan doordat lava zeer langzaam afkoelt en zo kan kristaliseren. In de vloer zit er ook één zuil met 10 hoeken. Kan je hem vinden?

 1. Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is het op één na grootste nationale park van IJsland. Je kan er onder andere de beroemde Svartifoss waterval, de vallei Mörsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull bezoeken. Dankzij het milde klimaat in de regio is het één van de weinige plaatsen op IJsland waar je een natuurlijk bos kan vinden. Je kan het park bezoeken vanaf de ruime parking en het informatiecentrum.

Er zijn meerdere wandelroutes en trektochten beschikbaar. Als je de tijd hebt, moet je zeker eens een wandeling over de gletsjer maken. In het bezoekerscentrum is er ook een film te zien over de uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan in 1996.

Ooit al eens door een ijsgrot willen wandelen?

Aan de zuidkant van de Vatnajökull zijn er verschillende, spectaculaire en fotogenieke ijsgrotten, die je begeleid kan bezoeken. Je moet op voorhand reserveren. Omdat het uit veiligheidsoverwegingen moet vriezen, is deze activiteit enkel te doen tijdens de wintermaanden, van oktober tot maart. Breng een paar goede laarzen of wandelschoenen mee; je krijgt immers stijgijzers aangemeten, essentieel om je veilig in de ijsgrot te kunnen bewegen. Vergeet ook niet om warme kleding te dragen.

 1. Jökulsárlón gletsjermeer

Het gletsjermeer van Jökulsárlón ontstond in de jaren 1934-1935, en blijft steeds groter worden. Het had aanvankelijk een oppervlakte van 7,9 km², maar is ondertussen al minstens 23 km². Het meer is op sommige plaatsen 250 meter diep en daarmee ook het diepste meer van het land. Het Jökulsárlón gletsjermeer wordt slechts door een heel smalle landstrook gescheiden van de Atlantische oceaan.

De Jökulsá á Breiðamerkursandi rivier voert het smeltwater en de ijsbrokken af naar de Atlantische oceaan. Ook hier kan je per boot of amfibievoertuig het meer verkennen. Tijdens een rondvaart tussen de ijsbergen kan je zelfs proeven van het ijs dat hier tot 1000 jaar oud kan zijn, en heel af en toe kan je zeehonden spotten.

 1. Waar overnachten in het zuiden van IJsland

Onze tip: Overnachten in het zuiden van IJsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 85 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 maart 2019 - Mélanie Lafontaine

Deze reisgids was echt een grote meerwaarde bij het voorbereiden van mijn trip naar IJsland. Heel praktisch en veel bruikbare tips maar toch nog overzichtelijk! Good job!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?