Met de auto naar Frankrijk: hoe je autovakantie voorbereiden? Alle info + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Met de auto naar Frankrijk: hoe je autovakantie voorbereiden? Alle info + tips

11 maart 2024 in Frankrijk0 reacties

Praktische info voor je vakantie naar Frankrijk met de auto: beste route, verkeersregels, tolwegen etc.

Frankrijk is met zijn pittoreske dorpjes, imposante kastelen, mooie stranden een erg geliefde vakantiebestemming. Het mooiste van al, je kan dit alles makkelijk bereiken met de auto. Ben je van plan om dit jaar af te reizen naar onze zuiderburen met de auto? Top idee! Maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je op vakantie met eigen auto gaat? In dit blogartikel geven we alvast enkele handige tips.

Inhoud artikel

  1. Met de auto naar Frankrijk

Met de auto op vakantie gaan, heeft zoveel voordelen. Je kan de mooiste bestemmingen op eigen tempo verkennen, zoveel mogelijk bagage meenemen als je maar wilt en je hebt de planning zelf in handen. Of wat dacht je ervan om je trouwe viervoeter mee te nemen zonder teveel gedoe?

Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt. Daarnaast heb je onderweg ook een ruim aanbod aan accommodaties; van gezellige hotels, bed & breakfasts en kindvriendelijke familiecampings.

ROUTES: Nog inspiratie nodig? Bekijk hier alvast de mooiste routes door Frankrijk.

  1. Wat moet je verplicht meenemen in de auto?

Als je op vakantie naar Frankrijk gaat met de auto, zijn er enkele verplichte items die je in je auto moet hebben volgens de Franse wetgeving.

Items die verplicht in de wagen aanwezig dienen te zijn in Frankrijk

  • Een goedgekeurde gevarendriehoek is verplicht in Frankrijk.
  • Je moet minstens één veiligheidsvest per passagier hebben. Zorg ervoor dat deze binnen handbereik liggen.
  • Je hebt ook best een alcoholtest liggen in de wagen. Dit is tot voor kort niet meer verplicht maar het wordt wel aangeraden.
  • Verder neem je uiteraard ook best je geldig rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, papieren van je verzekering en identiteitskaart mee.

Hoewel dit de belangrijkste verplichte items zijn, is het ook verstandig om andere essentiële items mee te nemen, zoals een reservewiel, gereedschap, een brandblusser en voldoende water en snacks voor onderweg.

  1. Wat is de beste route naar je bestemming in Frankrijk?

Een overvolle reiskoffer, een Franse chansons afspeellijst.. nu nog de juiste route vinden om je bestemming zo snel mogelijk te bereiken. Wanneer je met de auto naar Frankrijk rijdt, is de kans groot dat je te maken krijgt met drukke snelwegen. De verkeersdrukte begint hoogstwaarschijnlijk al in België, voornamelijk rond Brussel en Antwerpen. Ook de Boulevard Périphérique, de befaamde ringweg bij Parijs, kan je beter vermijden.

Afhankelijk van je eindbestemming zijn er verschillende routes die je kan volgen. De meest bekende routes zijn Route du Soleil (deze brengt je naar het zuiden van Frankrijk), Route Nationale en Route Napoléon.

  1. Verkeersdrukte in Frankrijk: zwarte zaterdagen

Wanneer je met de wagen op vakantie gaat, is de kans groot dat je wel eens te maken hebben met de verkeersdrukte, vooral in de zomervakantie wanneer iedereen op vakantie vertrekt. Ben je van plan om op vakantie te gaan in de zomer? Dan houd je best rekening met de zogenaamde “zwarte zaterdag”. Dit jaar valt de zwarte zaterdag op 29 juli. Ook op 5 en 12 augustus houd je best rekening met de verkeersdrukte. Lees meer over zwarte zaterdagen in Frankrijk.

Op een zwarte zaterdag is het extreem druk op de weg

Dit komt onder meer omdat zo goed als alle Europeanen tegelijkertijd op vakantie vertrekken met de wagen. Veel van die Europeanen gaan naar Frankrijk of gebruiken Frankrijk als doortocht om naar Spanje of Italië te reizen. De meeste files ontstaan echter op de zogenaamde ‘Autoroute du Soleil’, ook wel gekend als de route naar het zonnige zuiden van Frankrijk.

Voor Frankrijk vind je de voorspelde drukte per dag op de website van Bison Futé, de Franse verkeersinformatiedienst. Je ziet hier een prognose van de drukte per regio voor zowel je heen- als terugreis.

  1. Houd rekening met de tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk schrikken veel mensen van de tol of péage op de snelwegen. Voor veel bestemmingen is rijden over de tolwegen nu eenmaal de snelste manier om bij je vakantiebestemming te komen. Heb je wat meer tijd? Dan kan je er ook altijd voor kiezen om de tolwegen te vermijden en ietwat rustigere Franse binnenwegen te nemen.

De meest bekende tolwegen in Frankrijk zijn Autoroute du Soleil (A6/A7), Autoroute l'Aquitaine en Autoroute du Nord (A1). Wanneer je op een tolweg rijdt, wordt dat aangegeven met het borden waarop "Péage" staat.

Hoe betaal je de tolwegen?

De tolkosten verschillen per traject en er is dus geen standaardprijs die je bij een tolpoort moet betalen. Je kan de tol op verschillende manieren betalen: contant, met een creditcard of met een tolbadge. Sommige tolpoorten kunnen wel bemand zijn, maar er zijn ook steeds meer tolpoorten volledig geautomatiseerd.

Wil je liever niet te veel tijd verliezen bij de tolwegen? Dan kies je best voor een tolbadge. Hiermee kan je aanschuiven bij de tolhuisjes met een oranje ‘T’ aanschuiven en vervolgens bijna meteen doorrijden. Meer info? Lees dan zeker ons blogartikel "hoe werkt een tolbadge".

Er zijn ook een aantal snelwegen in Frankrijk waar je geen tol hoeft te betalen

  • Zo is de A31 vanaf Luxemburg naar Nancy tolvrij. Wanneer je naar het zuiden gaat, is het dan ook aan te raden om via Luxemburg te rijden om in ieder geval een deel van de péage te omzeilen. Bovendien kan je in Luxemburg goedkoop tanken.
  • Daarnaast is de A20 bij Limoges ook een deel vrij van péage.
  • Ook de A75 tussen Clermont-Ferrand en Béziers is, op het Viaduct van Millau na, ook tolvrij. Die route is dan ook een stuk goedkoper als je naar het zuiden wil dan wanneer je de Route du Soleil via Lyon neemt.
  1. Volg de verkeersregels in Frankrijk

De verkeersregels zijn vrijwel hetzelfde als de verkeersregels van België en Nederland

  • Algemene regel: voorrang van rechts en links inhalen.
  • In Frankrijk zijn er geen haaientanden maar is er een lijn van dikke blokken. Dit betekent dat je voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg.
  • De maximale snelheidslimiet binnen de bebouwde kom is 50 km/u, buiten de bebouwde kom 80 km/u en op snelwegen (autoroutes) 130 km/u (bij neerslag is de limiet 110 km/u).
  • Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer
  • Bellen en sms’en is verboden tijdens het autorijden. Dit geldt ook voor bluetooth headsets en koptelefoons.
  • Sommige steden hebben milieuzones. Controleer of je een milieusticker (Crit'Air-vignet) nodig hebt om toegang te krijgen tot deze zones. Meer info over milieuzones in Frankrijk.
  • Rijden op blote voeten of met teenslippers is verboden.
  1. Milieustickers en ecovignetten in Frankrijk

Een milieusticker is verplicht voor alle voertuigen die in Frankrijk toegang willen tot een milieuzone. Een eco-vignet is een milieusticker, of beter gezegd een reeks van 6 verschillende stickers met elk een andere categorie. Deze zijn aangegeven door een bepaalde kleur. De kleur is afhankelijk van de vervuiling die je wagen veroorzaakt. De milieuzones worden “zones à faibles émissions” (of kortweg ZFE) genoemd en worden duidelijk aangegeven.

Rijd je een milieuzone in met een foutief vignet of gewoonweg zonder vignet? Dan mag je je verwachten aan een boete. We raden je aan om je milieusticker op voorhand te bestellen.

  1. Met een elektrische auto naar Frankrijk

In het ene gebied in Frankrijk zijn meer oplaadpunten dan in het andere. Het is daarom verstandig om vóór vertrek onderzoek te doen naar het aantal laadpalen op de route onderweg én in de buurt van je vakantiebestemming. Frankrijk kent inmiddels een redelijk goed laadnetwerk. Lees ook onze tips hoe op vakantie met een elektrische wagen.

Langs de diverse Franse snelwegen vind je redelijk wat stations met een snellader. Toch verschilt dat nog wel per regio. In Normandië en aan de Côte d'Azur zijn ze goed voorzien maar als je veel in het binnenland gaat reizen, kom je veel stations tegen met een niet-snellaadstekker. Er zijn verschillende routeplanners die dit aangeven.

  1. Winterbanden en sneeuwkettingen: verplicht of niet?

Wanneer je in de winterperiode naar Frankrijk gaat met de auto, is het goed om te weten of je al dan niet winterbanden en sneeuwkettingen nodig hebt. Sinds 1 november 2021 zijn winterbanden (pneus hiver) in Frankrijk in de wintermaanden verplicht. Deze verplichting gaat jaarlijks gelden van 1 november t/m 31 maart in de Franse berggebieden zoals de Franse Alpen, de Jura en de Pyreneeën. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,5 mm. Verkeersborden zullen je tijdig aangeven wanneer je een gebied nadert waar winterbanden verplicht zijn.

Sneeuwkettingen zijn enkel toegelaten op besneeuwde wegen en zijn verboden op de autosnelweg. De maximale snelheid in Frankrijk met sneeuwkettingen is 50 km/u.

  1. Dé mooiste roadtrips voor je autovakantie in Frankrijk

Frankrijk is dé ideale bestemming om te ontdekken met de auto of camper. Tijdens je roadtrip door Frankrijk kom je langs tal van mooie plekjes. Van gevarieerde landschappen tot pittoreske dorpjes en van glooiende velden tot ruige bergen en prachtige kusten. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt met de mooiste roadtrips door Frankrijk.

De leukste regio's voor jouw autoreis naar Frankrijk

  • De Provence: De Provence is één van de populairste toeristische streken van Frankrijk, en dat is niet zonder reden. Denk maar aan de prachtige landschappen en het heerlijke Middellandse-Zeeklimaat. De regio kleurt jaarlijks paars door de lavendel, en er zijn ook prachtige berggebieden, uitgestrekte groene graslanden en stranden aan helderblauw water.
  • Normandië: Deze regio in het noordwesten van Frankrijk staat bekend om haar rijke geschiedenis. Normandië beschikt over prachtige kliffen, mooie heuvellandschappen en vele historische steden als Honfleur en Bayeux. Bovendien is Normandië snel en gemakkelijk te bereiken vanuit België en Nederland.
  • Champagnestreek: De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een gezellige roadtrip. Het is niet ver rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel.
  • De Franse Alpen: Wie houdt van een wintersportvakantie, kan dan weer genieten van de besneeuwde landschappen van de Franse Alpen.
  • Nog meer dan 40 voorbeeld rondreizen in Frankrijk
LEESTIP: Uiteraard zijn er nóg meer plekjes in Frankrijk die je kan ontdekken tijdens een roadtrip. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor je autovakantie? Bekijk dan zeker ons volledig aanbod uitgestippelde rondreizen in Frankrijk.
  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Occitanië

Gratis reisgids Occitanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?