FB

Wat is de beste reistijd IJsland? Toeristische info & Bijzondere weetjes

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste reistijd IJsland? Toeristische info & Bijzondere weetjes

27 november 2018 in IJsland0 reacties

IJsland staat gekend voor zijn prachtige landschappen, spectaculaire watervallen en zoveel. In dit overzicht kom je alvast alles te weten over IJsland, van bijzondere weetjes tot typische lokale gerechten. Alles wat je moet weten om je reis naar IJsland voor te bereiden.

Inhoud artikel

Geografie

IJsland is een eiland met een oppervlakte van 103 000 vierkante kilometer. De hoogste top van het eiland is de Hvannadalshnúkur met een hoogte van 2119 m. IJsland is gelegen op de Mid-Atlantische Rug en is een echte hotspot voor vulkanische en geothermische activiteiten. De natuurlijke warmwaterbronnen voorzien een groot deel van de bevolking van goedkope en duurzame energie.

Tijdszone

IJsland volgt gedurende het volledige jaar de GMT-tijdszone. Er wordt hier dus geen gebruik gemaakt van zomer- en wintertijd

Wat is de beste reistijd IJsland

Het klinkt misschien raar, maar de temperaturen in IJsland zijn alles behalve extreem. Dit komt vooral door de warme Noord-Atlantische stroom. De winters zijn eerder mild, en de zomers zijn fris. De gemiddelde temperatuur in de winter is -5° C, en in de zomer ligt het gemiddelde rond de 15° C.

Zonlicht

In december zijn er in IJsland slechts 4 uur zonlicht per dag. In juni kan je dan weer genieten van ongeveer 22 uur zonlicht per dag. Als je in deze periode in IJsland bent en niet goed kan slapen met veel licht in je kamer, raden we je aan om een masker mee te brengen om je ogen te bedekken.

Poollicht (Aurora Borealis)

De beste periode om IJsland te bezoeken om het noorderlicht of poollicht te zien is van september tot april. Dit adembenemend natuurfenomeen zie je het best tijdens de koude en heldere nachten van de winter. Hoe verder je naar het noorden trekt van het land, hoe groter de kans zal zijn dat je het Poollicht zal zien. De Mývatn regio is daardoor de ideale regio om het natuurfenomeen te bewonderen.

Hoeveel mensen wonen er op IJsland?

IJsland heeft 330 000 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 3 inwoners per vierkante kilometer, daarmee is IJsland het dunstbevolkte land van Europa. 66% van de bevolking woont in en rond de hoofdstad Reykjavik. De overige inwoners wonen bijna allemaal langs de kust. Dit zorgt ervoor dat het binnenland van IJsland zo goed als onbewoond is.


10 bijzondere weetjes over IJsland

De IJslander mogen dan wel een heel vriendelijke bevolking zijn. Toch houden ze er een aantal aparte gewoontes op na.
Hier vind je alvast 10 rare weetjes over het land en haar bevolking.

 • Er zijn zo goed als geen bossen te vinden in IJsland. Dit komt omdat de Vikingen doorheen de jaren alle bossen afbranden om aan landbouw te kunnen doen. De IJslandse overheid probeert nu wel om opnieuw bossen te planten.
 • Baby's slapen er buiten in hun wieg.
 • Familienamen zoals wij ze kennen bestaan in IJsland niet. IJslanders gebruikt de traditionele Scandinavische voornamen. De achternaam wordt samengesteld met de voornaam van de vader met de toevoeging van -son (als het om een zoon gaat) of -dóttir (als het om een dochter gaat). De telefoonboeken worden ook gesorteerd op voornaam.
 • Baby's krijgen hun naam maar achter een paar weken, dit omdat de ouders zeker willen zijn dat het kind een naam krijgt die past bij het karakter van de baby.
 • Heel veel IJslanders geloven in Elfen.
 • Het is verboden in IJsland om een slang, schildpad of hagedis als huisdier te hebben.
 • IJsland heeft geen leger, zeemacht of luchtmacht.
 • De criminaliteitscijfer in IJsland ligt zeer laag; er zijn maar 150 gevangen, en de politie draagt zelfs geen wapens.
 • Tot 1989 was bier illegaal in IJsland. Alcohol is alleen maar te koop in winkels die gerund worden door de overheid.
 • Een rauw hart van een papegaaiduiker wordt er aanzien als een delicatesse. Njótið matarins!

Wat zeker eten en proeven in IJsland?

Hieronder vind je alvast enkele typische IJslandse gerechten. Sommige kunnen we je zeker aanraden om te proeven bij een bezoek aan IJsland.

 • Harðfiskur is gedroogde vis en de favoriete snack van de IJslanders. Het wordt gegeten met gezouten boter en wordt dikwijls geserveerd bij het kijken van een film.
 • Hákarl of gefermenteerde haai. Aangezien haaien geen nieren hebben zit haaienvlees vol met urine. Dit maakt het zo goed als onmogelijk om vers haaienvlees te eten. Het duurt ongeveer twee maanden tegen dat haaienvlees klaar is voor gebruik. Toch heeft het vlees nog steeds een sterke ammoniak smaak.
 • Slátur is een soort worst die wordt gemaakt van de ingewanden van een schaap. Er bestaan twee soorten slátur: blóðmör (bloedworst) en lifrarpylsa (leverworst).
 • Svið is een gerecht waarbij een schaapskop in twee wordt gesneden. Daarna wordt de vacht verbrand om vervolgens de kop te koken en de hersenen er uit te halen.
 • Brennivín is een kleurloze schnaps, gemaakt van gefermenteerd graan of aardappelen die op smaak wordt gebracht met komijn. Het bevat 37,5% tot 40% alcohol en staat daarom ook wel beter bekend als de Zwarte Dood.

Alcohol en bier op IJsland

Als je alcoholische dranken wilt drinken bij een bezoek aan IJsland kan het een goed idee zijn om deze al te kopen bij aankomst op de luchthaven in de tax free winkels. In IJsland kunnen alcoholische dranken namelijk heel duur uitvallen en deze worden alleen maar verkocht in de ÁTVR winkels die worden gerund door de overheid. De minimumleeftijd om alcohol te kopen is 20 jaar.

Waar overnachten in IJsland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in IJsland? Je boekt best jouw slaapplaats op voorhand want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent.

Booking.com

Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 85 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?