Waar vind je de mooiste tulpenvelden & bollenvelden in België 2024?

Bestel je gedrukte boek voor € 19,95

Waar vind je de mooiste tulpenvelden & bollenvelden in België 2024?

31 mei 2023 in België0 reacties

Compleet overzicht met de mooiste bollenvelden en tulpenvelden in België

Nederland staat wereldwijd bekend om haar tulpen. Maar ook in België zijn er verschillende plekken waar je jaarlijks de tulpen prachtig in bloei kan bewonderen. Bovendien kan je deze ook gratis bezoeken!

In dit artikel nemen we je alvast mee naar de mooiste tulpenplekken in België. Zo kan je alvast inspiratie opdoen voor je volgende uitstap!

Inhoud artikel

  1. Waar vind je de mooiste tulpenvelden in België?

Wanneer je aan tulpen denkt, denk je meteen aan Nederland. Maar je hoeft niet per se de grens over om deze prachtige bloemenvelden te spotten. Want ook in het noorden van het Waasland (België) liggen enkele prachtige tulpenvelden verscholen.

Ieder jaar huren namelijk Nederlandse boeren velden bij plaatselijk boeren om hun eigen tulpenbollen te kweken. Vaak maken ze gebruik van de akkers van de Rode Moerpolder en de Koningskieldrechtpolder in Meerdonk. Deze gebieden zouden de ideale plek zijn om hun bollen te kweken. Zo zouden deze polders door de nabijheid van de Kieldrechtse Watergang beschikken over het nodige water voor het kweken van deze bloemenpracht.

  1. Wat is de ideale tulpentijd in België?

Wanneer bloeien tulpen?

  • De tulpenvelden kan je in het voorjaar in bloei zien. De exacte bloeiperiode is echter lastig te bepalen en is van het weer aan het begin van het jaar afhankelijk.
  • De bloeiperiode start ongeveer halverwege maart, waarbij in eerste instantie de krokussen, narcissen en hyacinten opkomen op de bloemenvelden.
  • De tulpen zelf beginnen rond half maart 2023 te groeien, maar komen in april 2023 pas echt in bloei.
  • Daarom is vaak de periode tussen half april en begin mei de beste tijd om de tulpen te bekijken.
  • Tussen begin en half mei beginnen de meeste kwekers met het koppen van de tulpen, waarbij de bloemen van de stelen gehaald worden.
  • Al zijn aardig wat gekleurde velden nog tot in de vroege zomer te zien.
  1. Wandel of fiets langs de tulpenvelden in België

De tulpenvelden fleuren op tot een adembenemend kleurenpallet in het landschap en trekt ieder jaar tal van bezoekers. Je kan de fel gekleurde tulpenvelden al van kilometers ver opmerken. Maak een mooie wandeling of fietstocht langs de velden en geniet van de natuurpracht. Vergeet ook zeker je fototoestel niet mee te nemen want deze prachtige velden leveren enkele fraaie beelden op.

Wanneer je de tulpenvelden bezoekt, respecteer dan wel de natuur en het privédomein van de boeren en blijf op de voorziene wandelpaden.

  1. De tulpen van dichtbij bekijken

De tulpen wil je het liefst van zo dichtbij mogelijk bekijken maar hou rekening met het feit dat de bloemen op het terrein van kwekers liggen en niet alle boeren laten het toe om tussen de bloemen door te lopen. Wanneer je dan ook een hek of bord voor de velden tegenkomt met een verbod om de velden te betreden moet je dit ook vooral respecteren, anders kan je een aanzienlijke boete krijgen. Helaas gebeurt het toch nog heel veel dat toeristen kapot trappen door de velden in te gaan.

Wanneer het wel wordt toegelaten om een veld te betreden moet je ook voorzichtig zijn met de bloemen. Respecteer de planten en ga niet wild tussen de bloemen rennen en springen.

Ga zeker de bloemen niet plukken wanneer dit niet is toegelaten. Zoals je eerder kon lezen in dit artikel hebben vrijwel alle tulpenregio's een paar pluktuinen waar je dat wel mag.

  1. Waar kan je tulpen plukken?

Zoals je kan lezen is in het wild tulpen plukken in de velden van de boeren niet toegestaan. Wel kan je terecht in de tulpenpluktuin van La Fleur in Sint-Gillis-Waas. Hier heb je een kleiner veldje waar je zelf je tulpen kan plukken, er is keuze uit verschillende kleuren. Je betaalt 40 cent per tulp.

Adres tulpenpluktuin La Fleur

  1. Hoe bereik je de tulpenvelden in België?

Zoals eerder vermeld kan je de kleurrijke tulpenvelden bewonderen in de Rode Moerpolder en de Koningskieldrechtpolder in Meerdonk. De exacte locatie kan verschillen van jaar tot jaar. Maar hoe dan ook zal je de tulpenvelden in Meerdonk kunnen terugvinden.

Het is aan te raden om de tulpenvelden te bezoeken met de auto. Je kan je auto achterlaten in een van de straatjes nabij de velden en van daar te voet verder gaan. Meerdonk ligt op een halfuur rijden van Antwerpen.

Kaartje met locatie van enkele tulpenvelden in België

  1. Bezoek ook de tulpenvelden in Nederland

Kan je maar niet genoeg krijgen van deze kleurenpracht? Bezoek dan ook eens de mooiste tulpenvelden van Nederland. Nederland staat namelijk wereldwijd bekend om haar tulpen en er zijn verschillende plekken waar je jaarlijks de tulpen prachtig in bloei kan bewonderen. Maar met zo veel verschillende regio’s met tulpenvelden is het soms lastig kiezen. De bekendste gebieden waar je de tulpenvelden kan vinden zijn op onderstaande plekken:

  • Noordoostpolder in het noorden van Flevoland. De meeste tulpenboerderijen van Nederland zitten hier gevestigd. Je vindt hier dan ook ruim 2000 hectare aan bollenvelden.
  • Ook in Zeeland zijn prachtige tulpenvelden te zien. Deze vind je voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen, rondom de gemeentes Terneuzen en Hulst.
  • De Bollenstreek is een van de bekendste gebieden in Nederland om tulpen te zien. De streek begint ongeveer boven Leiden en loopt tot Haarlem, waarbij de meeste bollenvelden rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout liggen.
  • En natuurlijk ook het Keukenhof bij Lisse. Dit is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Elk jaar komen er duizenden bezoekers van over de hele wereld om de miljoenen tulpen en andere bloemen te bewonderen.
  • Lees meer over ons bezoek aan de tulpenvelden van Nederland + tips en waar tickets kopen?

Tickets & tours langs mooiste tulpenvelden van Nederland

Je kan ervoor kiezen om enkel een ticket voor Keukenhof te kopen of mee te gaan met een boot rondvaart over de Kagerplassen. Bewonder het typisch Hollandse landschap, met schattige dorpjes en historische molens tijdens je boottocht over de Kagerplassen. Geniet vanaf de boot van de bloeiende bloembollenvelde, daarna bezoek je Keukenhof.

  1. Waar overnachten in de buurt van Meerdonk?

Trek je er graan een weekendje op uit en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van Meerdonk? Lees dan gerust verder en ontdek onze favoriete verblijven in de buurt van de tulpenvelden.

  • Verblijf in het vakantiehuis Stek&stoof ligt in Sint-Pauwels op 15 minuten rijden van Meerdonk. Het vakantiehuis is voorzien moderne faciliteiten en beschikt over een aangenaam terras. Meer info en boeken.
  • B&B Fruithof Tack is een fruitteeltbedrijf en biedt gezellige accommodatie in Sint-Gillis-Waas. De B&B beschikt ook over een zwembad en verzorgt je iedere ochtend van een gratis ontbijt. Meer info en boeken.
  • Of maak er een kleine stedentrip van en verblijf in het centrum van Antwerpen. Hotel Les Nuits is een boetiekhotel gelegen in hartje Antwerpen, op wandelafstand van de Meir en de Groenplaats. Hotel Les Nuits biedt een zonnig dakterras, een gezellige lounge en modern ingerichte kamers die variëren in stijl, kleur en decoraties. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden over de tulpenvelden in België

Benieuwd hoe de tulpenvelden in bloei eruit zien? Bekijk dan zeker even dit filmpje. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar de tulpenvelden in België of Nederland moeten afzakken.

  1. Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden bij al die redenen? Zoek je nog inspiratie voor je volgende wandelavontuur? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 35 wandelingen

Trek je wandelschoenen aan en ga stevig stappen !

Wandelboek 1

Gratis wandelgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?