20 x vakantie dichtbij met de auto: Inspiratie + bestemmingen

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x vakantie dichtbij met de auto: Inspiratie + bestemmingen

7 april 2024 in België0 reacties

Inspiratie en bestemmingen voor een autovakantie dicht bij huis op maximum 4 tot 8 uur rijden?

Graag even weg van huis, maar toch niet al te ver? Geen probleem! Er zijn ook heel wat leuke en mooie plekjes die je kan bezoeken dicht bij huis. Weet je toch niet goed waar naartoe? Dan helpen wij je graag. In dit uitgebreid blogartikel kan je wat inspiratie op doen voor je volgende autovakantie dichtbij huis!

Inhoud artikel

  1. Saarland

Saarland is een van de kleinste deelstaten van Duitsland. De regio is gelegen in het westen van het land op de grens met Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg.

Het is een enorm groene regio waarvan zo’n 33% bestaat uit bossen, waardoor je er heerlijk kan wandelen en fietsen, maar er zijn ook heel wat interessante musea, bijzondere monumenten en gezellige stadjes te vinden in Saarland.

Beziek zeker de Saarschleife, het punt waar de Saar rivier een U-vormige bocht maakt. Het is de groende versie van de bekende Horseshoe Bend in de Grand Canyon van Amerika en wordt daardoor ook regelmatig de ‘groene Horseshoe Bend’ genoemd, vergelijkbaar met deze in Montenegro.

  1. Eifel

Het Eifelgebied in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zal je ook zeker weten te bekoren. Een vakantie aan de Eifel, dat is vooral groen laaggebergte vol bossen, knusse vakwerkdorpjes, indrukwekkende burchten en kloosters, uitgedoofde vulkanen en geliefde kuuroorden en idyllische stuwmeren. Maar ook boeiende musea en historische bezienswaardigheden vind je hier zeker terug.

Breng zeker een bezoekje aan het pittoreske Monschau

Bezoek sowieso het gezellige Eifelstadje Monschau dat minstens zo mooi is als plaatsjes als het kuurstadje Bad Münstereifel. De gezellige steegjes en de prachtige historische vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes. Verken deze stad met onze uitgestippelde wandeling door het centrum van Monschau met bijzondere aandacht voor de uitzichtpunten dat het stadje rijk is.

De Eifel heeft heel wat te bieden.. Wil je liefst het zekere voor het onzekere nemen en alle mooie plekjes van de Eifel verkennen? Download onze gratis preview reisgids Eifel en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van dit veelbelovende gebied.
  1. Champagnestreek

De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een korte autovakantie. Het is niet ver rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel. Bezoek in de Champagnestreek de historische steden en proef natuurlijk de champagnewijnen waar de regio over de hele wereld bekend om staat.

Met onze reisgids Champagnestreek kom je alvast meer te weten over de mooiste plekjes. We hebben bovendien verschillende autoroutes gemaakt door de Champagne, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

VERBLIJFTIP: Graag in de charmante Champagnestreek verblijven? Dat kan! Wij hebben voor jou alvast de mooiste hotels in de Champagnestreek in een overzicht gezet!

  1. Belgische Ardennen

In het zuiden van België, gescheiden door de rivieren Samber en Maas, vind je een groene regio met uitgestrekte bossen en karakteristieke dorpjes met huizen opgetrokken uit de lokale blauwgrijze leisteen. Alles is er nét iets anders, men spreekt er Frans en het leven is er nog net iets gemoedelijker. In de Belgische Ardennen heb je een instant vakantiegevoel, en is de perfecte regio voor een weekendje weg met vrienden of een gevarieerde autovakantie.

Ga wandelen in de Ardennen, verken de schitterende natuur, bezoek kastelen en abdijen, wandel langs de enige bergrivier van België, kuier door de historische stadscentra van pittoreske stadjes als Durbuy en Dinant en geniet van de mooiste bezienswaardigheden die de Ardennen te bieden hebben.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Belgische Ardennen? Blijf overnachten in de Ardennen en maak het uniek met onze persoonlijke selectie van bijzondere overnachtingen in de Ardennen. Dit zijn stuk voor stuk unieke plekjes om te verblijven.

  1. Moezelstreek

Als je aan de Moezel denkt, denk je aan zonovergoten wijngaarden, middeleeuwse dorpjes en sprookjesachtige kastelen. Het is één van de oudste en meest iconische regio's van Europa als vakantiebestemming en dat is terecht!

De rivier de Moezel loopt van de bergpas Col de Bussang in de Franse Vogezen tot het Duitse Koblenz waar ze uitmondt in de Rijn. Het gebied waar de rivier doorheen stroomt tussen Trier en Koblenz is een prachtige groene regio. Je kan hier heerlijk wandelen en fietsen langs de heuvelklanken met wijngaarden. Je kan natuurlijk ook altijd een boottochtje maken op de Moezel.

Download onze autoroute langs de Moezelstreek, met deze rondreis zie je ongetwijfeld het mooiste van de Moezel. Bovendien maak je twee stadswandelingen, eentje door Trier en eentje door Koblenz.

Enkele hoogtepunten bij je bezoek aan de Moezelstreek!

  • Het gezellige stadje Cochem met een imposant kasteel en bijzondere ligging aan de rivier. Hier wandel je tussen de wijngaarden, wondermooie natuur en historische vakwerkhuizen.
  • Eltz Burg in Wierschem, een feeëriek kasteel dat prijkt op een steile rots in het bos van Wierschem.
  • De spectaculaire Geierlay hangbrug die je wel zal kennen vanop je Instagramfeed. Deze hangbrug is de langste voetgangersbrug van Duitsland. Heb je geen hoogtevrees en wil je iets bijzonders meemaken dan is deze brug een must om te gaan bewandelen.
  • En ook Trier mag zeker niet ontbreken. Deze stad wordt ook wel eens het tweede Rome genoemd omdat het bezaaid ligt met resten uit de Romeinse periode. Je kan er het oude amfitheater bezoeken, langsgaan bij de Romeinse badhuizen en keizerthermen, de Romeinse Brug oversteken en de oude St. Petersdom bewonderen.
  1. De Duitse Oostzee

Mecklenburg-Voor-Pommeren is de dunbevolkste deelstaat in het noordoosten van Duitsland. Van gezellige badplaatsen en charmante Hanzesteden met prachtige voorbeelden van de baksteengotiek, tot adembenemende natuurgebieden en meer dan 1000 meren waar je heerlijk kan wandelen, fietsen en kanovaren. Wist je dat je hier de Amazone van het Noorden van bevaren?

De mooiste eilanden aan de Duitse Oostkust: Rügen, Usedom en Fischland-Darß-Zings. Avontuurlijke trektochten, serene stranden, historische Hanzesteden of gewoon een moment van rust aan zee, de eilanden aan de Duitse Oostzee hebben het allemaal.

  1. Ruhrgebied & Urbanana

Route voor je industriële en stedelijke roadtrip Duitsland

Op zoek naar een leuke, alternatieve bestemming dichtbij huis voor je volgende roadtrip? Dan raden we een vakantie aan in de urbanana, gelegen in het westelijke deel van het Ruhrgebied, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Van industrieel en traditioneel naar creatief en hip, dat is waar urbanana voor staat. Ontdek hier alles over deze rondreis door urbanana en het Ruhrgebied.

Je bezoekt er de bekende steden als Keulen, Dortmund en Dusseldorf maar ook Essen, Münster, Oberhausen, Wuppertal en de Bergische Drei. Het is de bakermat van Ruhrindustrie en ijzerfabriek in de regio. Laat je verrassen door deze bijzondere regio.

  1. Teutoburger-Wald

Het Teutoburgerwoud, in het Duits Teutoburger Wald genoemd, is een heuvelachtig bosrijk middelgebergte in het noordwesten van Duitsland. Het strekt zich uit over de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en heeft een lengte van meer dan 100 kilometer en is zo’n 5 km breed. Het Teutoburgerwoud ingesloten tussen Bielefeld, Osnabrück, Paderborn, Detmold en Hameln.

Van charmante steden en imposante kastelen tot rustgevende kuuroorden en uitgestrekte natuurgebieden. Wandel er over de Kulturweg Teutoburger Wald, langs verschillende historische en culturele bezienswaardigheden. Natuurlijk mag een bezoek aan de Externsteine zandstenen rotsformaties niet ontbreken.

  1. Harz regio

Het Harzgebergte is een middelgebergte dat in de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen ligt, tussen de steden Wernigerode, Goslar en Quedlinburg. De dichtbeboste heuvels en schilderachtige valleien vormen het ideale decor voor een wandelvakantie. Naast de adembenemende natuur kan de regio ook uitpakken met historische stadjes, oude mijnen én de langste Titan-RT hangbrug van Duitsland.

Lees alles over een rondreis door de Harz, en maak er een rit op de historische stoomtrein, de Brockenbahn naar de top van de Brocken berg. Download onze gratis reisgids Harz, en verken dit bijzonder stukje Oost-Duitsland.

  1. Opaalkust

Spectaculaire beroemde krijtkliffen, charmante badplaatsen, brede stranden, prachtige natuur, verse vis… Dat is nog maar een fractie van wat de Opaalkust te bieden heeft! Een mooie kuststreek die zich uitstrekt van het Belgische Duinkerke tot aan Berck-sur-Mer. Een prachtig gebied langs de kust van Noord-Frankrijk met afwisselende natuur en gezellige badplaatsen. Een uitzicht dat je niet snel zal vervelen.

Ook de Franse en Engelse high society was onmiddellijk weg van de charmes van deze kuststreek. In de 19e eeuw bouwden ze hier villa’s om er even tussenuit te gaan. Deze Anglo-Normandische villa’s gaven een spectaculair cachet aan de omliggende badplaatsen als Le Touquet, Wimereux, Boulogne-sur-Mer en vissersdorpje Wissant. Met onze 3-daagse autoroute langs de Opaalkust kom je deze plekjes alvast tegen.

Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez

Tijdens je bezoek aan de Opaalkust, is dit een onmisbare tussenstop! Cap Blanc-Nez (witte neus) en Cap Gris-Nez (grijze neus) zijn één van de bekendste en wonderlijke bezienswaardigheden in Noord-Frankrijk. Twee prachtige kapen van meer dan 100meter hoog waar je kan wandelen op de witte kliffen of langs het strand. De witte kliffen, het blauwe water en de groene begroeiing zorgen voor een prachtig kleurcontrast en een uitzicht dat je niet snel beu raakt. Ook het winderige temparement is kenmerkend voor de kliffen maar heerlijk om uit te waaien.

Download onze gratis preview reisgids Noord-Frankrijk en/of reisgids Côte d'Opale en laat je verrassen door al het moois. Zo bereid je je optimaal voor, voor je volgende autovakantie!

  1. Elzas en de Vogezen

De Elzas en Vogezen hebben heel wat troeven om je als bezoeker te bekoren. Met deze rondreis door de Elzas brengen we je langs de topbezienswaardigheden en het beste van de Elzas en de noordelijke Vogezen. De natuur is er fenomenaal mooi en zeer gevarieerd. Dat zal je zeker ervaren in het natuurpark nabij het eerste verblijf. Deze regio telt twee grote steden die zeker een bezoek waard zijn: Straatsburg en Colmar.

Tegenwoordig is het gebied ook een van de bekendste wijnregio's van Frankrijk. De beste manier om de Elzas te leren kennen is dan ook met de Elzas wijnroute, waarlangs vele mooie dorpjes zijn gelegen.

  1. Bezoek een stad en laat je verbazen

Of je nu in België of Nederland woont, er zal talloze leuke steden die je kan bezoeken. De typische citytripbestemmingen als Parijs, Berlijn en Amsterdam zijn en blijven dan ook zeker een aanrader! Maar ook volgende steden kunnen verrassend uit de hoek komen.

Eindhoven

Het moet niet altijd Amsterdam of Rotterdam zijn dat in de kijker wordt gezet. Ook Eindhoven is het vernoemen waard. Een moderne stad in Noord-Brabant, dat ook wel gekend staat als de ‘Lichtstad’. Niet zoals Parijs, maar omdat het bedrijf Philips zo belangrijk is geweest voor de stad.

Historische gebouwen zal je amper tot niet terugvinden in hun oorspronkelijke staat omdat de stad zwaar gebombardeerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kan ook altijd een stadswandeling maken door het centrum van Eindhoven om zo geen enkel plekje te missen!

Leuven

Leuven is over het algemeen niet echt een stad waar je meteen aan denkt. In Europa is Leuven misschien zelfs iets onbekender dan Gent en Brugge maar het is ook echt wél een bezoekje waard. De hoofdstad van Vlaams-Brabant is een echte studentenstad en heeft met de KU Leuven de oudste katholieke universiteit van Europa. Daarnaast staat de stad ook bekend om haar vele brouwerijen en cafés, Leuven is een echte Bierstad.

Bij je bezoek aan Leuven, zal je de authentieke sfeer meteen opmerken in het historische stadscentrum, en bovendien geen gebrek aan een overvloed aan bezienswaardigheden om te bezoeken, met natuurlijk hier en daar het proeven van een biertje!

Rijsel (Lille)

De Franse stad Lille of in het Nederlands Rijsel ligt op amper 20 kilometer van de Belgische grens en dat maakt van Rijsel de perfecte plek voor een korte citytrip met de auto. De stad, die ook bekend staat als het Parijs van het Noorden, is tamelijk klein, maar er valt zoveel te zien en te beleven dat je er makkelijk enkele dagen kan doorbrengen.

Zo kan je er rondwandelen tussen de historische gebouwen en een bezoek brengen aan de Notre Dame de la Treille kathedraal, het Hospice Comtesse en het Hôtel de Ville met het Belfort. Lille staat ook bekend om het heerlijke lokale gebakje ‘merveillieux’, dat moet je zeker eens proeven! Met onze gratis preview reisgids Lille zal je alvast de mooiste bezienswaardigheden van de stad kunnen ontdekken!

München

München is de hoofdstad van Beieren en huist heel wat eeuwenoude gebouwen en verscheidene museum. De stad is vooral bekend voor Oktoberfest en vele bierhallen waaronder het Hofbrëuhaus uit de 16de eeuw. Wil je graag München leren kennen aan de hand van een uitgestippelde wandeling? Dat kan! Bekijk onze stadswandeling door München en ontdek alles over hoofdstad van Beieren.

  1. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Wandelaars kunnen in het Zwarte Woud mooie wandelingen maken langs kletterende watervallen. Tussen die uitgestrekte bossen liggen ook enkele sprookjesachtige kastelen verstopt en in de regio kan je ook gezellige dorpjes verkennen en interessante musea bezoeken.

Tijdens onze 6-daagse rondreis door het Zwarte Woud kom je van het noorden van het Zwarte Woud tot het uiterste zuiden. Je start in Baden-Baden en via de Schwarzwald Hochstrasse gaat het richting Triberg.
  1. Zuid-Holland

Maak een tijdreis, en ga terug naar de Gouden Eeuw met deze rondreis door Zuid-Holland. Je bezoekt ook prachtige natuurgebieden zoals de Biesbosch, en het historische hart van Dordrecht met een uitgestippelde stadswandeling.

  • In de universiteitsstad Leiden kom je alles te weten over de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse bezetting en breng je een bezoek de botanische tuin van Leiden, Hortus Botanicus. Met onze stadswandeling maak je kennis met de Leidse Hofjes en Rembrandt van Rijn.
  • In het politieke hart van Nederland, Den Haag kom je langs het Binnenhof en bezoek je het Mauritshuis, waarna we ontspannen op het strand van Scheveningen en genieten van het prachtige uitzicht vanuit het SkyView reuzenrad.
  • Rij je in het voorjaar deze route dan kan je zonder twijfel genieten van het kleurenfestival bij de talloze tulpenvelden en breng je een bezoek aan de Keukenhof in Lisse.
  • Ga op zilverjacht in Schoonhoven, al meer dan 700 jaar het Nederlandse centrum voor zilverambacht.
  • Wie Nederland zegt, zegt molens en waar kan je er meer vinden dan in Kinderdijk? Wie de "reuzen" wil zien dient een stop te maken in Schiedam.
  • Daarna is het tijd om naar dé havenstad van Nederland te rijden, Rotterdam. Het Manhattan aan de Maas verwelkomt je met architectuur, musea en vele top bezienswaardigheden zoals de Markthal en Kubuswoning.
  • Genieten aan de Zuid-Hollandse badplaatsen en proef de heerlijke streekproducten zoals de stroopwafels en kazen uit Gouda!
  • Ga voor natuur en bezoek de Zuid-Hollandse eilanden als Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en Tiengemeten Nog meer natuur vind je in de Nieuwkoopse plassen, Reeuwijkse plassen of ga Flamingo's spotten in Battenoord. Nog meer vogels bestuderen kan vanuit het bijzonder Vogelobservatorium Tij.
  • Zoals je ziet een prachtige rondreis door de provincie Zuid-Holland.
  1. Sauerland

Het Sauerland, gelegen in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen, is één van de meest geliefde vakantiegebieden van Duitsland. Sauerland ligt op zo'n 350 km van Brussel en is een schitterende regio met prachtige natuurgebieden en tal van interessante bezienswaardigheden. Zo vind je er naast het bekende skioord Winterberg ook vele rodelbanen, authentieke dorpjes, indrukwekkende grotten, oude kastelen en nog veel meer.

Wandelaars, fietsers en mountainbikers kunnen zich hier ook perfect uitleven op de honderden kilometers wandel- en fietsroutes. En ook de vele stuwmeren vormen een toeristische attractie op zich, met tal van mogelijkheden voor watersportliefhebbers.

Wil je graag een rondreis maken door deze prachtige skiregio? Bekijk onze autoroute Sauerland en ontdek de mooiste plekjes van het noorden tot het zuiden.


  1. Normandië

Normandië is een van de meest veelzijdige regio’s van Frankrijk en staat wereldwijd bekend om het iconische Mont-Saint-Michel. Deze regio is ideaal om lange wandelingen te maken in prachtige natuurgebieden, rond te dwalen in historische dorpjes en indrukwekkende oorlogsmonumenten te bezoeken. Normandië heeft dan ook heel wat te bieden. Bezoek hier zeker de beroemdste krijtrotsen vind je bij het dorpje Étretat en de landingsstranden van Normandië.

De Mont Saint-Michel zelf is vrij toegankelijk, maar voor de abdij dien je een ticket te kopen. Het is ook mogelijk om een audiotour te huren. Ook voor de musea dien je een ticket aan te schaffen.

Toegangstickets: Tickets kan je best vooraf online aankopen € 11 (mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst).
Extra musea: Wil je graag de 4 musea op de Mont Saint-Michel bezoeken? Koop je combi-ticket voor € 18 online en bespaar.

  1. Noord-Bohemen

Je zou het niet meteen denken maar op zo'n 8 uurtjes rijden, ben je al in Tsjechië! Noord-Bohemen grenst namelijk aan Duitsland en Polen en is dus niet zo heel ver. Boheems Zwitserland bekend om zijn fraaie heuvellandschappen en middelhoge bergen. Je kan het vergelijken met een schilderachtige streek met indrukwekkende natuurfenomenen, waaronder vulkanische basaltzuilen, natuurlijke rotsbogen, rivierkloven en watervallen die je vandaag de dag nog steeds kan bezoeken! Waar wacht je op? Auto en in en vertrekken maar!

Wil je graag je autovakantie uitbreiden en enkele dagen vertoeven in Tsjechië? Download onze gratis preview reisgids Tsjechië en Slowakije en mis niets tijdens je verblijf!


  1. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Ontdek het prachtige natuurpark van de Hoge Veluwe. Met een oppervlakte van 5400 hectare is het één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Je vindt hier het beroemde museum Kröller-Müller, Paleis Het Loo en sfeervolle stadjes.

Maak een gezellige wandeling of fietstocht door de wonderlijke natuur en geniet van de prachtige bossen, heidevelden en talloze dieren waaronder zwijnen, edelherten, reeën en moeflons.

  1. Waddeneilanden

Nederland heeft ontzettend veel prachtige gebieden waar je terecht kan voor een weekendje weg of een langere vakantie. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Utrechtse Heuvelrug. Ook de Waddeneilanden in het noorden van het land zijn een populaire locatie. Op deze eilanden kan je dan ook genieten van de zalige zeelucht, het uitwaaien tijdens een strandwandeling, en het continue veranderende landschap. Het wordt dan ook vaak gezien als het mooiste natuurgebied van Nederland.

  1. GH Luxemburg

Luxemburg, het land dat vaak wordt overgeslagen omdat het een beetje een ouderwets en stoffig imago heeft. Maar ook deze vakantiebestemming zal je een onvergetelijke vakantie bezorgen! Want, Luxemburg is helemaal niet zou oubollig als gedacht wordt. In tegendeel, het groothertogdom kent prachtige landschappen vol middeleeuwse kastelen, de plaatsjes zijn idyllisch en in de hoofdstad van het land genoeg interessante bezienswaardigheden om er een citytrip aan te wijden. Luxemburg mag dan klein zijn, er is verrassend veel te zien en te doen.

Wil je niets missen van je verblijf aan Luxemburg? Download je gratis preview reisgids Luxemburg en ontdek enkele bijzondere pareltjes.
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?