Dé top 10 x mooiste bezienswaardigheden Nicosia: wat je niet mag missen

Reisgids Zuid-Cyprus kopen voor € 5

Dé top 10 x mooiste bezienswaardigheden Nicosia: wat je niet mag missen

26 januari 2022 in Cyprus1 reactie

Nicosia is de laatste hoofdstad ter wereld die nog steeds militair wordt verdeeld. Zuid-Nicosia, ook wel Lefkosia genoemd, behoort tot de Griekse Republiek Cyprus, terwijl Noord-Nicosia, ook bekend als Lefkoşa, sinds de Turkse bezetting van 1974 deel uitmaakt van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC). De grens wordt gevormd door de beroemde groene Ledra Street. Om de grens over te steken moet je slechts vlug even je paspoort tonen. Nicosia ligt bezaaid met historische bezienswaardigheden waaronder het bijzondere kasteel van St. Hilarion en de enorme ruïnes van het oude Salamis.

Hieronder hebben we de 10 niet-te-missen bezienswaardigheden in Nicosia op een rijtje gezet.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Nicosia

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond Nicosia bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour door Nicosia en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen op en vanuit Nicosia

Inhoud artikel

 1. Cyprus Museum

Wie Cyprus bezoekt, mag het Cyprus Museum echt niet links laten liggen. Dit buitengewoon doordachte museum legt de geschiedenis van het eiland bloot met een uitgebreide collectie artefacten waarvan de oudste dateren uit het Neolithische tijdperk. Je kan er opgegraven vondsten uit het Neolithicum bewonderen, waaronder een groot aantal Steatiet-idolen, maar ook prehistorische vazen en kannen versierd met dieren en Myceense artefacten uit het oude Kourion.

Het pronkstuk van het museum is een verzameling beelden (inclusief Minotaurus, krijgers en wagenmenners) uit het jaar 6 voor Christus. Andere must-see voorwerpen in het museum zijn het enorme bronzen standbeeld van keizer Septimus Severus, de verzameling antieke wapens, de Egyptische amuletten. Je kan er ook voorwerpen bewonderen die in Egyptische graven gevonden werden en er staan ook enkele marmeren beelden van Salami.

 1. De Venetiaanse stadsmuren

De indrukwekkende Venetiaanse muren die de oude stad omringen, zijn het symbool van Nicosia geworden. Hoewel de stadsmuren aan het afbrokkelen zijn, staat er nog veel van het oorspronkelijke bouwwerk overeind. De Famagusta-poort die versierd is met wapenschilden is het best bewaarde deel van de Venetiaanse muren.

De Paphos-poort en het Roccas Bastion, die deel uitmaken van de stadsmuren van Nicosia, hebben een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. Op die plek was de vroegere bufferzone tussen de Republiek Cyprus en Noord-Cyprus minder dan 200 meter breed en tot 2003 was dit de enige plaats op het eiland waar Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten dichtbij elkaar konden komen. Tegenwoordig wapperen er vlaggen voor alle 4 de landen in het onopgeloste geschil (Griekenland, de Republiek Cyprus, Turkije en Noord-Cyprus).

Onze tip: Op zoek naar inspiratie voor je Cyrpus reis? Download onze reisgids Cyrpus, ideaal om je reis te plannen.
 1. Büyük Han

Een zogenaamde han werd gebruikt als slaap- en opslagplaats voor reizende handelskaravanen die door Cyprus trokken. In het complex bevonden zich ook stallen voor de paarden of kamelen die de goederen moesten dragen. Er waren ook enkele restaurants en Hamams, Turkse baden.

De Büyük Han werd gebouwd in 1572 en is een uitstekend bewaard gebleven voorbeeld van de architectuur uit die periode. Het complex werd zorgvuldig gerestaureerd. Waar vroeger de slaapvertrekken waren, vind je nu heel wat leuke winkels, cafés en lokale ambachtelijke ateliers. Büyük Han ligt in Noord-Nicosia niet ver van de voetgangersgrensovergang in Ledra Street.

 1. Makarios Cultural Foundation: The Byzantine Museum

Voor iedereen die geïnteresseerd is in Cypriotische religieuze kunst is het Byzantijnse museum in de Makarios Cultural Foundation een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. Je vindt er een verbazingwekkende verzameling (220 stuks) christelijke beelden waarvan de oudste uit de zestiende eeuw dateren.

De pronkstukken van het museum zijn de Kanakaria-mozaïeken. Na de Turkse bezetting van 1974 werden deze kostbare kunstwerken gestolen uit een kerk op het schiereiland Karpaz in Noord-Cyprus.

 1. Selimiye-moskee

Het meest herkenbare monument in Noord-Nicosia, de Selimiye-moskee, werd voltooid in 1326 na maar liefst 78 jaar bouwen en was oorspronkelijk een kerk. Het bouwwerk werd omgetoverd tot een moskee in de 16e eeuw toen de Ottomanen de controle over het eiland namen. Omdat de eenvoudige moskee ondergebracht werd in een ingewikkelde middeleeuwse kerk is de Selimiye-moskee een unieke ruimte geworden.

Ook langs de buitenkant kan je zien dat het gebouw ooit een kerk was. De typisch gotische gevel werd witgekalkt en alle pictogramdetails werden weggenomen. Vrouwen moeten een hoofddoek meenemen om binnen te gaan en alle toeristen moeten zich bescheiden kleden. Knieën en schouders moeten dus bedekt zijn. De moskee ligt op vijf minuten wandelen van de grensovergang in Ledra Street.

 1. Leventis Museum

Geschiedenisliefhebbers mogen het Leventis Museum van Nicosia, gevestigd in een oud herenhuis, zeker niet missen. Het museum laat de geschiedenis van Nicosia zien door middel van een zorgvuldig geselecteerde verzameling etnografische artefacten. Dankzij de zorgvuldig uitgewerkte tentoonstellingen waarin het bewogen verleden van de stad uit de doeken gedaan wordt, heeft het Museum Leventis ook de prijs van Europees Museum van het Jaar gewonnen.

Je kan er unieke voorwerpen bewonderen waarvan de oudste dateren uit 2300 voor Christus. Er wordt ook ruim aandacht geschonken aan het Ottomaanse en koloniale tijdperk, vooral de traditionele kostuums uit die periode moet je zeker zien. Het museum helpt je ook inzicht te krijgen in de impact van de Britse overheersing op Cyprus en ook de moderne geschiedenis van de stad, in het bijzonder de verdeling van het eiland in 1974, wordt gedetailleerd behandeld.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Cyprus? Met onze uitgestippelde roadtrip Cyprus kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

 1. Wandelen door de oude binnenstad

Gewoon ronddwalen in de oude binnenstad van Nicosia is misschien wel het leukste van allemaal. Ga zeker naar Ledra Street, de hoofdweg van de oude stad en ook de scheiding tussen beide delen van het land. Ledra Street ligt bezaaid met cafés, restaurants en winkels. Sla zeker ook eens af in de zijstraatjes om de Ottomaanse herenhuizen te bewonderen. Je vindt er ook de Omeriye-moskee (Trikoupi-straat) en de vijftiende-eeuwse kerk Panagia Chrysaliniotissa (Archiepiskopou Filotheou-straat), de oudste kerk in Nicosia.

Wanneer je de grens naar Noord-Nicosia oversteekt, passeer je onder andere Bedesten, ooit een kerk, maar tegenwoordig een unieke overdekte markt. Ook het Mevlevi-museum en het Dervish Pasha Museum zijn interessante stopplaatsen.

 1. De regio Mesaoria

Net ten westen van Nicosia ligt de mooie regio Mesaoria waar heel wat kleine dorpjes en eeuwenoude kloosters liggen. We raden je aan om een auto te huren en de regio op eigen houtje te verkennen. Peristerona, op 30 kilometer ten westen van Nicosia, is een schilderachtig dorpje dat je absoluut moet bezoeken om de tiende-eeuwse kerk te bezoeken.

De kerk van St. Barnabas en Hilarion heeft maar liefst 5 koepels en torent uit boven de omliggende stenen huisjes. Binnenin kan je zestiende-eeuwse fresco’s bewonderen waarop Jezus afgebeeld staat. Ook het klooster van Maheras en het klooster van Agios Irakleidios zijn een bezoekje waard. Een andere leuke stopplek is de archeologische vindplaats oud-Tamassos. Het dorpje bestond al in de 6e eeuw voor Christus en was een belangrijke plaats om koper te winnen.

 1. Famagusta

Famagusta (ook wel Gazimaǧusa genoemd), is misschien wel de mooiste stad op Cyprus. Famagusta staat vol vervallen gotische bouwwerken en er hangt een sfeer van vergane glorie. Het dorpje wordt omringd door Venetiaanse vestingwerken en de binnenstad is gevuld met ruïnes van basilieken en overblijfselen van paleizen die zich tussen de rijen oude huizen bevinden. Midden in het centrum staat de glorieuze Lala Mustafa Pasha-moskee, ooit een kerk en een uitstekend bewaard gebleven voorbeeld van gotische architectuur.

Bezoek in Famagusta ook zeker de dakloze ruïnes van de Griekse kerk (İstiklal Caddesi) waar nog sporen van fresco's op de apsis achterblijven. Ook de spookachtige overblijfselen van de Mariakerk en de Karmelietenkerk zijn absoluut een bezoekje waard. Je kan vandaar ook een klim omhoog maken naar het Pulacazara-bastion vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de stad.

 1. Bellapais

Bellapais is één van de beroemdste toeristische bezienswaardigheden van Cyprus dankzij de schrijver Lawrence Durrell. Hij schreef het boek Bittere citroenen van Cyprus terwijl hij in Bellapais woonde en vereeuwigde zo het Cypriotische dorpsleven aan het einde van de Britse koloniale periode. Het is een prachtig ouderwets dorpje waar kleine witgekalkte huisjes zich uitstrekken over de heuvel tot bij de ruïnes van de abdij van Bellapais.

Hoewel Bellapais zelf ongelooflijk pittoresk is, is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorpje toch de abdij. Het is een oud Augustijns klooster vol ingewikkeld booggewelven en omgeven door torenhoge cipressen. Vanaf de refter heb je een panoramisch uitzicht over de kustlijn van Noord-Cyprus.

 1. Filmpje: een blitzbezoek aan Nicosia

Benieuwd naar Nicosia? In deze video ga je mee op tour door deze bijzondere hoofdstad. Je vliegt voorbij de mooiste plekjes en je krijgt een idee van hoe de stad eruitziet. Als je Nicosia in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Cyprus moeten reizen!

 1. Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?

Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus

Cyprus

Gratis reisgids Cyprus downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 november 2019 - Ruddy Pattyn

Geeft een goed overzicht van de te bezoeken plaatsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?