Rondreis Zuidwest-Frankrijk (13 dagen): Onze voorbeeldroute roadtrip + reisschema

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Zuidwest-Frankrijk (13 dagen): Onze voorbeeldroute roadtrip + reisschema

15 februari 2023 in Frankrijk13 reacties

Wil je graag op rondreis door Zuidwest-Frankrijk? Gebruik onze uitgestippelde rondreis en mis niets!

Een rondreis door het zuidwesten van Frankrijk? Denk daarbij aan hoogtepunten als Bordeaux maar ook minder bekende plekjes van drie departementen: Pyrénées Atlantiques, Landes en Gironde. Deze regio is geliefd bij heel wat toeristen en niet zonder reden. Het is een prachtig gebied met heel veel mogelijkheden. Geniet van de lokale specialiteiten, bezoek één van de vele oesterdorpen van het Bassin d’Arcachon. Langs de Atlantische kust rijd je door Landes en nog zuidelijker kom je in Frans-Baskenland.

Een rit met onvergetelijke panorama’s. Natuurlijk kan je in 13 dagen onmogelijk alles te zien krijgen wat het zuidwesten van Frankrijk te bieden heeft, maar toch geeft deze route langs minder en minder bekende plekken je een goed idee van de troeven. Lees verder en laat het avontuur beginnen!

Tours en tickets voor je bezoek aan Bordeaux

Wil je graag Bordeaux bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Bordeaux.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours en excursies in en rond Bordeaux

Inhoud artikel

Kaartje route rondreis Zuidwest-Frankrijk

Dag 1: Bordeaux

Je start je rondreis in Bordeaux, de grootste stad in Zuidwest-Frankrijk. De stad onderging een metamorfose van vuile havenstad tot hype, milieubewuste en moderne woonstad. De stad ligt aan de rivier de Garonne en is al eeuwenlang een belangrijke haven- en handelsstad. Verder is het ook zeker de stad van de kunst en geschiedenis, en wordt ze door velen als de mooiste Franse stad na Parijs gezien.

Naast de prachtige 18de eeuwse bouwwerken en de vele musea die je er kan bezoeken staat Bordeaux natuurlijk ook bekend om de wijnen. Op een terrasje een heerlijke wijn drinken mag dan ook zeker niet ontbreken bij je bezoek Bordeaux! Ontdek de leukste dingen om te zien en doen in Bordeaux in ons uitgebreid blogartikel.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Bordeaux? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Bordeaux en haal het beste uit je vakantie.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek?

  • Slenter door de straten van het historische centrum. De gebouwen met hun originele goudgele kleur, fleuren het straatbeeld van Bordeaux helemaal op!
  • Het oude Bordeaux straalt rijkdom uit van weleer. Vele huizen zijn meer dan 200 jaar oud en werden prachtig gerestaureerd. De kern van dit oude stadsdeel is Place de laBourse, dat pronkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  • Ook deze gotische mastodont van een kerk, Basiliek Saint-Michel is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
  • Place des Quinconces, het grootste plein van Frankrijk en één van de grootste van Europa.
  • Het moderne Cité du Vin. Een echte aanrader als je een wijnliefhebber of wijnkenner bent! Door zijn opvallende vorm wordt het ook wel eens het ‘Guggenheim van de wijn’ genoemd.

Wil je graag Bordeaux ontdekken door een stadswandeling te maken? Download onze stadswandeling door het historische centrum van Bordeaux.

Dag 2: Wijngebied de Médoc

Afstand 64 km

Van zodra je Bordeaux verlaten hebt, kom je in het wereldberoemde wijngebied van de Médoc. Je brengt een volledige dag door in de Haut-Médoc waar de grootste en bekendste wijnhuizen liggen. De Médoc ligt gekneld tussen de Atlantische Oceaan en de rivier Gironde. Het grootste deel van de Médoc bestaat uit bossen. Alleen de hellingen langs de Gironde zijn beplant met wijnstokken.

Dankzij de zeer arme, grinderige ondergrond, de reflectie van de zon op de Gironde, af en toe een zachte regenbui, een zacht klimaat en geweldige keldermeesters krijg je hier het resultaat van een uitzonderlijke wijn. Tientallen geclassificeerde Grand Cru Châteaux als Lafite-Rotschild, Latour en Margaux komen uit de Médoc.

Maar we raden je aan om niet alleen naar de mooie wijngaarden te kijken, want er is nog zoveel meer te ontdekken in de Médoc wijnstreek. Heb je misschien al gehoord van de Basilique Notre-Dame-de-la-Fin-des-Terres? Het is Unesco Werelderfgoed, een abdijkerk die in de duinen ligt.

Wat je zeker moet bezoeken in het wijngebied Médoc

  • In Margaux start de Haut-Médoc. Hier krijg je meteen een befaamd wijnhuis, Château-Margaux dat zeker een bezoekje waard is. Sinds het einde van de 17de eeuw bezit het domein zo’n 265 hectaren landbouwgrond waarvan ca. 85 hectaren wijngaarden.
  • Saint-Estèphe is de meest noordelijke gemeente van de Haut-Médoc en heeft zo’n 1200 hectaren wijngaarden en natuurlijk heel wat wijnhuizen. Deze stad staat vooral bekend om zijn rode wijn uit traditionele druivenrassen.
  • In Soulac-sur-Mer kan je genieten van de prachtige villa's uit de 19e eeuw in Belle Epoquestijl en de UNESCO basiliek. Schrik echter niet als je de basiliek ziet. Je zal al snel denken ‘Wat een lelijk gebouw’ maar aan de achterzijde oogt ze net iets mooier.

Dag 3: Atlantische kust in de Gironde

Afstand 129 km

Vandaag laten we het 'thema wijn' even achterwegen en ontdekken we de mooie natuur van het zuidwesten van Frankrijk. Zo rijd je als eerste naar Pointe de Grave en Phare de Cordouan. Voor het mooiste uitzichtpunt moet je tot op het einde wandelen.

Met wat geluk kan je vanop het uitzichtpunt de Phare de Cordouan zien. Die prachtige vuurtoren kan je bereiken met een ferry die dichtbij de parking vertrekt. Hier doe je ongeveer 45 minuten over. Aan de voet van de vuurtoren bevindt zich ook een museum met een interessante collectie oude en moderne voorwerpen die verband houden met de vuurtoren van Cordouan.

Wil je meer ontdekken van de Gironde? Download onze autoroute Gironde en kom onder meer langs Bordeaux en Saint-Emilion.

Dag 4: Bassin d'Arcachon

Afstand: 127 km

Vandaag staat alles in het tekens van oesters. Zo kom je langs gezellige oesterdorpen en plaatsen waar je deze heerlijke lekkernij kan proeven! Uiteraard brengen we je langs het Maison de l’huître voor wie alle geheimen van de oester wil kennen. Ben je niet zo'n oesterliefhebber? Geen nood, de route loopt eveneens langs een mooi uitzichtpunt, een vogelreservaat (L'île aux Oiseaux) en we eindigen in een badstad.

Oesterdorpen van Bassin d'Arcachon

Maar kan een oester je wel eens smaken? Dan is het Bekken d'Arcachon de ideale bestemming. De oesters uit het Bekken van Arcachon werden al door de Romeinen gegeten, maar de oesterproductie kwam pas echt opgang vanaf de 19de eeuw. Tegenwoordig vind je er zo'n 26 oesterkwekerijen, en ongeveer 700 hectares aan kweekpercelen. Er bestaan veel verschillende soorten oesters, ga ze zeker proeven in oesterdorpjes als Cap-Ferret en Gujan-Mestras.

Waar oesters proeven in Bassin d'Arcachon? Lees het in ons uitgebreid blogartikel!

Dag 5: Atlantische kust in de Landes

Afstand 161 km

Na je bezoek aan de oesterdorpen uit Arcachon, brengen we je naar een stukje woestijn aan de Franse kust. De befaamde Dune du Pilat, ook wel bekend als Dune du Pyla of Dune de Pla. Dit is de allerhoogste duin van Europa en daarmee is deze grote zandduin dan ook een van de meest bezochte toeristische attracties in het zuidwesten van Frankrijk. De duin is zo'n 107 meter hoog en heeft een lengte van maar liefst 3 kilometer. Soms lijkt het wel, alsof je je in de Sahara bevindt. Hier kan je dus heerlijk wandelen!

Hossegor en Capbreton

Je eindigt de dag in deze badplaatsen. Zowel Hossegor als Capbreton hebben heerlijke stranden waar je even kan uitrusten en uitwaaien, een jachthaven, bijzonder mooie villawijken en gezellige restaurants. De ideale plek dus om je dag af te sluiten en te verblijven. Zoek er geen bezienswaardigheden want die zijn er amper of niet.

Hossegor is kleinschaliger en de geliefkoosde plek voor surfers door de hoge golven. Er zijn er die Hossegor de Europese hoofdstad van de surfers noemen. Capbreton heeft door zijn jachthaven heel veel villawijken voor tweede verblijvers.

Dag 6: Frans-Baskenland

Op dag 6 trekken we naar het Frans Baskenland. Frans-Baskenland is de ideale vakantiebestemming. Een mix van mooie stranden, grillige rotsen, natuurrijke bossen, uitlopers van de Pyreneeën, populaire steden en uiteraard ook enkele typische Baskische dorpjes.. Je vindt het hier allemaal dicht bij elkaar in de zuidwestelijke hoek van Frankrijk aanleunend tegen de Spaanse grens. In het noorden liggen de bekende steden Biarritz en Bayonne en die staan vandaag op het programma.

Bayonne

Bayonne is de hoofdstad van Frans-Baskenland en ook de grootste stad in het Franse gedeelte van de regio. De belangrijkste wijk van de stad is Saint-Esprit, vroeger ook een belangrijke stopplaats voor de pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella. In dezelfde wijk werd bovendien de chocoladehandel van de familie Dacosta uitgebouwd. Bayonne staat nog steeds bekend om zijn heerlijke chocolade.

Biarritz

Biarritz is een grote badplaats aan de Golf van Biskaje die vooral bekend staat om zijn prachtige promenade langs het water en zijn fijne zandstranden. De stad is altijd al een belangrijke vissershaven geweest en dan vooral voor de walvissenjacht. Naast de oude haven van Biarritz ligt er maar liefst 6 km aan stranden. Je kan er niet alleen uitstekend genieten van het mooie weer in de zomer.

Dag 7: La Corniche Basque en het hinterland

Afstand: 100 km

Gisteren stonden de bekende badplaatsen op de planning. Vandaag verken je het kustgebied, La Corniche Basque. Hier vind je steile kliffen, rotsen die het bijna onmogelijk maken om tot bij de stranden te komen en woeste golven. Om door te dringen tot de ziel van de Franse Basken moet je het binnenland intrekken.

Je zal ze allicht nauwelijks verstaan in hun Euskara dialect, maar hun minzaamheid ‘spreekt’ voor zich, net als ze je een aangenaam vakantiegevoel zullen bezorgen met hun tradities van zang en dans, hun folklore, het stierenvechten à la course landaise, enz. Het landschap van het hinterland is groen en bergachtig met de uitlopers van de Pyreneeën. Diverse dorpjes met die typische Baskische huizen dingen er naar de titel van mooiste dorp.

Hendaye

De charmante badplaats Hendaye, op de grens van het natuurgebied de Baskische rotskust (corniche basque), heeft namelijk een harmonieuze zeeboulevard met vele neo-baskische villa's die dateren uit begin 20ste eeuw.

Verder heb je ook nog de tweelingrotsen aan Pointe St-Anne. Een merkwaardig natuurfenomeen 'Les Deux Jumeaux', de twee op elkaar lijkende rotsen op enkele meters van elkaar vóór de kust van Hendaye. Maar ook het kleine natuurdomein Abbadia waar je op de aangelegde wandelpaden kan wandelen voor een fraai zicht op deze opvallende Tweelingrotsen.

Verder bezoek je ook nog Espelette en Saint-Jean-Pied-de-Port. Espelette is een dorpje dat vooral bekend is voor de rode pepertjes die op kleine langwerpige paprikaatjes gelijken. Zo zal je aan de typische witgeschilderde Baskische huizen merken dat er rode pepertjes hangen te drogen aan de gevel gedurende de herfstperiode. Verder heb je hier ook nog de Saint-Etienne kerk. Ze bevat een drie verdieping tellende galerij, een mooi beschilderd plafond en een prachtig verguld houten retabel uit de 18de eeuw.

Saint-Jean-Pied-de-Port is vooral bekend als het startpunt van de Camino Francés, de Franse route naar Santiago de Compostela. Vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port loopt de route door de Pyreneeën naar Roncesvalles in Spanje om vervolgens richting het westen naar het bedevaartsoord te trekken.

Dag 8: Baskische cols en een kloof

Afstand 229 km

Vandaag staan Gorges de Kakuetta-kloof, de bekende Col d'Aubisque bergrit en het gezellige Pau op de agenda. Door de jaren heen heeft de rivier Kakuetta een diepe kloof uitgesleten. Een heel mooie kloof met nauwe en brede doorgangen langs een snelstromend bergriviertje. Soms wandel je langs wanden van maar liefst 200 meter hoog en je komt ook langs een waterval van 20 meter. Op het einde van je wandeling kom je ook een grot tegen, Grotte du Lac die bestaat uit prachtige druipstenen. Gorges de Kakuetta is een bezoekje meer dan waard!

Na Bordeaux en Toulouse wordt Pau als een van de belangrijkste steden in het zuidwesten van Frankrijk beschouwd. Pau is een gezellige stad met heel mooie parken. Vooral het feit dat het aan de voet van de Pyreneeën gelegen is en er hier op de gaswinning na bijna geen industrieën zijn, maakt het een geliefde toeristenstad.

Col d'Aubisque

De Pyreneeën kent veel verschillende bergpassen. De bekendste zijn de Col d’Aubisque en Col du Tourmalet, die regelmatig onderdeel uitmaken van de Tour de France. Jaarlijks fietsen hier dan ook honderden amateurwielrenners door de pas. Het is echter ook mogelijk om de pas met de auto te bezoeken, want ook dan kan je van de prachtige vergezichten in de passen genieten.


Dag 9: Landes en haar kuuroorden

Afstand 120 km

Na al dat natuurgeweld is het tijd om even uit te rusten. Eerst kom je in een schilderachtig stadje Sauveterre-de-Béarn om vervolgens twee kuuroorden aan te doen waarvan Dax de grootste is en Salies-de Béarn de meest romantische.

  • Sauveterre-de-Béarn, een gezellig middeleeuws stadje met de legende van Sancie. Dit stadje bezit niet alleen een opmerkelijk onroerend erfgoed, het ligt ook nog eens in een prachtige natuurlijke omgeving! Vooral als je op de Pont de Légende staat krijg je een schilderachtig beeld met de kerk en de restanten van de verdedigingswallen.
  • Salies-de-Béarn, 'de Zoutstad' bekend om haar kuuroord. De prachtig bloeiende straatjes, de oude schilderachtige gebouwen en huizen op palen aan de oever van de Saleys maken dit ongetwijfeld een charmante bestemming.
  • Met 12 thermen en meer dan 50.000 patiënten, is het Landes kuuroord van Dax de meest bezochte thermenstad van Frankrijk. De Romeinen hadden toen al de geneeskrachtige modder van Dax ontdekt. Nu nog steeds kan je in de talrijke thermen allerlei modderbehandelingen ondergaan. Het heeft vooral zijn nut bewezen bij reumatische aandoeningen.

Dag 10: Van Landes naar Sauternes

Afstand 168 km

Op weg naar wijnregio Sauternes, kom je langs verschillende mooie plekken en bezienswaardigheden waar je nog even halt kan houden. De eerste bestemming op het programma is Bazas. Hier geniet je van een mix van rust, culinaire verwennerij en cultuur. Als je het grote marktplein van Bazas aanschouwt dan weet je dat dit vroeger een zeer belangrijke stad was. Het plein is gedomineerd door de kathedraal Saint-Jean Baptiste die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Ook Uzeste en Château de Roquetaillade zal je passeren. Dit kasteel moest prestigieus zijn en tegelijkertijd ook militair goed te verdedigen. Je kan deze vandaag de dag ook nog bezoeken. De dag eindigen doe je in Sauternes, de wijnregio die bekend staat voor zijn zoete wijnen.

Dag 11: Ontdek de stadjes langs de Garonne

Afstand: 18 km

Langs de Garonne kom je langs enkele gezellige steden. Als je de naam Cadillac hoort dan denk je wellicht niet aan een stad maar wel aan een automerk. Alhoewel dit stadje aan de Garonne ligt heeft het toch iets te maken met dat automerk uit Detroit. Het is een inwoner uit Cadillac die de stad Detroit gesticht heeft in 1700. Althans dat is toch de legende. Van die auto's is er hier niets te merken. Het kasteel is de grote blikvanger, maar Cadillac is ook een ommuurde stad met twee middeleeuwse toegangspoorten.

Ook Saint-Macaire zal je bezoeken vandaag. Saint-Macaire is een ander mooi middeleeuws stadje dat reeds in de 5e eeuw gesticht werd. Het stadje is de getuige van een rijk verleden door de combinatie van haven en wijnbouw. Vandaag de dag is het een charmant stadje dat veel aandacht heeft besteed aan het bewaren van zijn verleden.

Dag 12: Entre-Deux-Mers

Op de voorlaatste dag brengen we tijd door in de bekende wijnregio Entre-Deux-Mers. Dit is het grootste wijngebied van de Bordeauxstreek en telt niet minder dan 17 AOC’s (Appellation d'origine controlée). De naam ‘Entre-Deux-Mers’ heeft trouwens niets te maken met twee zeeën maar misschien wel met de twee rivieren waar het tussen ligt, de Garonne en de Dordogne.

Wat je zeker moet zien in deze geweldige wijnregio?

  • Abbaye de la Sauve-Majeur is een prachtig klooster in het dorp La Sauve en is meer dan een bezoekje waard. Je zal versteld staan van de bijzondere romaanse architectuur en het geeft je een kijk terug naar de middeleeuwen.
  • Monségur is van origine een vestingdorp en heeft zijn originele structuur wel weten te behouden. Getuige hiervan zijn de arcaden en de markthal op het centraal gelegen marktplein waar eind 19e eeuw een gietijzeren hal werd gebouwd.
  • Saint-Emilion hooggelegen in het hart van één van de meest prestigieuze en beroemde wijngaarden van Bordeaux. Het befaamde dorpje staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke wijn maar wist je ook dat dit als het ware een echt openluchtmuseum is? Lees hierover in ons blogartikel Saint-Emilion.
  • Ook het kasteel van Duras is zeker de moeite waard om even bij halt te houden. Het kasteel kijkt namelijk uit over de vallei.

Dag 13: Saint-Emilion

Op de allerlaatste dag van deze rondreis, bezoek je Saint-Emilion. Het plaatsje in het zuidwesten van Frankrijk is maar een klein dorpje, maar toch is het een grote trekpleister. Het dorp, dat ten noordoosten van Bordeaux is gelegen, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt omringd door verschillende mooie wijngaarden.

Wat moet je hier zeker zien en doen?

Wil je graag Saint-Emilion verkennen met een stadswandeling? Download onze stadswandeling door het historische centrum van Saint-Emilion.

Mis niets met onze reisgids Zuidwest-Frankrijk

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Zuidwest-Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Zuidwest-Frankrijk. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Gironde en Zuidwest-Frankrijk om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Gironde en Zuidwest-Frankrijk

Gratis reisgids Zuidwest-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 18 april 2023 - Linda

Helder en duidelijk. Je krijgt zin om af te reizen

- 30 juni 2021 - Colette Lambrechts

We deden een stukje van ZW Frankrijk. De reisgids kwam hierbij goed van pas als leidraad, ik vind dat de kaartjes van de wandelingen niet altijd duidelijk zijn omdat de straatnamen er onvolledig opstaan. Voor dag 4 (Bassin van Arcachon )vond ik het ontbreken van elke info rond "le dune de Pilat" bijzonder jammer. Dit druk bezochte gebied ligt toch recht tegenover Cap Ferrat.

- 14 juni 2021 - Hans Hofste

Uitgebreid. Interessante en leerzame beschrijvingen.

- 10 juni 2021 - FREDDY VERHOYE

De wandelroute van Bordeaux is mooi voorgesteld en volledig.

- 10 juni 2021 - Bert Havenith

De reisgids geeft de mooiste plekjes aan en een duidelijke route. Na Corona zullen wij die reis zeker maken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?