De 13 mooiste bezienswaardigheden op Kos: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? Alle info + tips

De 13 mooiste bezienswaardigheden op Kos: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? Alle info + tips

1 mei 2023 in Griekenland2 reacties

Kos maakt deel uit van de Dodekanesos eilandengroep en is één van de mooiste eilanden van Griekenland. Het kleine eiland kent dan ook heel wat leuke, geezellige plekjes en tal van mooie culturele bezienswaardigheden.

Benieuwd naar wat je allemaal kan zien en beleven op dit Griekse eiland? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden op Kos.

Tours en dagexcursies boeken in Kos

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op het Griekse eiland Kos bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving en Kos.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies op Kos en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

  1. Kos-stad

Kos-Stad is de hoofdstad van het eiland en is enorm gezellig. Het sfeervolle centrum loopt over van de smalle straatjes en gezellige terrasjes en winkeltjes. Loop even langs de levendige Mandraki-haven of breng een bezoekje aan het kasteel van Kos.

Verder kan je in Kos-stad heel wat palmbomen en bloemetjes langs de weg vinden. De belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad? De boom van Hippocrates, de vele archeologische opgravingen, het Eleftherias plein met de gezellige terrasjes, het Romeinse Odeon, de Hadji Hassan-moskee en het opvallende witte gouverneurspaleis. Kos-Stad is een plaats die je gezien moet hebben als je Kos bezoekt.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s inKos.

Bezoek zekers eens de Johannieterburcht

In Kos-stad moet je zeker eens de restanten van de Johannieterburcht Neratzia bezoeken. Een door de johannieters gebouwde burcht die stamt uit de veertiende eeuw. De ligging ten oosten van de Mandrakihaven zorgt ervoor dat de burcht enerzijds een bepalend onderdeel is binnen het uiterlijk van centraal Kos-Stad, aan de andere kant geven de muren rondom de burcht een fantastisch uitzicht de Mandraki-haven en Kos-Stad.

  1. Embros Therme

De thermale bron Embrós Thérme ligt aan de zuidoostelijke kust van Kos. De thermen is een plaats met warmwaterbronnen waar je een lekker warm en weldadig badje kan nemen. Op het kiezelstrand is een gedeelte van de zee met rotsen en grote keien afgezet. Het bijna 50° warme water stroomt zo de zee en blijft tussen deze rotsen en keien. Het bronwater zou een geneeskrachtige werking hebben, de Embrós Thérme wordt dan ook druk bezocht.

  1. Bergdorpje Zia

Breng een bezoekje aan het kleurrijke bergdorpje Zia. Het stadje is erg populair maar stelt op zich niet zo heel veel voor. Je vindt er namelijk een paar gezellige souvenirwinkeltjes, restaurants en taverna’s waar je lekker kan eten en drinken. Waarom dit bergdorpje dan toch zo populair is? Omdat je vanuit het dorp een betoverend uitzicht hebt over het eiland en je kan hier de zonsondergang in volle glorie bewonderen.

Onze tip: Graag de zonsondergang bekijken? Bezoek het dorpje Zia met deze georganiseerde tour.

  1. Asklépion

Wist je dat Kos de geboorteplaats was van Hippocrates, de vader van de geneeskunde? Één van de bekendste archeologische overblijfselen uit die tijd is het oude ziekenhuis Asklepieion. Je kan de restanten van dit oude ziekenhuis vinden op een heuvel ten noorden van Kos-stad.

Je kan hier wandelen tussen de eeuwenoude ruïnes van tempels en altaren en bij de ingang vind je een klein museum waar je meer te weten komt over de achtergrond van deze plek. Daarnaast is het uitzicht vanaf hier ook erg mooi!

  1. Kéfalos

Namiddagje windsurfen? Dan ben je hier aan het goede adres? De baai van Kéfalos in het zuidwesten van Kos is namelijk een van de meest geliefde baaien onder windsurfers. Nadien kan je nog even in het gelijknamige dorpje boven op de top de gezellige winkeltjes, traditionele Griekse taverna’s, terrasjes en restaurantjes bezoeken. Het is niet meteen het mooiste dorpje waar je uren kan ronddwalen maar je ziet hier nog wel het échte Griekse leven en is dan ook zeker een bezoekje waard!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf op Kos? Bekijk het volledige aanbod hotels en appartementen op Kos online en haal het beste uit je vakantie!

  1. Limionas

Het baaitje van Limionas (of Limnionas) is een nog vrij onbekend plekje. Dit stadje wordt dan ook vooral bezocht door locals. Limionas bestaat uit twee bescheiden strandjes (een kiezelstrand en een zandstrand), een aanlegplek voor vissersbootjes en een gezellig restaurant waar je iedere dag kan genieten van de beste verse vis die hier gevangen wordt!

  1. Oud-Pýli

Of bezoek het spookdorpje Paléa Pýli, tegen de hellingen van het Dikeosgebergte. Omdat het dorp in 1830 verlaten werd door een cholera-epidemie, bestaat het dorpje de dag van vandaag voornamelijk uit ruïnes. Zo loop je langs restanten van een viertal middeleeuwse kerken, een Byzantijnse burchtruïne bovenop een rots en de bronvijver.

Via het wandelpad kom je uit bij enkele tavernes met een mooi uitzicht over Kos. We raden je echter aan om dit spookdorpje te bezoeken in de avond, zo kan je genieten van een geweldig uitzicht op de zonsondergang.

  1. Marmari

Marmari is een populaire badplaats op 15 kilometer rijden van Kos-Stad. Deze badplaats kent een schitterend, wit zandstrand. Je kan er niet alleen zwemmen, surfen en parasailen, maar ook paardrijden. Hier zitten dan ook een paar grote toeristenhotels gevestigd. Bekijk het aanbod hotels in Marmari.

Marmari is vanuit Kos-Stad goed te bereiken met de bus of een huurauto, maar toch kiezen de meeste toeristen ervoor om de route te fietsen. De weg is namelijk erg goed berijdbaar en er zijn geen bergen of heuvels.

Altijd al eens willen eilandhoppen in Griekenland? Lees meer over hoe eilandhoppen in Griekenland en verken de 35 mooiste Griekse eilanden!
  1. Mastichari

Mastichari is een gezellig vissersdorpje dat zich de laatste decennia tot een toeristisch vakantieoord heeft ontwikkeld. Voor een groot deel heeft het zijn populariteit te danken aan de prachtige stranden waar je heel wat watersporten kan beoefenen. Verder kan je in het centrum van Mastichari heel wat restaurants en een aantal gezellige bars en terrasjes vinden.

  1. Namiddagje ontspannen op de stranden van Kos

Kos kent natuurlijk een aantal prachtige stranden. Over het algemeen zijn de stranden van Kos erg ruim met fijn goudkleurig of wit zand. Bovendien kan je ook kiezen tussen stranden met zand of kiezelsteentjes. Er zijn tal van stranden te vinden op het eiland, maar de keuze is echter aan jou: bezoek je liever een verlaten strand of ga je toch eerder voor een toeristisch strand?

Hieronder vind je alvast onze top vijf stranden op Kos:

  • Agios Stefanos Beach is een aangenaam strand in Kéfalos. Hier vind je kristalhelder water en een schilderachtig landschap. Ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, maar in het hoogseizoen is het hier vaak erg druk.
  • Tigaki Beach is een mooi zandstrand in het noorden van Kos.
  • Lagada Beach is een rustig zandstrand in het westen van het eiland waar het strand geleidelijk aan afloopt in de zee.
  • Camel Beach is gelegen bij de bijzonder mooie baai bij Kéfalos. Dit strand is iets meer afgelegen wat zorgt voor rust en ontspanning.
  • Paradise Beach is een van de populairste zandstranden gelegen in een prachtige baai met veel bomen. Het zeewater is hier kristalhelder en ideaal qua temperatuur voor een frisse duik. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen en te ontspannen.
  1. Daguitstap naar Lido Water Park

Ben je op vakantie met kinderen of wil je even wat anders doen? Dan kan je altijd een dagje doorbrengen in het Lido Water Park. Het waterpark strekt zich uit over een oppervlakte van 75.000 m². Je vindt er verschillende zwembaden, leuke glijbanen, rivieren en golven! Laat je meevoeren over de Lazy River, zoef van de kamikaze glijbaan of doe een wedstrijdje van de glijbaan. Nadien kan je nog even nagenieten in de gezellige bar en iets lekker eten in het restaurant.

TIP: Download onze gratis reisgids Griekse Eilanden met alle top bezienswaardigheden en tips

  1. Bezoek het vulkanische eiland Nisyros

Vanuit Kos kan je ook het vulkanische eiland Nisyros bezoeken. Dit eiland is door haar unieke bezienswaardigheden en woeste natuur een geliefde vakantiebestemming. Het eiland is erg bergachtig en heeft een woest uiterlijk, mede dankzij de vulkaankraters die het eiland op een bijzondere manier sieren. Ondanks dit alles is Nisyros nog relatief onbekend bij het grote publiek, waardoor je hier nog van de authentieke sfeer kan genieten.

De vulkaankrater op Nisyros

Een van de mooiste bezienswaardigheden is natuurlijk de gelijknamige vulkaan. De vulkaan bestaat uit meerdere kraters die samen een enorme omvang hebben. Je hoeft ook niet bang te zijn, over het al dan niet uitbarsten van deze vulkaan. De vulkaan ligt op actieve breuklijnen, maar ze slaapt. De laatste uitbarsting was in 18888, en sindsdien zijn er alleen gaten waaruit zwavelachtige rook opstijgt actief.

We raden een wandeling door dit woeste maanlandschap met rookgaten en kraters dan ook echt aan! Vanuit de haven bij Mandraki gaan er bussen naar de vulkaan, waardoor je met een halfuurtje bij je bestemming bent.

Wil je graag je bezoek aan de vulkaan op voorhand plannen? Bestel je tickets voor een boottocht naar het vulkanische eiland Nisyros op voorhand online en geniet van een avontuur. Je rijdt naar de krater van de vulkaan en bewondert het vreemde maanlandschap.

  1. Maak een daguitstap naar Bodrum

Kos is gelegen voor de kust van Turkije. Maak van de gelegenheid gebruik om een daguitstap te maken naar Bodrum! Bodrum is een van de mooiste badplaatsen van Turkije. Naast mooie stranden, een sfeervolle haven en een groot aantal horecagelegenheden, kan je in Bodrum ook uitstekend shoppen. Vanuit de haven van Kos-Stad worden er dagelijks diverse boottochten aangeboden. Op een half uurtje tot een klein uur varen bereik je de populaire Turkse badplaats al.

Wil jij ook graag vanuit Kos-stad naar Bodrum varen? Boek je boottocht naar Bodrum vanuit Kos-stad en terug bij Tiqets.

  1. Waar overnachten op Kos?

Voor je vakantie op het schitterende Griekse eiland Kos, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kos online bekijken.

Cooks Club Tigaki

Het Cooks Club Tigaki Hotel ligt aan de noordkust van Kos en biedt moderne, ruime kamers met uitzicht over de prachtige tuinen of het strand van Tigaki. Verder beschikt het hotel ook nog over een zwembad, een speeltuin, een gezellige bar en een buffetrestaurant waar seizoensgerechten worden geserveerd die bereid worden door twee gerenommeerde chef-koks. Meer info en boeken.

Triton Hotel

Triton Hotel gelegen op één van de mooiste plekken van de stad Kos, pal tegenover het grootste strand in het centrum van de stad. Het hotel biedt ruime kamers en suites met airconditioning en een balkon met uitzicht op de Egeïsche Zee. Het interieurconcept is een samensmelting van elegantie met moderne artistieke wendingen en kleuraccenten.

Deze accommodatie is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het eiland. In de omgeving vind je onder meer de Plataan van Hippocrates, het Kasteel van de Ridders en de jachthaven van Kos. Meer info en boeken.

Maritina Hotel

Het aangename Maritina Hotel bevindt zich in het centrum van Kos en biedt comfortabele accommodatie vlak bij het kasteel van Kos. Iedere ochtend geniet je van een heerlijk Grieks ontbijt in het stijlvolle restaurant. Trakteer jezelf op een drankje aan de bar of ga de stad in om de bars te verkennen. Het Maritina Hotel is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de eilandengroep Dodekanesos of het naburige Turkije. Meer info en boeken.

  1. Boek voordelig je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Zie hier ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Mis niets tijdens je verblijf op de Griekse Eilanden!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Griekse Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse eilanden downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 30 juni 2023 - luc de witte

Zeer nuttige info en mooie bezienswaardigheden

- 14 april 2023 - Vicky Pauwels

Door alle info en tips voor KOS heb ik het maximum uit mijn verblijf gehaald! TOP SITE!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?