4 x ontdekken vanuit een vakantiehuis in Friesland

4 x ontdekken vanuit een vakantiehuis in Friesland

17 januari 2023 in Friesland0 reacties

Inmiddels weten we allemaal dat een vakantie in eigen land minstens net zo leuk kan zijn dan een reis naar het buitenland. Nederland bezit namelijk prachtige provincies, waar van alles te zien en te beleven valt. Friesland is daar één van. Met zijn ligging in het Hoge Noorden van het land is Friesland bijna een landje op zich. Het is de enige provincie met een eigen taal en heeft zijn geheel eigen cultuur.

Naast de prachtige Elfsteden en de Waddeneilanden, kun je tijdens een vakantie in Friesland nog veel meer parels ontdekken. Zet de volgende hotspots alvast op je bucketlist, voor een onvergetelijke vakantie:

Inhoud artikel

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Planetarium in Franeker is het oudste werkende Planetarium ter wereld. Een bezoek hieraan is dus absoluut een must. Het unieke zonnemodel met de 6 planeten die daar omheen draaien is een bijzonder spektakel om te aanschouwen. De rest van het museum herbergt onder andere een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten, een filmzaal met doorlopende documentaires en een interactieve vaste expositie. Een geweldig uitstapje voor jong, maar zeker ook voor oud.

Verblijf op het prachtige Bloempketerp vakantiepark in Friesland, Franeker en ontdek het museum op loopafstand!

Nationaal Park Lauwersmeer en het Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer ligt deels in Friesland en deels in Groningen. Het is een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa. Het park herbergt talloze vogelkijkhutten en uitzichtpunten, waar je als vogelaar je hart kunt ophalen. Maar voor alle natuurliefhebbers is het Lauwersmeer een paradijs. Geniet van het water met zijn eilandjes, bossen, rietvelden en ruige graslanden. En kom helemaal tot rust!

Bovendien is het Nationaal Park Lauwersmeer in 2016 door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot Dark Sky Park. Het is namelijk een gebied waar weinig lichtvervuiling voorkomt en de duisternis dus goed behouden blijft. En dit is vrij bijzonder in Nederland
’S Nachts zijn bezoekers welkom zijn om in alle stilte de geweldige sterrenhemel te bewonderen. Een unieke ervaring; en dat “gewoon” in Friesland.

Terpendorpen

De provincie Friesland staat bekend om zijn eeuwenoude Terpendorpen. Vroeger bestond het voor een groot deel uit moerassen en “kwelders”. De bewoners leefden vooral van de jacht en de visserij. Vaak overstroomde hun woongebied echter, daarom werden er dorpen gebouwd op kunstmatige heuvels; de Terpen!

Het zijn er duizenden in totaal. En van veel dorpen in Friesland is nog duidelijk te zien dat ze zijn ontstaan op een terp. Deze dorpjes zijn allemaal authentiek en nemen je mee terug in de tijd. Bezoek in ieder geval Terpendorp Hogebeintum; de hoogste terp van Friesland. Je vindt hier een bezoekerscentrum waar je interessante rondleidingen kunt boeken naar de 12de eeuwse kerk van het dorpje.

TIP: Ga op ontdekking met een leuke stadswandeling in Leeuwarden, te voet op ontdekking langs de mooiste plekjes.

De Friese IJsselmeerkust

Iedereen kent natuurlijk De Waddenzee en de beroemde Friese Meren. Maar wat veel mensen vergeten is dat Friesland ook grenst aan het mooie IJsselmeer! De Friese IJsselmeerkust is een heerlijke plek om een aantal dagen te verblijven. Deze kustlijn herbergt tal van knusse stadjes, mooie stranden en watersportmogelijkheden. Kortom; de perfecte combinatie voor een top vakantie in eigen land. Verken steden als Makkum, Hindeloopen, Lemmer en Workum en geniet op, aan of in het water. Meer heb je niet nodig!

Welke van deze plekken komen zeker op jouw lijst te staan? Leg snel je verblijf vast in een van de mooiste provincies van het land en verken ze allemaal.

Nog meer inspiratie?

Op zoek naar nog meer inspiratie voor een bezoek aan Friesland?

Kaartje met route rondreis Friesland

Download onze gratis autoroute Friesland

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan het waterrijke Friesland? Ontdek Friesland en het IJsselmeer met onze gratis autoroute Friesland. Deze route hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de regio. De route brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Friesland.

Friesland langs het IJsselmeer

Gratis reisgids Friesland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?