Auto huren in Ierland vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren in Ierland vanaf €5/dag? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

30 november 2022 in Ierland0 reacties

Ierland ontdekken met de wagen? Gelijk heb je. Zo kan je snel en eenvoudig op verschillende plekken komen. Wijk af van de toeristische route en ontdek de minder bekende plekjes!

In Ierland zijn er verschillende autoverhuurbedrijven. In dit blogartikel lees je meer over de aanpak van een auto huren in Ierland.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

 1. Waarom een auto huren in Ierland?

Ierland is ideaal voor een rondreis van een paar dagen of een roadtrip van een aantal weken. Of je nu grote steden bezoekt, een rondreis maakt door de natuur of trek je naar afgelegen gebieden. Ierland verken je het best met een huurauto! Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen.

Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt. Wil je prachtige ritten maken door de verrassende landschappen en pittoreske dorpen? Historische kastelen bezoeken of genieten van de hoge kliffen aan de kustlijn? Of misschien toch liever grote steden als Dublin en Belfast bezoeken? Het kan allemaal met de auto!

Wil jij graag een uitgestippelde rondreis maken? Bekijk onze 16-daagse autovakantie door Ierland en haal het beste uit je verblijf.

 1. Huur je auto best op voorhand

Meteen je vakantie beginnen

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

 • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
 • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
 • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!

Autorijden in Ierland is op zich niet zo moeilijk, maar er is een ding waar je echt op moet letten. In Ierland rijden ze namelijk niet rechts maar links. Het links rijden is even wennen maar maak je geen zorgen, over het algemeen zijn de wegen er enorm rustig en bestaan ze uit lange rechte stukken.

Maak je geen zorgen want het links rijden went wel

Ook de pedalen voor gas, koppeling en rem zitten allemaal op dezelfde plek, maar de pook zit natuurlijk wel aan je linkerkant. Daarom zal je bij het wisselen van de versnelling, wel eens naar de deur durven grijpen. Naarmate je langer aan de linkerkant rijdt, zal dit minder vaak voorkomen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat je ook op rotondes aan de andere kant rijdt. Houdt het overige verkeer dus goed in de gaten zodat je niet per ongeluk aan de verkeerde kant van de weg gaat rijden.

Onze tips als je niet gewoon bent om links te rijden:

 • Wanneer je de keuze hebt, kies je best voor een automaat. Zo hoef je in ieder geval geen rekening te houden met schakelen.
 • Let op: ook rotondes gaan linksom.
 • Blijf een tijdje achter een auto rijden zodat je even kan wennen aan de situatie.
 • Vooral rustig blijven voldoende afstand houden.

Wil je graag nog meer tips en tricks over links rijden? Lees ons uitgebreid artikel met tips bij links rijden.

 1. Verkeersregels en autorijden in Ierland

Voor je op vakantie vertrekt, kan je best even de verkeersregels van je bestemming raadplegen. Die kunnen namelijk verschillen met de verkeersregels die jij gewoon bent. Daarnaast ben je ook op stap met een wagen die niet van jou is. Dan wil je natuurlijk geen schade oplopen of boete betalen. We geven je daarom graag wat informatie over de verkeersregels en het autorijden in Ierland.

Enkele tips om mee rekening te houden bij het autorijden in Ierland

 • Ierland is dunbevolkt en heeft kwalitatief goede wegen. Daardoor zijn er dan ook nauwelijks files behalve tijdens de spitsuren in de grote steden.
 • Over het algemeen zijn dinsdagochtend, donderdagmiddag en vrijdagmiddag de piekmomenten.
 • In dorpen en op het platteland kan je zo goed als overal gratis parkeren, in de grotere steden moet je echter wel betalen.
 • Vergeet niet dat men hier links rijdt! Schrijf eventueel een L op je hand of plak een post-it op je dashboard zodat je hier af en toe aan herinnerd wordt.
 • Ben je van plan om een rondreis te maken door de natuur en naar afgelegen dorpjes? Zorg er dan altijd voor dat je voldoende benzine in je wagen hebt zitten.

Ook de afstanden zijn in Ierland anders aangegeven dan bij ons. In Noord-Ierland rekent men meestal in mijlen per uur en in de Republiek Ierland rekent men meestal in kilometers. Vergis je niet want de Miles voelen al snel aan alsof je enorme afstanden hebt afgelegd en op afgelegen wegen kom je soms lange tijd geen ander verkeer tegen.

 1. Hoe zijn de wegen in Ierland?

Over het algemeen worden de wegen in Ierland goed onderhouden en is het makkelijk om auto te rijden. Ze variëren van snelwegen en dubbele rijbanen tot secundaire wegen met tweerichtingsverkeer en slingerende landwegen.

 • Snelwegen in Ierland worden aangegeven met een M. Een van de bekendste snelwegen is de M50.
 • De hoofdwegen worden dan weer aangegeven met A en B.
 • Enkele verlaten wegen kunnen soms wat gaten in het asfalt hebben, maar daar blijft het ook bij.
 • De wegen worden niet altijd even goed verlicht.

Op de meeste wegen in Ierland dien je geen tol te betalen

Echter worden zijn er wel enkele plekken waar men wél tol moet betalen. Meestal wordt dit tijdig en duidelijk weergegeven met een bord, zoals op de M50. Op de meeste plekken kan je contant betalen, maar niet op deze weg. Wanneer je een huurauto hebt wordt dit via een elektrisch systeem automatisch van je creditcard afgehaald. Daarnaast zijn de toltarieven afhankelijk van je type auto of caravan en kunnen deze variëren tussen 1,50 en 9 euro.

Onze tip? Check van tevoren of je autoverhuurder geregistreerd staat als gebruiker van de M50 zodat je geen boete riskeert.
 1. Waarmee rekening houden bij een huurauto in Ierland?

 • Zorg ervoor dat je altijd een autoverzekering neemt! Mocht je een lekke band krijgen of andere schade oplopen, dan ben je altijd volledig verzekerd en krijg je achteraf geen problemen.
 • Houd rekening met een eventuele “eenrichtingstoeslag”. Zo kan het zijn dat je de auto ophaalt in de ene stad en hem terugbrengt in een andere stad. Dit kan handig zijn wanneer je op autorondreis door Ierland bent.
 • Kijk op voorhand ook eens of er al geen schade aan de wagen is. Hoe klein een krasje ook mag lijken, zorg ervoor dat het vermeld wordt aan de autoverhuurbedrijven.
 • Daarnaast kan ook een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om eventuele tolwegen te vermijden.
 • Wie met meerdere mensen samen reist, kan eventueel een extra bestuurder opgeven. Zo hoeft er niet steeds één iemand te rijden en kun je elkaar afwisselen.
 • Boek je accommodatie ook best mét parkeergelegenheid. Niets vervelender om je auto ergens ver weg van het hotel te parkeren.
 • Check ook even de ruimte voor je bagage. Een klein autootje kan handig zijn om door de smalle straatjes te rijden maar heb je dan wel voldoende plaats voor je bagage op te bergen?

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

 1. Welke auto huren voor je rondreis door Ierland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Ierland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip door Ierland?

 1. Neem de tijd om de mooiste plekjes te bezoeken in Ierland

Het grootste voordeel van een auto is dat je overal naartoe kan rijden. Van de bekendste en mooiste plekjes tot minder bekende plekjes waar niet al te veel toeristen te vinden zijn. Hieronder hebben we alvast enkele niet-te-missen plekjes voor je opgelijst die je zeker moet gezien hebben tijdens je vakantie in Ierland.

Bezoek steden als Dublin, Belfast en Cork

Omdat je in bezit bent van een auto, kan je je makkelijker verplaatsen van de ene stad naar de andere. We raden je dan ook aan om zeker een bezoekje te brengen aan de Ierse hoofdstad Dublin. Dublin is het centrum van kunst, cultuur en entertainment, met een rijke, gastvrije sfeer en een meeslepende geschiedenis. Het is een fijne stad om in te vertoeven, en heeft bovendien een lange en interessante geschiedenis.

Belfast kent een lange en fascinerende geschiedenis. De stad heeft harde tijden gekend heeft en stond lange tijd synoniem met de Noord-Ierse burgeroorlog. Nu is ze echter aan een volledige kentering bezig, en zet ze meer en meer haar gloriedagen in de verf. Wist je bijvoorbeeld dat de Titanic hier gebouwd werd? Of dat de stad een erg rijke linnenindustrie kende? Met onze stadswandeling door het historische centrum van Belfast ontdek je alvast dé top bezienswaardigheden.

Cork is een levendige universiteitsstad bij de rivier Lee. De stad is verbonden met de zee door haar haven en kent een lange, woelige geschiedenis, die je in haar straten en historische gebouwen kan ontdekken. Sla Cork bij je bezoek aan Ierland zeker niet over! Er zijn heel wat interessante bezienswaardigheden in het stadscentrum en de ruime omgeving. We geven je alvast een overzicht.

Bezoek de Basaltzuilen en reuzen van de Giant's Causeway

The Giant's Causeway is met stip de bekendste bezienswaardigheid van Noord-Ierland. De bijzondere basaltzuilen zijn ontstaan door een oude vulkaanuitbarsting, al is de alternatieve uitleg misschien leuker.

Zowel vanuit Dublin als Belfast kan je een georganiseerde dagtrip naar de Giant's Causeway maken. Klik hier voor meer info en tickets.

Bewonder de wereldberoemde Cliffs of Moher

Een ander natuurfenomeen dat je zeker moet gezien hebben tijdens je autovakantie in Ierland, zijn de Cliffs of Moher. Deze kustkliffen vallen aan Hag’s Head 120 m naar beneden, recht de Atlantische Oceaan in, en hebben een maximale hoogte van 214 m, iets ten noorden van O’Brien’s Tower. Vanop de uitzichtpunten kan je de Aran Islands in Galway Bay zien.

Deze plek wordt jaarlijks door zo’n miljoen mensen bezocht. Naast de magnifieke uitzichten is er ook een interessant bezoekerscentrum, gesponsord met Europees geld, dat je meer vertelt over de unieke biosfeer van deze streek.

Ook de Cliffs of Moher zijn met een georganiseerde dagtrip te bezoeken. Meer info vind je hier.

 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?