Van Berlijn luchthaven naar het centrum? Praktische info + tips!

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Van Berlijn luchthaven naar het centrum? Praktische info + tips!

27 juli 2021 in Berlijn0 reacties

Vanuit België en Nederland vlieg je ongeveer 1,5 uur naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Momenteel kent Berlijn 2 vliegvelden, de luchthavens Tegel en Schönefeld. Tegen het einde van 2020 zal daar althans een derde luchthaven bijkomen, de luchthaven Brandenburg.

Vanaf de verschillende luchthavens in Berlijn kan je op meerdere manieren naar het centrum reizen, zowel met het openbaar vervoer, met de taxi, of met een gehuurde auto.

Tickets voor je vervoer naar Berlijn centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Berlijn online!

Ben je met een paar vrienden of familie op citytrip in Berlijn? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Reserveer je privé-transfer nu online.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

Inhoud artikel

 1. Van Berlijn Tegel Airport naar het centrum

Berlijn Tegel Otto Lilienthal Airport (TXL) is het huidige hoofdvliegveld van Berlijn en is daardoor ook het grootst en het drukst van de 2 vliegvelden. Zowel grote als kleine maatschappijen vliegen naar “Flughafen Tegel”, waaronder de maatschappijen Brussels Airlines, easyJet, KLM en Ryanair.

De luchthaven bestaat uit 5 terminals in 3 verschillende gebouwen die verbonden staan met loopbruggen. Het vliegveld ligt zo’n 8 km ten noordwesten van het centrum van de stad, binnen de stadsgrenzen van Berlijn.

Bij het vliegveld Berlijn Tegel ligt geen trein- of metrostation. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt op ongeveer 7 km van de luchthaven vandaan. Wel kan je vanaf de luchthaven een bus naar het centrum van Berlijn nemen, waarnaast het ook mogelijk is om met een taxi te gaan of een auto te huren.

 1. Openbaar vervoer van Tegel Airport naar Berlijn

Vanaf het vliegveld Berlijn Tegel is het mogelijk om verschillende bussen te pakken naar het centrum van de stad. De luchthaven is gelegen in de openbaar vervoerszone B en prijzen voor een ticket liggen dan ook niet hoog. Bussen vertrekken voor het hoofdgebouw met terminals A en B. Op de website van Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) kan je de route van Tegel Airport naar het centrum van Berlijn plannen.

JetExpress bus TXL

De beste optie om naar het centrum van Berlijn te komen is de JetExpress bus TXL. Deze bussen rijden elke dag om de 6 à 10 minuten van het vliegveld naar het centrum. Hierbij rijdt de bus langs Berlin Hauptbahnhof en Brandenburger Tor naar het Alexanderplatz. Over de gehele route doet de bus 37 minuten. Na 10 minuten kan je bij de halte Beusselstraße overstappen op de S-bahn, en na 18 minuten kan je bij de halte Turmstraße voor het eerst overstappen op de U-bahn.

JetExpress bus X9

Daarnaast is het ook mogelijk om de JetExpress bus X9 naar de Zoologischer Garten te nemen. Deze bus rijdt via Charlottenburg naar de dierentuin, en deze bus kan je dan ook perfect nemen wanneer je in deze wijken verblijft. De bus vertrekt elke 10 tot 20 minuten en rijdt in 20 minuten naar de halte zoologischer Garten.

Bus 109

Ook bus 109 rijdt naar Charlottenburg en de Zoologischer Garten. Deze bus rijdt elk uur en doet 30 minuten over de gehele rit. Deze bus heeft dan ook meer tussenhaltes dan de X9 bus, wat perfect is als je een halte moet hebben op deze route waar de JetExpress bus X9 niet stopt.

Bus 128

Als laatste kan je nog op de bus 128 stappen richting de Osloer Straße, in het noorden van het centrum van Berlijn. Deze bus rijdt elke 10 minuten en doet zo’n 20 minuten over de rit.

 1. Tickets van Tegel Airport naar Berlijn

 • Tickets zijn op de luchthaven te verkrijgen bij de ticketmachines.
 • Een ticket voor de bus van Tegel Airport naar Berlijn kost €2,80.
 • Voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar kost een ticket €1,70.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis reizen.
 • Het ticket is geldig voor 2 uur en kan gebruikt worden op alle openbare vervoersmiddelen in Berlijn.
 • Je kan met hetzelfde ticket binnen de geldigheidsduur overstappen op de U-bahn en de S-bahn.

Wanneer je een Berlijn Welcome Card hebt gekocht kan je gratis gebruik maken van de luchthaventransfer vanaf luchthaven Tegel. Afhankelijk van de geldigheidsduur van de pas, kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer gedurende 48 of 72 uur.

 1. Met de taxi van Tegel Airport naar Berlijn

Voor de uitgangen van terminals A, C en E liggen meerdere taxistandplaatsen en je hebt altijd de mogelijkheid om een taxi te pakken vanaf de luchthaven Tegel. Je betaalt ongeveer €25 voor de rit van de luchthaven naar het centrum. De taxi’s werken over het algemeen met een basisprijs van €2,50 en €1,50 extra voor elke kilometer.

Extra kosten

 • Bij sommige taxi’s kan het voorkomen dat je voor je bagage extra moet betalen. Vaak is dit zo’n €1 per item.
 • Ook wanneer je met grotere groepen met een maxi cab rijdt, wordt er vaak €1,50 per persoon extra gevraagd.
 • Het komt bovendien ook wel eens voor dat men €1,50 extra moet betalen indien met kaart in plaats van contant geld afrekent.
 • Enkele taxi’s zullen ook €0,50 extra vragen voor de enkele rit vanaf de luchthaven.
 • Met de taxi ben je in minder dan een half uur bij je eindbestemming in het centrum van Berlijn.
 1. Auto huren op Tegel Airport

Het is natuurlijk ook mogelijk om een auto te huren op de luchthaven Tegel en om zelf naar het centrum van Berlijn te rijden. Bij de parkeergarage P2, gelegen voor terminals D en E, is het Mietwagen-Service-Center te vinden. Hier zijn de verhuurbedrijven Alamo, Avis, Buchbinder, Budget, Dollar, Enterprise, Europcar, Hertz, National, Sixt en Thrifty.

De verhuurbedrijven zijn doordeweeks tussen 07:00 en 23:00 geopend, en Avis, Budget en Sixt zelfs tot 23:30. In het weekend zijn de verhuurbedrijven van 07:30 of 08:00 geopend tot 23:00 of 23:30.

De prijzen voor de huurauto’s variëren per verhuurbedrijf en soort auto. Het is aan te raden om je auto vooraf online te boeken voor voordeligere prijzen. Boek je auto hier online

Vanaf de luchthaven Tegel rij je in ongeveer 20 minuten naar het centrum van Berlijn.

 1. Van Berlijn Schönefeld Airport naar het centrum

Berlijn Schönefeld Airport (SFX) is het tweede internationale vliegveld van Berlijn. Het is de kleinere luchthaven van de 2 en ontvangt vooral vliegtuigen van budgetmaatschappijen, zoals easyJet, Ryanair en Transavia. De luchthaven bestaat uit 4 terminals gelegen in 4 met elkaar verbonden gebouwen. Het vliegveld ligt een stukje verder weg, zo’n 20 km ten zuidwesten van het centrum, buiten de officiële stadsgrenzen van Berlijn in het naastgelegen Schönefeld.

In tegenstelling tot de luchthaven Tegel heeft Schönefeld Airport wel een treinstation, welke op ongeveer 10 minuten wandelafstand van het vliegveld ligt. Het station is te bereiken via een overdekte weg. Het is dan ook mogelijk om een trein te nemen of om direct op de S-Bahn te stappen.

Vanaf het treinstation vertrekken ook bussen, die vooral naar de plaatsen ten noordoosten van Berlijn rijden. Daarnaast kan je hier ook een taxi pakken of een auto huren.

 1. Openbaar vervoer van Schönefeld Airport naar Berlijn

Vanaf het vliegveld Berlijn Schönefeld rijden verschillende treinen naar het centrum van Berlijn. De luchthaven is gelegen in de openbaar vervoerszone C, waardoor de prijzen iets hoger liggen dan vanaf Tegel Airport, maar nog steeds liggen de prijzen niet hoog. Het treinstation ligt een klein stuk voor de terminals. Op de website van Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) kan je de route van Tegel Airport naar het centrum van Berlijn plannen.

De regionale treinen RE7 en RB14 zijn sneller dan de S-Bahn en zijn daardoor aan te raden. Beide treinen rijden 2 keer in het uur en doen er ongeveer een half uur over om naar het centrum te rijden. De RE7 rijdt vanaf de luchthaven naar Dessau Hauptbahnhof, en de RB14 rijdt naar Charlottenburg.

Het is echter ook mogelijk om de S-bahn lijn S9 naar Spandau te nemen. Deze rijdt iets frequenter dan de regionale treinen, maar doet zo’n 45 minuten over de rit naar Berlin Hauptbahnhof. Verder stopt de S-bahn ook bij onder andere Alexanderplatz en de Zoologischer Garten.

 1. Tickets van Schönefeld Airport naar Berlijn

Tickets kan je op de luchthaven aankopen bij de ticketmachines, evenals op het treinstation van Schönefeld.

Een ticket voor de trein of S-bahn van Schönefeld Airport naar Berlijn kost €3,40. Voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar kost een ticket €2,50. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis meereizen.

Dit ticket geldt voor een enkele reis en is na aankomst in het centrum niet meer te gebruiken. Wel kan je een dagticket voor de zone’s ABC kopen voor €7,70, waarmee je de hele dag kan reizen.

Wanneer je een Berlijn City Pass hebt gekocht kan je gratis gebruik maken van de luchthaventransfer vanaf luchthaven Schönefeld. Daarnaast kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer voor 48 uur of 72 uur, afhankelijk van de geldigheidsduur van de pas.

 1. Met de taxi van Schönefeld Airport naar Berlijn

Voor de uitgang van terminal A is de taxistandplaats te vinden van luchthaven Schönefeld. Hier kan je een taxi nemen, waarmee je ongeveer binnen 30 tot 40 minuten in het centrum van de stad bent. Voor een rit vanaf Schönefeld Airport kan je ongeveer €40 rekenen. Net als bij de luchthaven Tegel wordt er gewerkt met een basisprijs van €2,50 en ongeveer €1,50 per extra kilometer.

Extra kosten

Daarnaast kan het voorkomen dat je voor je bagage extra moet betalen. Vaak komt dit neer op €1 per item. Ook wanneer je met grotere groepen met een maxi cab rijdt wordt er wel eens €1,50 per persoon extra gevraagd. Bovendien wordt er soms €1,50 extra aangerekend indien je met de kaart betaalt in plaats van contant.

Het is mogelijk dat taxi’s een extra toelage kunnen vragen voor een enkele rit vanaf het vliegveld, dit doen ze omwille van de verdere ligging van het centrum. De toelage zou ook op €1,50 komen.

 1. Auto huren op Schönefeld Airport

Ook op de luchthaven Schönefeld is het mogelijk om een auto te huren en zelf naar het centrum van Berlijn te rijden. De autoverhuurbedrijven zijn gelegen tegenover terminal A. Vanaf Berlijn Schönefeld kan je bij 11 verschillende verhuurders terecht, namelijk Alamo, Avis, Buchbinder, Budget, Dollar, Enterprise, Europcar, Hertz, National, Sixt en Thrifty.

De verhuurbedrijven zijn doordeweeks tussen 07:00 en 23:00 of 23:30 geopend, en in het weekend van 08:00 tot 23:00.

De prijzen voor de huurauto’s variëren per verhuurbedrijf en soort auto. Het is aan te raden om je auto vooraf online te boeken voor voordeligere prijzen. Boek je auto hier online

Vanaf de luchthaven Schönefeld rij je in ongeveer 40 minuten naar het centrum van Berlijn.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Berlijn met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Berlijn? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Berlijn met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Berlijn met meer dan 55 highlights van Berlijn.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?