Alle info over Brugge: Weetjes voor je bezoek aan Burgge

Volledige reisgids kopen voor € 5

Alle info over Brugge: Weetjes voor je bezoek aan Burgge

31 juli 2019 in Brugge0 reacties

Ben je van plan om Brugge te bezoeken? Dan zit je hier zeker en vast op de goede plaats. Wij hebben een volledige gids gemaakt met alle informatie die je maar kan nodig hebben of die gewoon leuk zijn om te weten. Ontdek allerlei leuke weetjes over het Venetië van het noorden.

Wil je ook graag weten welke prachtige bezienswaardigheden er te vinden zijn in Brugge? Lees ook ons artikel met de allermooiste bezienswaardigheden in Brugge.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van Brugge

1.1 De allereerste sporen van Brugge

Brugge is een oude stad en haar oorsprong gaat ver terug in de tijd: verscheidene opgravingen hebben resten blootgelegd van ondermeer een Gallo-Romeinse nederzetting en een Keltische boot, beide van de 2de eeuw na Christus. Voor de eerste schriftelijke vermeldingen van een “Municipium Brugense” moeten we wachten tot de 7de eeuw.

1.2 Hoe komt Brugge aan haar naam?

Omstreeks de 8ste eeuw lijdt Europa onder de vele invallen van de Noormannen en probeerde het zich hiertegen ook te beschermen. Onder het bewind van Karel de Grote wordt er daarom rond deze periode gestart met een kustverdediging. Boudewijn I, de eerste graaf van Vlaanderen, bouwt in de 9de eeuw bijkomend een versterkte burcht. De naam “Burg” verwijst naar deze burcht.

1.3 De Brugse metten

Gedurende de 12de en 13de eeuw groeit Brugge uit tot één van de belangrijkste handelssteden van Europa. Ondermeer de haven zorgt voor economische welvaart. Er wordt begonnen aan de bouw van het huidige Belfort en de bijhorende stadshallen. Eind 13de eeuw annexeert de Franse koning Filips IV het graafschap Vlaanderen. Iedere Vlaming kent het vervolg: Jan Breydel en Pieter De Conick komen in Brugge tegen de Franse koning in opstand, met de bekende “Brugse Metten” tot gevolg. Op 11 juli 1302 volgt de Guldensporenslag, waar een korte overwinning op het Franse leger wordt behaald.

1.4 Het verval

Vanaf de 14de eeuw begint het tij voor de stad te keren. Het Zwin, de toegangsweg tot de Brugse haven, begint te verzanden. Het is echter vooral door de achteruitgang van de lakenindustrie en de concurrentie van naburige havens, ondermeer Antwerpen, dat Brugge vanaf het einde van de 15de eeuw in een verval raakt.

1.5 Spaanse invloed en kantklossen

Gedurende de 17de eeuw staat Brugge onder Spaans bewind. Ten gevolge van enkele branden, worden er in deze periode heel wat houten gevels vervangen door stenen versies. Rond deze tijd ontstaat ook de kantindustrie, samen met een bijhorende activiteit waarvoor Brugge nog steeds gekend is: kantklossen. Dit werd ondermeer aangeleerd aan de Brugse meisjesscholen. Aan het begin van de 19de eeuw houden er zich meer dan 6000 vrouwen met kantklossen bezig, op een totaal bewonerstotaal van 40.000!

Onze tip: wil je graag Brugge op eigen tempo ontdekken? Download dan ook zeker onze poortenwandeling of onze leuke stadswandeling door Brugge waarbij je de mooiste bezienswaardigheden ontdekt.

1.6 De economie fleurt op

Tijdens het Oostenrijkse bewind van de 18de eeuw volgt een economische opbloei. Er worden enkele grote infrastructuurwerken uitgevoerd, waaronder het graven van het kanaal de Coupure, die de verbinding maakt met het kanaal naar Gent.

1.7 Hoofdstad van West-Vlaanderen

Vanaf de Belgische onafhankelijkheid, wordt Brugge de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. Op economisch vlak is de 19de eeuw voor de stad echter een slechte periode. Brugge mist de boot van de mechanische industrialisatie, die elders in België wel succesvol is. De aanwezige industrie is op dat ogenblik voornamelijk katoen-, wol- en textielfabrieken en vlasspinnerijen.

1.8 “Bruges-la-Morte”

In het boek “Bruges-la-Morte” van Georges Rodenbach uit 1892 wordt ook een niet al te positief beeld van de stad geschetst. Heel wat Bruggelingen van toen waren er niet over te spreken. Ondermeer als tegenreactie op dit boek, maar ook dankzij het verschijnen van diverse reisgidsen, begint Brugge een grote aantrekkingskracht te krijgen bij kunstenaars en buitenlanders. Dit betekent het startschot voor Brugge als toeristisch centrum, zoals we het tot vandaag de dag nog steeds kennen.

1.9 De haven en Brugge in oorlogstijd

Met de bouw van de haven van Zeebrugge heeft Brugge vanaf het begin van de 20ste eeuw ook weer een grote haven op zijn grondgebied. Tijdens de eerste wereldoorlog was dit een belangrijke uitvalsbasis voor Duitse onderzeeboten. Gelukkig bleef het historische centrum van Brugge gespaard van grote oorlogschade tijdens de beide wereldoorlogen, en jaarlijks genieten meer dan 8 miljoen bezoekers van overal ter wereld van de unieke schoonheid van de stad.

  1. Geografie: het Venetië van het noorden

Brugge is de hoofdstad en tevens de grootste stad van de provincie West-Vlaanderen. Er wonen 118.000 mensen in de gemeente Brugge, waarvan een 20.000 in het historische centrum. De stad ligt op 15 kilometer van de zee en is gebouwd op een zanderige ondergrond. Het is een heel vlakke stad met slechts enkele meter hoogteverschil.

De Reie is de oorspronkelijke rivier die door Brugge liep. Vanaf de 9de eeuw zijn er heel wat veranderingen gebeurd: er werden kanalen bijgegraven, verlegd en overwelfd. De Coupure is het laatste kanaal dat werd gegraven, in het midden van de 18de eeuw. Al deze vertakkingen werden genoemd naar de rivier (de Brugse Reien) en bezorgden Brugge ook haar bijnaam: het Venetië van het noorden.

  1. Klimaat

Door de nabijheid van de (Noord)zee, heerst er in Brugge voornamelijk een gematigd zeeklimaat.De gemiddelde zomertemperatuur bedraagt een aangename 18°C, terwijl deze in de winter zakt rond de 3°C, wat milder is dan in het binnenland. De kans op sneeuw is hier kleiner dan in de rest van het land. De maanden met de meeste neerslag zijn augustus, oktober, november en december.

  1. Bevolking

Brugge heeft een eerder oudere bevolking: 19% van de bevolking is jonger dan 20 jaar, 58% is tussen de 20 en 65 en overige 23% is ouder dan 65 jaar. De grootste religie in Brugge is Rooms-Katholiek. West-Vlaanderen wordt over het algemeen gezien als de provincie waar de Katholieke kerk nog een grote aanhang heeft. Alhoewel de meeste mensen niet meer praktiserend zijn, leeft het Katholieke geloof nog in Brugge, in de eerste plaats door de vele religieuze gebouwen, zoals het begijnhof en de vele kerken. Daarnaast vinden er ook heel wat processies plaats.

  1. Evenementen en Festivals

6.1 Processies

Eén van de bekendste evenementen in Brugge is de jaarlijkse Heilige Bloedprocessie die steeds plaatsvindt op Hemelvaartsdag. De oorsprong van deze processie rond het relikwie van het Heilig Bloed gaat terug tot 1291! Vele honderden figuranten en tientallen praalwagens beelden diverse bijbelse taferelen uit. Daarnaast wordt jaarlijks op Maria Hemelvaart (15 augustus) de Brugse belofte gehouden. Deze processie bestaat sinds 1304. In het naburige pottoreske dorpje Lissewege vindt reeds sinds de middeleeuwen de Maria Ommegang plaats, en dit elke eerste zondag van mei.

6.2 Dwars door Brugge

Wil je Brugge op een sportieve manier verkennen? Dan kan je in mei deelnemen aan de jaarlijkse loopwedstrijd Dwars door Brugge. Beginners kunnen zich aan 5 km wagen, meer geoefende lopers aan de volwaardige toer van 15 km.

6.3 Muziekfestival

Elk jaar begin juli vindt in het Minnewaterpark het gezellige Cactusfestival plaats. Verspreid over drie dagen treden er een 20-tal internationale en Belgische groepen van allerlei pluimage: van rock tot wereldmuziek Dit is slechts een greep uit de vele evenementen die tijdens het jaar in Brugge georganiseerd worden georganiseerd.

6.4 Kerstmarkt

Beroemd en befaamd: de kerstmarkt van Brugge! Van heinde en verre komen toeristen (zowel binnenlandse als buitenlandse) naar Brugge rond de kerstperiode om de prachtige kerstmarkt te kunnen bezoeken. De hele stad is in deze periode ook erg mooi verlicht, en de kerstmarkt is dan ook zeker een aanrader.

  1. Waar overnachten in Brugge? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brugge? In het centrum van Brugge en aan de rand van de stad zijn er heel wat hotels te vinden. Ook is het mogelijk om te overnachten in een andere stad zoals Gent en om Brugge te bezoeken als een dagtrip.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brugge?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Brugge? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze stadsgids Brugge met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Download alvast je gratis preview stadsgids Brugge.

Brugge

Gratis reisgids Brugge downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?