Wat zeker zien op Lanzarote? Reisgids met tours & daguitstappen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat zeker zien op Lanzarote? Reisgids met tours & daguitstappen

Lanzarote zet zich meer en meer op de kaart als een verfijnde vakantiebestemming, zonder torenhoge hoogbouw, maar met respect voor natuur en cultuur.
Dit is vooral te danken aan de inspanningen en het werk van architect en milieuactivist César Manrique.
Ook in onze voorgestelde daguitstappen die je even van het strand wegleiden, zal je zijn stempel terugvinden.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis en strand in Arrecife

Arrecife is de voornaamste stad op Lanzarote. Behalve de stranden—Playa del Reducto (onze favoriet), El Cable en La Concha zijn slechts 3 stranden uit het ruime aanbod in de buurt—heeft de stad nog veel meer te bieden.

Arrecife betekend ‘rif’ in het Spaans. De naam van de stad is afkomstig van de kleine riffen en eilandjes die je hier langs de kust tegenkomt. De riffen waren heel handig om zich te beschermen tegen aanvallen van piraten, wat meermaals gebeurde tot de late 18de eeuw. Arrecife kon zo bloeien; het werd het commerciële centrum van het eiland en uiteindelijk ook de hoofdstad van Lanzarote, in plaats van Teguise, de hoofdstad tot 1852.

Een beetje voor de kust kan je een ander intrigerend stuk geschiedenis zien. Het wrak van de Temple Hall (Telamon), een cargoschip dat zonk in de ondiepe wateren net voor de kust, is hier blijven liggen, met het grootste deel van de romp zichtbaar boven het wateroppervlak. Het schip zonk hier in 1981.

  1. Flaneren in de witgekalkte straatjes van Teguise

Teguise, de vroegere hoofdstad van Lanzarote, was de voornaamste nederzetting toen het in de 15de eeuw gesticht werd na de Spaanse verovering van de Canarische Eilanden. De naam is afkomstig van een inheemse prinses die getrouwd was met een verwant van de Franse ontdekkingsreiziger Jean de Béthencourt. De inheemse vrouwen van het eiland zouden buitengewoon mooi geweest zijn.

Neem je tijd om door de rustige, witgekalkte straten te slenteren, en vergeet zeker niet even op de pittoreske Plaza de la Constitución te blijven hangen, waar je kan zitten en enkele van de interessantste historische gebouwen van de stad kan bewonderen.

Bovenop een heuvel in het hartje van de stad ligt het Castillo de Santa Bárbara. In het fort kan je nu een prachtig piratenmuseum vinden. Op korte afstand van de stadskern van Teguise, vind je de oude windmolen die het symbool is van de oostelijke Canarische Eilanden, en waar granen werden gemalen om gofiobloem te maken, een van de basisproducten van het eiland.

  1. Cactussen in Guatiza

De Cactustuin in Guatiza, ten noorden van Arrecife, werd geplant in een oude grindkuil van een groeve die niet meer in gebruik was, naar het ontwerp van architect César Manrique. De tuin was meteen zijn laatste ontwerp voor het eiland. Hier staan meer dan 1500 cactussen. Je vindt er ook een café en een gerestaureerde windmolen.

  1. De lavatube van Jameos del Agua en Cueva de los Verdes

De Jameos del Agua, alsook de nabijgelegen Cueva de los Verdes, behoren tot een 6 km lange lavatube die ongeveer 4000 jaar geleden gevormd werd bij een uitbarsting van de La Corona vulkaan. Deze tubes gestolde lava lopen door onder de Atlantische Oceaan. Het woord ‘jameo’ betekent in deze context “lange openingen in de tubes”, die ontstaan wanneer delen van het dak instorten door de opbouwende druk door vulkanische gassen.

De Jameos werden door architect César Manrique in de jaren 60 omgebouwd. Er werd een bar en restaurant in gebouwd, met uitzicht over een klein meer, alsook een zwembad en concertauditorium.

  1. Prachtige vergezichten vanuit de Mirador del Río

De Mirador del Río biedt prachtige uitzichten over het kleine eiland Graciosa. Je kan er ook ontspannen in het mooie La Corona Natuurreservaat.

  1. Vulkanen en geologie in Timanfaya Nationaal Park en Parque Naturale Los Volcanes

Langs de noordwestkust van Lanzarote, kom je nog enkele interessante locaties tegen, vooral voor wie eerder geïnteresseerd is in de natuur en de geologie van het eiland. Timanfaya Nationaal Park en het omringende Parque Naturale Los Volcanes bieden enkele van de beste wandelingen van het eiland en een kans om even te ontsnappen aan de drukkere toeristenresorts en stranden.

  1. Waar overnachten op Lanzarote?

De hoofdstad van Lanzarote, Arrecife, is een uitstekende uitvalsbasis voor een strandvakantie als je geen standaard toeristisch resort wil en liever de culturele toer opgaat.

Ook Puerto del Carmen is een goede uitvalsbasis om de voornaamste bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken.
Tot slot is ook Playa Blanca een leuke plaats om te overnachten. Je bent hier op slechts 38 km van de culturele bezienswaardigheden van de hoofdstad l(hoewel dat wel de andere kant van het eiland is).

Waar je ook logeert op Lanzarote, het hele eiland ligt altijd binnen handbereik.

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie op de Canarische eilanden?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?