19 x mooiste bezienswaardigheden in Ierland: wat zeker zien & doen? + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Ierland: wat zeker zien & doen? + verblijftips

9 februari 2024 in Ierland9 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ierland + verblijftips

Bij een bezoek aan Ierland kan je je verwachten aan veel oude kloosters en kastelen, prehistorische sites en een adembenemende natuur. Ze dragen allemaal bij tot die bijzondere aantrekkingskracht van Ierland die het land zo een bijzondere bestemming maken.

Ben je van plan om Ierland te bezoeken? Dan hebben wij voor jou een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je zeker moet zien bij jouw rondreis.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ierland

Reisgids
Vliegtickets1u45 vliegen naar Dublin (DUB), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Ierland:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Ierland

  1. Proef een echte Guinness en literatuur in Dublin

Dublin is de hoofdstad van de Ierse Republiek en in de meeste gevallen je eerste stop bij je bezoek aan Ierland. Hoewel er tijdens herstructureringen in de jaren 60 heel wat oude gebouwen verloren zijn gegaan, heeft de stad toch een deel van haar charme kunnen bewaren. Is het de eerste keer dat je een stedentrip naar Dublin boekt? Download dan zeker onze stadswandeling door Dublin voor een eerste kennismaking.

Enkele must-see bezienswaardigheden in Dublin

  • Trinity College, de oudste universiteit van Ierland met Book of Kells, een knap bewaard manuscript uit 800 na Christus met prachtige kalligrafie.
  • Proef Guinness in het Guinness Storehouse, tickets kan je hier bestellen!
  • Verken de grootste crypte van Ierland in de Christ Church Cathedral. Bestel hier je toegangsticket.
  • Snuif de lokale sfeer op in de bruisende wijk Temple Bar met leuke Ierse pubs.
  • Bewonder iconische gebouwen zoals het stadhuis van Dublin, General Post Office en het Dublin Castle.
  • Of bekijk de gebouwen tijdens een ontspannende rondvaart over de Liffey Rivier.

BESPAAR TIP: Ontdek zoveel mogelijk van de stad, bespaar tijd en geld met de Go City Dublin Pass. Hiermee heb je gratis toegang tot meer dan 35 van Dublins populairste bezienswaardigheden.

  1. Bezoek de kliffen van Moher

Een ander natuurfenomeen, deze keer in de Ierse Republiek, zijn de Cliffs of Moher. Deze kustkliffen vallen aan Hag’s Head 120 meter naar beneden, recht de Atlantische Oceaan in, en hebben een maximale hoogte van 214 meter, iets ten noorden van O’Brien’s Tower. Vanop de uitzichtpunten kan je de Aran Islands in Galway Bay zien.

Deze plek wordt jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Naast de magnifieke uitzichten is er ook een interessant bezoekerscentrum, gesponsord met Europees geld, dat je meer vertelt over de unieke biosfeer van deze streek.

Boek hier je excursie naar de kliffen van Moher

  1. Ring of Kerry rijden

De Ring of Kerry is een 179-kilometer lange toeristische route die je door het County Kerry brengt. Het begin van deze route is gelegen in Killarney en staat garant voor fantastische uitzichten onderweg. De weg brengt je langs kleine Ierse plattelandsdorpjes, toeristische stadjes met ambachtelijk roomijs, prehistorische ringforten en vooral heel wat fantastische uitzichtpunten.

Wat mag je verwachten als je de Ring of Kerry rijdt?

  • Geniet van één van de bekendste uitzichtpunten van de Ring of Kerry: Ladies View (bekijk ligging).
  • Op theebezoek bij Queen Victoria in Muckross House, een prachtig Victoriaans landhuis omringd door prachtige tuinen.
  • Ruïnes van de Muckross Abbey en Ross Castle, een schoolvoorbeeld van een 15de-eeuws Iers torenhuis.
  • De Gap of Dunloe, een schilderachtige plek langs een erg smalle, kronkelige weg van ongeveer 11 km (bekijk ligging).
Naast de Ring of Kerry zijn er nog tal van andere mooie autoroutes die je kan volgen in Ierland: Ring of Beara en de Wild Atlantic Highway.
  1. Cork

Een andere fantastische stad in Ierland is Cork, de op een na grootste stad. De stad is verbonden met de zee door haar haven en kent een lange, woelige geschiedenis, die je in haar straten en historische gebouwen kan ontdekken.

FIETSTOUR: Ontdek de geschiedenis en cultuur van Cork tijdens deze fietstocht, fiets door de kleurrijke straten en stadsparken langs de rivier van Cork.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Cork

  • Begin je dag met een bezoek aan de English Market, een historische overdekte markt waar je lokale delicatessen kan proeven en je laatste souvenirs kan inslaan.
  • Maak vervolgens een wandeling langs de rivier de Lee en bewonder de architectuur van de stad.
  • Een van de meest iconische is Blarney Castle, beroemd om de Blarney Stone die bezoekers kussen in de hoop op het 'geschenk van welsprekendheid'. Het kasteel en de uitgestrekte tuinen zijn op zichzelf al een bezoek waard.
  • Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, kan je ook nog het Cork City Gaol Museum bezoeken, een voormalige gevangenis die nu is omgebouwd tot een museum.
  1. Het pittoreske Cobh

Op een klein halfuurtje rijden van Cork ligt het pittoreske Cobh. Deze stad is niet alleen een bezoekje waard omwille van het feit dat dit de allerlaatste stopplek van de Titanic was, maar ook omwille van zijn gezellige centrum met kleurrijke huisjes en de St. Colman's Cathedral die dateert uit 1868.

  1. Het afgezonderde Dingle Peninsula

Dingle Peninsula ligt in het zuidwesten van Ierland: van ruige bergen tot glooiende heuvels en prachtige stranden, het gebied biedt een adembenemend uitzicht. Zoals je zal merken bij je bezoek, barst deze streek van de Ierse geschiedenis, taal en cultuur. Het is één van de weinig plekken in Ierland waar ook nog actief Gaelic of Iers gesproken wordt.

De mooiste plekjes op schiereiland Dingle

  • Wandel door het kleurrijke charmante stadje Dingle met een artistieke en lichtjes alternatieve vibe.
  • Proef de lokale whiskey bij de Dingle Distillery en leer alles over het proces achter het maken van deze bekroonde drankjes.
  • Spot de eeuwenoude 'beehive'-hutten (of clohans) die waarschijnlijk gebouwd werden door monniken/kluizenaars.
  • Coumeenoole Beach en Inch Beach zijn prachtige stranden.
  • Zie de mooiste plekjes van het eiland door de Slea Head Drive te rijden, een schilderachtige autoroute die langs enkele van de mooiste plekjes van het westelijke deel van het schiereiland loopt.

OVERNACHTINGSTIP: The Waterfront Dingle is een prachtig boetiekhotel met uitzicht op de iconische Dingle Bay. Het biedt mooie kamers met zicht op de haven of de tuin tegen een betaalbare prijs..

  1. Newgrange & Knowth: ganggraven van meer dan 5000 jaar oud!

Newgrange is een antiek ganggraf dat zo’n 5200 jaar geleden gebouwd werd. Rondom de heuvel vind je 97 grote stenen, waarvan enkelen gegraveerd zijn met megalithische kunst. Deze plek werd vroeger beschreven als “enkel een ganggraf”, maar archeologen geloven nu dat de site veel meer was dan dat, en een belangrijke functie had in het leven van de bevolking die hier woonde. Newgrange ligt in de vallei van de Boyne-rivier, waar nog heel wat andere neolithische graven werden gevonden, zoals Knowth.

  • Beide graven zijn enkel met een shuttlebusje te bereiken, vanuit het bezoekerscentrum in Bru Na Boinne (bekijk ligging).
  • Voor Newgrange kan je online tickets bestellen, bij Knowth geldt de regel "first come first served".
  • Zelfs al geraak je niet naar de sites zelf, het bezoekerscentrum bevat een uitstekende tentoonstelling waar de geschiedenis wordt verteld. Je vindt er ook een indrukwekkende replica van de ondergrondse gang in Newgrange.

EXCURSIE: Boek hier je dagtour vanuit Dublin naar de Boyne Valley met toegang Newgrange en Bru Na Boinne.

  1. Op bezoek bij Luke Skywalker op de Skellig Islands

De Skellig Islands zijn twee ruige eilandjes op ongeveer 13 km ten westen van de Ierse kust. Het grootste van de twee eilanden (en het enige eiland dat toegankelijk is voor het publiek) is Skellig Michael, ook wel bekend als Great Skellig. Samen met Little Skellig is het een belangrijk toevluchtsoord voor vogels.

Skellig Michael

Skellig Michael staat niet alleen bekend als vogelbroedplaats, maar wordt vooral bezocht voor de restanten van een klooster uit de 6de eeuw. Dit UNESCO Werelderfgoed ligt op 160 meter hoogte, en is te bereiken via 618 steile trappen.

Voor de rest zijn er geen toeristische voorzieningen. Je kan er enkel met de boot naartoe, afhankelijk van de weersomstandigheden en je moet op voorhand je ticket reserveren.

Star Wars-fans zullen Skellig Michael overigens herkennen als Ahch-To, de plek waar Luke Skywalker zich schuilhoudt in The Force Awakens en The Last Jedi.
  1. Breng een bezoekje aan het indrukwekkende Staigue Fort

Dit fort staat bekend als een van de meest indrukwekkende ringforten van het land. Men schat dat het fort dateert uit de late ijzertijd en het werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd tussen 300 v.Chr. en 300 n.Chr. Fort Staigue is gebouwd op een heuveltop en is omgeven door een cirkelvormige stenen muur die ongeveer 5,5 meter hoog is.

Het fort heeft een enkele ingang aan de oostelijke kant, die leidt naar een smalle doorgang die vervolgens uitmondt in een ruime binnenplaats waar verder geen bouwwerken staan. Het diende waarschijnlijk als een veilig toevluchtsoord voor de lokale bevolking. Je kan het fort beklimmen en de indrukwekkende stenen structuur verkennen. Je wordt er getrakteerd op een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap, waaronder de nabijgelegen bergen en meren.

LEESTIP: Staigue Fort is een van de bezienswaardigheden op de Ring of Beara.

  1. 'Les Lacs du Connemara' en Kylemore Abbey

De regio van Connemara staat gekend voor haar bergen, moerassen, heide, weides en bossen. Ohja, en er zijn ook veel meren, zoals je misschien wel weet uit het beroemde liedje van Michael Sardou. In 1980 werd er een nationaal park gecreëerd waar een groot deel van de regio deel van uitmaakt. Je kan er genieten van de prachtige natuur en bijzondere turfgeschiedenis van de streek verkennen via diverse wandelingen van verschillende lengte.

In de regio kan je ook Kylemore Abbey bezoeken

Kylemore Abbey en haar Victoriaans ommuurde tuinen zijn iconische trekpleisters. De abdij, een Benedictijns Klooster dat opgericht werd op het domein van Kylemore Castle, werd speciaal in het leven geroepen om Belgische nonnen uit Ieper op te vangen, die op de vlucht waren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het klooster was erg lang een meisjesschool. Je kan nu de gerestaureerde kamers van het klooster bezoeken en door de tuinen kuieren, of wandelingen maken op het meer dan 400 hectare grote landgoed.

EXCURSIE: Dompel jezelf onder in de wilde, natuurlijke schoonheid van het westen van Ierland en wandel door de kleurrijke en levendige straten van de stad Galway. Boek hier je dagexcursie naar Connemara en Galway.

  1. Wandelen in de Wicklow Mountains en Glendalough

Iets minder afgelegen ligt Glendalough, een kloosternederzetting uit de 6de eeuw. Pittoresk gelegen in een vallei met twee meren, in het hart van de Wicklow Mountains, kan je in Glendalough nog enkele interessante ruïnes bewonderen, zoals de toegangspoort, de typisch Ierse ronde toren, en de resten van een kathedraal, het huis van de priesters en een aantal kerken.

De toegang tot het bezoekerscentrum is betalend, maar de site zelf is gratis. Je kan er ook fijn wandelen: een ontspannende wandeling langs het kleinste meer, of een meer uitdagende trektocht tot bij de omringende verlaten mijnen.

  1. Galway

Galway biedt een mix van onconventionele hipheid en traditionele cultuur! Hier voel je als het ware het karakter van de Ierse westkust. Wandel hier door de eeuwenoude steegjes, geniet van de live muziek in de pubs en probeer enkele specialiteiten van de Ierse keuken. Maak eventueel nog een ritje langs de Galway Bay om het fotogenieke Dunguaire Castle te bezoeken, een mooi kasteel naast het water waar de tijd stil is blijven staan.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam? The Nest Boutique Hostel bevindt zich in Salthill, op 10 minuten rijden van Galway.

  1. Mooiste kastelen van Ierland

Er zijn weinig landen waar geschiedenis zo tastbaar is als in Ierland. Bij ons is het meeste historische patrimonium verdwenen of opgegaan in nieuwe(re) constructies. In Ierland vind je zonder al te veel moeite wel ergens een kasteel of fort, als stille getuige van een soms erg bloederig verleden van oorlog, verovering en herovering. Ben jij een kasteelliefhebber? Dan zijn onderstaande kastelen in Ierland zeker een aanrader:

  • Rock of Cashel, één van de meest gefotografeerde plekken van Ierland.
  • Trim Castle, een Normandisch kasteel aan de oevers van de rivier Boyne. Dit is één van de grootste en best bewaarde voorbeelden van een Anglo-Normandisch kasteel in Ierland.
  • Aan de Nore rivier bij Kilkenny ligt het prachtige Kilkenny Castle.
  • Blarney Castle met de mysterieuze Stone of Eloquence.
  • Lees ook onze blogpost met nog meer kastelen in Ierland.
  1. Titanic en the Troubles in Belfast

Belfast is de grootste stad van Noord-Ierland, het deel van Ierland dat hoort bij het Verenigd Koninkrijk. Ze werd heel lang geassocieerd met het geweld van de Noord-Ierse burgeroorlog, en hoewel hier nog steeds sporen van in de stad te vinden zijn (denk vooral aan de politiek gerichte 'murals' of muurschilderingen), wil Belfast zich meer en meer als hippe bestemming op de kaart zetten. Dat doet ze onder meer via haar band met de legendarische Titanic, die hier begin 20ste eeuw gebouwd werd, in de kijker te zetten.

Wat zijn de hoogtepunten van je bezoek aan Belfast?

  • Kom alles te weten over de Titanic in Titanic Belfast, boek hier je tickets makkelijk online en vermijd wachtrijen.
  • Bezoek ook zeker andere Titanic-gerelateerde locaties in Belfast zoals Titanic's Dock, de Titanic Studios en de S.S. Nomadic.
  • Spot de mooiste muurschilderingen in Belfast met als thema de geschiedenis van Belfast en de Troubles. Boek hier je Belfast Black Cab Tour.
  • Breng een bezoekje aan de Saint Anne’s Cathedral in de Cathedral Quarter.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Belfast bij Beautiful B&B On The Park, een charmante B&B gevestigd in een Victoriaans herenhuis in een rustige straat.

  1. Basaltzuilen en reuzen van de Giant's Causeway

The Giant's Causeway is met stip de bekendste bezienswaardigheid van Noord-Ierland. De bijzondere basaltzuilen zijn ontstaan door een oude vulkaanuitbarsting, al is de alternatieve uitleg misschien leuker.

Legende van de Ierse reus Finn McCool

De causeway (padweg) zou volgens de legende aangelegd zijn door de Ierse reus Fionn Mac Cumhaill, die een uitdaging was aangegaan om te vechten met de Schotse reus Benandonner. Om tot bij hem te komen, legde Fionn een pad naar Schotland aan, over het water heen.

Toen Fionn zag hoe sterk Benandonner was, vluchtte hij terug naar Ierland. Oonagh, de vrouw van Fionn, verkleedde Fionn daarop als baby en legde hem in een wieg. Toen Benandonner, die Fionn achterna gekomen was, zag hoe groot de “baby” was, raakte hij in paniek, want hoe groot moet de vader dan wel niet zijn? Hij zette het op een lopen, en vernietigde bij zijn vlucht de causeway.

De Giant’s Causeway komt overeen met een Schots gebied met basaltzuilen, aan Fingal’s Cave op het eiland Staffa. Dit heeft waarschijnlijk de legendes gevoed. Het is een erg bijzonder landschap, dat bijna buitenaards aanvoelt.

EXCURSIE: Zowel vanuit Dublin als Belfast kan je een georganiseerde dagtrip naar de Giant's Causeway maken. Klik hier voor meer info en tickets.

  1. Bezoek een van de whiskey stokerijen in Ierland

Ierland heeft natuurlijk ook een reputatie als het gaat om whiskeys. De Ierse whiskeys worden overal ter wereld gedronken en je bent in Ierland zelf ook eigenlijk nooit ver van een distilleerderij vandaan. Naast alle prachtige natuur, ruige kustgebieden en bijzondere kastelen die Ierland te bieden heeft kan een bezoek aan een whiskey stokerij eigenlijk ook niet missen als Ierland bezoekt.

Enkele whiskey distilleerderijen in Ierland die je kan bezoeken

Bestel hier je tickets voor een whiskey stokerij in Ierland

  1. Skibbereen Heritage Centre

In het Skibbereen Heritage Centre, vind je een tentoonstelling over één van de belangrijkste en meest tragische gebeurtenissen uit de Ierse geschiedenis: de Great Famine, de Grote Hongersnood, één van de grootste humanitaire rampen uit de Europese geschiedenis (1845-1850).

De streek waar het Skibberdeen Heritage Centre zich bevindt was één van de meest getroffen regio’s en dit museum zet het lot van Skibbereen ten tijde van de hongersnood in de kijker. Op het Hongersnoordkerkhof in Abbeystewery, vlakbij Skibbereen, liggen tussen de 8000 en 10000 ongeïdentificeerde lichamen begraven. Dit museum zorgt ervoor dat al deze mensen en het verschrikkelijke drama niet vergeten worden. Meer info op de website.

LEESTIP: Wil jij ook Ierland gaan verkennen? Download alvast onze gratis reisgids Ierland met een compleet uitgewerkte rondreis en tal van praktische info voor je bezoek.

  1. Benbulbin-berg beklimmen in Sligo

In County Sligo kan je de indrukwekkende Benbulbinberg beklimmen voor een panoramisch uitzicht. De Benbulbin (oftewel de Benbulben, Ben Bulbin of Benbulbin) is ongetwijfeld de meest karakteristieke berg van Ierland en wordt ook wel Ierlands eigen Tafelberg genoemd. De meest opvallende piek in het Dartry-gebergte werd tijdens de ijstijd gevormd door enorme gletsjers die het landschap in segmenten verdeelden.

  • Parkeer je wagen bij de start van de wandeling (bekijk ligging) en vervolg het wandelpad van de Benbulben-wandeling.
  • De wandeling naar de top kan voor sommigen uitdagend zijn, dus zorg voor geschikte wandeluitrusting en volg de aangegeven paden.
  1. Burren National Park

Het Burren National Park beslaat een oppervlakte van ongeveer 250 km² in het zuidoosten de Burren. Het is één van de 6 nationale parken van Ierland. In het park zie je verschillende bijzondere geologische kenmerken en de daarbij horende fauna en flora.

Er zijn de voetpaden uit kalksteen om de kalkhoudende weilanden, turloughs (meren die aan het verdwijnen zijn) en gewone loughs (meren), bossen en veel meer te verkennen. Enkele must-see plekjes in de Burren zijn de Poulnabrone Dolmen, Fanore Beach en de Aillwee Caves. Je kan er genieten van verschillende wandelpaden doorheen het National Park, dus heb je tijd, strek hier dan even de benen.

  1. Waar overnachten in Ierland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod verschillende accommodaties het grootst. Hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk het volledige aanbod hotels in Ierland.

  • Dublin: Gardiner Lodge is een gezellige bed & breakfast met een terras en gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Dublin.
  • Dublin: Liever lowbudget overnachten? Het moderne, speciaal ontworpen Jacobs Inn hostel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het bruisende uitgaansgebied Temple Bar in Dublin.
  • Belfast: Beautiful B&B On The Park gevestigd in een Victoriaans herenhuis in een rustige straat op een toplocatie in Belfast. Iedere ochtend een heerlijk, vers ontbijtje.
  • Kilkenny: Het sprookjesachtige Kilkenny Inn Hotel biedt uitzonderlijke kwaliteit op een geweldige locatie. De grote bars, het nachtleven, het theater, de restaurants, winkels en toeristische bezienswaardigheden vind je allemaal op 2 tot 3 minuten lopen van het hotel.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 14 november 2023 - Herwig Vande Voorde

De gids geeft veel en interessante tips voor een mooie rondreis, maar de wegaanduidingen zijn in de praktijk zeer moeilijk bruikbaar gebleken. Voor Ierland zijn de postnummers een zeer interessante en werkzame manier om met auto-GPS-systemen een passende reisweg te bekomen - precies naar de gewenste bestemming. GPS-coördinaten zijn dat niet.

- 18 maart 2021 - Missinne Werner

Heel nuttige en overzichtelijke Gids! Altijd goed te gebruiken om bezoeken voor te bereiden! Bedankt!

- 30 december 2019 - Kers

Weer een duidelijke, overzichtelijke en mooie reisgids! Zoals jullie altijd hebben! zeer tevreden, en raad dit aan bij anderen

- 30 december 2019 - Guy

Zoals gebruikelijk een waardevol reisdocument. Thx.

- 10 december 2019 - emmanuel moonen

handige gids met veel nuttige informatie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?