15 x mooiste wandelingen in België 2024: hikes, wandelroutes + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 15

15 x mooiste wandelingen in België 2024: hikes, wandelroutes + kaartje

15 mei 2024 in België1 reactie

Overzicht met de mooiste hikes en wandelroutes in België + kaart

België mag dan wel een verstedelijkt land zijn, er valt ook heel wat mooie natuur te ontdekken. Van de Vlaamse kust tot de Hoge Venen, ons land kan uitpakken met mooie wandelroutes die je zullen weten te verrassen. Van de uitgestrekte duinen van het Natuurpark het Zwin tot de bloesems in Limburg en van de Vlaamse Ardennen tot de Hoge Venen. België heeft misschien wel meer te bieden dan je zou denken.

Op zoek naar een mooie wandeling in eigen land? We tippen onze 15 favoriete wandelingen in België.

Inhoud artikel

Mooiste wandelroutes in België op de kaart

 1. Wandelen in het Zwin Natuurpark

Beginnen doen we met misschien wel het bekendste natuurgebied van Vlaanderen en misschien zelfs België: het Zwinpark in Knokke-Heist. In de Zwinstreek werd een wandelnetwerk uitgestippeld dat je langs de duinen, polders en natuurlijk de zee gidst. Het is een prachtig gebied om uit te waaien en even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Het natuurgebied strekt zich uit tussen Knokke en de grens met Nederland.

Wandelen in de Zwinstreek

Het hele Zwingebied is maar liefst 222 hectare groot. We raden je onze wandelroute dwars door de Zwinduinen en -polders van 6,6 km aan. Je komt zo langs 2 prachtige uitkijkpunten en met een beetje geluk zie je ook shetlandpony’s rondhuppelen. Je kan de wandeling ook uitstekend met kinderen maken.

Fervente wandelaars kunnen de complete Zwinwandelroute volgen, van ongeveer 13 kilometer lang (meer info over de Zwinwandelroute).

 1. Het Zoniënwoud, de groene long van Brussel

Het Zoniënwoud wordt ook wel eens de groene long van Brussel genoemd. Dit uitgestrekte bos, van meer dan 4400 hectare groot, wordt beschermd op Europees niveau als een Natura 2000-gebied en het is ook een onderdeel van het Unesco-werelderfgoed Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa. Dit prehistorische beukenbos is in de loop der eeuwen grotendeels gespaard gebleven van de mens, een unicum. En dat zie je ook wanneer je er rondwandelt: de enorme eikenbomen van het Zoniënwoud maken indruk.

Door het Zoniënwoud werden verschillende wandelroutes uitgestippeld, wij raden je de Groenendaalwandeling aan. Deze luswandeling is 7 kilometer lang en brengt je door een prachtig deel van het bos. Je wandelt langs gigantische eiken, mooie vijvers en met een beetje geluk spot je misschien wel enkele dieren.

Praktische info voor je wandeling door het Zoniënwoud

 1. Groene wandeling rond Brussel

Een andere wandelroute die we aanraden in Brussel: de Groene Wandeling, een lus van ongeveer 60 km langs de grenzen van het gewest. Deze wandeling bundelt de mooiste groene gebieden via een aangename route samen. Je kan deze lus fietsen of wandelen, enkel een stukje eruit selecteren of ze helemaal doen in meerdere dagen. Je kan ook kiezen waar je start of eindigt.

Langs de lus bevinden zich namelijk meerdere trein- en metrostations die je makkelijk weer naar huis, je overnachtingsplek of je parkeerplaats brengen. De route staat heel duidelijk bewegwijzerd, en je kan de map ook digitaal of op papier aanvragen via Leefmilieu Brussel. Laat je verrassen door de natuur die te vinden is op de grens van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest! Elk stukje (etappe) heeft zijn eigen karakter, het ene is iets stedelijker, het andere iets landelijker.

De zeven etappes waaruit de wandeling bestaat, zijn:

 • Heizelplateau en koninklijke parken
 • Tussen Zenne en Woluwe
 • Woluwevallei
 • Zoniënwoud en Zuid-Ukkel
 • Tussen Geleytsbeek en Vogelzangbeek
 • Pajottenland
 • Molenbeekvallei

WANDELTIP: Bekijk onze blogpost over de Groene Wandeling rond Brussel en lees meer over de verschillende etappes, leuke hotspots onderweg om te eten en drinken en verblijftips.

 1. Wandelen op de Kalmthoutse Heide

We tippen je nog een wandelgebied in het algemeen: de Kalmthoutse Heide, op de grens tussen België en Nederland. Het heidelandschap wordt aangevuld met bomen en waterplassen die heel wat verschillende vogelsoorten lokken. Het is een bijzonder, ecodivers gebied dat eveneens opgenomen werd in het Natura 2000-netwerk.

 • Het is heerlijk wandelen in de Kalmthoudse Heide. Het is een populair wandelgebied en je kan er talloze wandelpaden volgen die ook goed aangegeven zijn.
 • De kortste wandeling is 2 km, de langste wandeling is 24 km lang.
 • De populairste wandelroute is de libelle-wandeling, deze is 5 km lang en brengt je langs de uitkijktoren en diverse landschappen.

LEESTIP: Ontdek nog meer over de Kalmthoutse Heide, en ons bezoek.

 1. Natuurwandeling Geraardsbergen

Deze lange Natuurwandeling Geraardsbergen verbindt verschillende natuurgebieden: De Nuchten, het Gemene Meers en de Boelaremeersen. Het mooiste wat de Vlaamse Ardennen te bieden heeft. Je volgt de kronkelende Dender en verkent de drassige landschappen die de rivier heeft nagelaten. Onderweg passeer je natuurlijk ook de Muur van Geraardsbergen. Een stevige wandeling, dat is zeker, maar je moet er natuurlijk wel iets voor over hebben om al die mooie plekjes te zien. Je vindt de hele wandelroute in en rond Geraardsbergen hier.

Praktische info over je wandelroute rond Geraardsbergen

LEESTIP: Zie de mooiste plekjes van de Vlaamse Ardennen via een complete autoroute, 4 fietsroutes en 15 wandelingen, download onze reisgids Vlaamse Ardennen hier.

 1. Wandelroute naar Furfooz (Houyet) langs de Lesse en door bossen

De volgende wandeling brengt je naar de Gorges de la Lesse, een lange kloof in Houyet die door de jaren heen werd uitgeslepen door de rivier de Lesse. Onze wandelroute begint in Houyet, op een plek waar kajakkers starten voor de afvaart van de Lesse. Jij gaat het water niet op, maar neemt in de plaats het wandelpad dat langs de rivier loopt.

Onderweg passeer je langs de kleine Grotte de la Gatte d’Or (te betalen) en steek je de rivier twee keer over, vooraleer je de klim aanvat naar het panoramisch uitkijkpunt La Chandelle (bekijk ligging). Het laatste stukje van de wandeling wandel je door het bos. Een absolute aanrader!

Praktische info over de wandelroute naar Gorges de la Lesse

 1. De Hoge Venen

De Hoge Venen ofwel "Les Hautes Fagnes", nog zo'n bekend natuurgebied in het oosten van België. Zeker in de winter, wanneer de eerste sneeuw hier steevast valt, maar ook gedurende de rest van het jaar, want dan kan je hier fantastisch wandelen. De Hoge Venen zijn overigens erg divers. Je wandelt er door bos, langs heide en er zijn zelfs moerassen. Bovendien werden er schitterende houten vlonderpaden aangelegd die ook mooie foto’s opleveren.

Wij raden je de 14 km lange wandelroute vanuit het Maison du Parc-Botrange aan (hier kan je je bovendien informeren over dit uniek en groot natuurgebied). Daar leer je eerst meer bij over het gebied en vervolgens smeer je je kuiten in om de wandeling te beginnen. Je wandelt vooral door open gebied, een leuke ervaring – wanneer de zon schijnt!

Praktische info over de wandelroute door de Hoge Venen

In de Hoge Venen kan je ook het hoogste punt van België vinden: Signal de Botrange, zo'n 694 meter. De laatste 6 meter tot aan 700 meter hoogte kan je een trapje nemen.
 1. Luswandeling langs de paarse hyacinten in het Brakelbos

De beste tijd om te gaan wandelen in het Brakelbos is natuurlijk aan het eind van april wanneer de prachtige paarse hyacinten in bloei staan. Lang duurt de bloeiperiode niet en er komen heel wat mensen op af, maar het is iets wat je zeker eens gezien moet hebben.

Het 50 hectare grote Brakelbos ligt in een glooiend landschap en het licht filtert er op magische wijze door het bladerdak. Je lijkt hier wel rond te wandelen in een sprookjesbos, alsof Hans en Grietje elk moment zouden kunnen opduiken tussen de bomen. We raden je de luswandeling vanaf de Kapel op D'Hoppe aan. Een korte wandeling die niet langer dan een uurtje duurt, al moet je vooral de tijd nemen om al dat moois in je op te nemen.

Praktische info over de wandelroute door het Brakelbos

 1. Ladderwandeling in Rochehaut

Op zoek naar prachtige landschappen en hoge avontuurgehalte? Wat dacht je van de ladderwandeling in Rochehaut. Geniet er van de prachtige uitzichten over de over de kronkelende Semois, de sparren in dramatische herfstkleuren en het heerlijke zonnetje.

Wat je zeker zal bijblijven zijn de indrukwekkende hoogtes, de steile klimmen en dalen over onder meer enorme blootliggende boomwortels, en uiteraard dé ladders. Deze ladderwandeling is sensationeel. Uniek in z’n soort en alleen voor wandelaars zonder hoogtevrees.

Praktische info ladderwandeling:

 • Vertrek: vanuit het centrum van Rochehaut.
 • Bewegwijzering: Route 43. Volg het rode vierkant.
 • Afstand: Wandeling van 5,5 km.
 • Duur: ongeveer 3 uur.
 • Moeilijkheidsgraad 5/5.
 • Voldoende gratis parkeergelegenheid in en rond het centrum van Rochehaut.
 • Deze wandeling lopen? Je kan hier alle info vinden.
 1. Wandelroute langs het bergriviertje Ninglinspo

Of wat dacht je van een 3,5 km lange wandeling naar de bijzondere Ninglinspo bergrivier, het enige bergriviertje dat ons land rijk is? Na een korte boswandeling brengen we je eerst naar de Amblève waar deze rivier stroomt tussen de rotsen. Het wandelpad loopt pal naast de Amblève en kreeg de naam Fonds de Quarreux. Het is daar vrij rustig wandelen zodat je kan genieten van de vele kleine watervallen en het mooie uitzicht.

Het tweede deel van de wandeling is langs het bergriviertje Ninglinspo maar vooraleer je daar bent moet je eerst een steile klim verwerken. Je moet van 160 meter naar 380 meter hoogte. Onderweg krijg je nog een mooi uitzichtpunt. Je komt ook langs tientallen watervalletjes, het water kronkelt zich tussen de rotsen, je stapt over rotsen, vlonderpaden, boomwortels en brugjes maar steeds ligt de Ninglinspo vlak naast je. Het wordt gezien als een van de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen.

Praktische info over de wandeling langs de enige bergrivier in België

 1. Wandeling rond het Lac Des Deux Ourthes

Nog een fantastische wandeling is die rond de Lac Des Deux Ourthes. Op weinig andere plekken in ons land kom je dichter bij een echte bergwandeling. Je overwint bijna 600 hoogtemeters en deze wandeling is dan ook vooral voor geoefende wandelaars. Je wandelt door het bos en grofweg langs de Ourthe. Onderweg passeer je verschillende uitkijkpunten met onklopbare panorama’s. Het is moeilijk te geloven dat je je hier in België bevindt!

Je wandelt praktisch de hele tijd op en af en hier en daar staat je een stevig klimmetje te wachten. Reken op een vijftal uur om de wandeling te voltooien, al kan je er gerust ook langer over doen en hier en daar pauzes nemen. Neem vooral voldoende water en een picknick mee en vergeet je wandelschoenen niet.

Praktische info over de wandeling rond Lac Des Deux Ourthes

 1. Nationaal park Hoge Kempen

Natuurlijk kan het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg niet ontbreken in ons lijstje. Dit unieke natuurgebied heeft een oppervlakte van maar liefst 57 vierkante kilometer en is daarmee het grootste van ons land. In dat enorme gebied mag je verschillende landschappen verwachten, van uitgestrekte dennenbossen tot bloeiende heidevlaktes, maar ook zandduinen en moerasachtige gebieden. Een waar wandelparadijs dus.

De belangrijkste toegangspoort is Terhills, ook bekend als Connecterra

 • In het park liggen namelijk vier terrils, dat zijn kunstmatige heuvels die ontstaan zijn door het opstapelen van afvalgesteente, typisch voor onze voormalige koolsteenmijnen.
 • Je kan die terrils ook beklimmen voor een onklopbaar uitzicht op het nationaal park Hoge Kempen.
 • Een andere leuke plek is de schachtbok van de mijn van Eisden. Die kan je beklimmen voor nog een prachtig uitzicht (bekijk ligging).

Aan wandelroutes geen gebrek. Er werd maar liefst 440 kilometer aan wandelpad uitgestippeld in het nationaal park Hoge Kempen. We raden je aan om naar het bezoekerscentrum te gaan en daar een route uit te kiezen. De groene route (van 3,6 km), de blauwe route (van 5,4 km) en de paarse route (9,5 km) zijn de bekendste en brengen je allemaal langs minstens één terril. Meer info over de wandelroutes in het Nationaal Park Hoge Kempen.

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag in de buurt van de Terhills overnachten? Verblijf dan in een van de stijlvolle cottages Center Parcs Terhills Resort, gelegen aan het water.

 1. Bloesemwandeling Groot-Gelmen

Wil je wandelen in de lente, dan is de bloesemwandeling Groot-Gelmen ergens te midden van het Haspengouwse landschap een absolute aanrader. Doorgaans beginnen de fruitbomen hier te bloeien in de tweede helft van april. De perenbomen, kersenbomen en appelbomen laten er dan het beste van zichzelf zien. En een van de mooiste gebieden om dat natuurgeweld te bewonderen, is in de buurt van het kleine, Limburgse dorpje Mettekoven. Je moet er wel snel bij zijn, want de bloei duurt niet langer dan twee weken.

Praktische info over de Bloesemwandeling Groot-Gelmen

 1. Bronnenwandeling in de Voerstreek

De bronnenwandeling in Voeren brengt je niet alleen langs bronnen maar ook langs wijngaarden, prachtige vergezichten, vakwerkhuizen, een uniek kasteel met forellenkwekerij en twee Voerense dorpen: Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren.

In 2012 werd deze Bronnenwandeling verkozen tot de ‘Mooiste wandelroute van Vlaanderen Vakantieland’. Deze wandeling van 8,3 km die nooit zal vervelen omdat het landschap en het wandelpad steeds wisselt. Elke bocht brengt je bij een nieuw verrassend zicht. Meer info vind je hier

Praktische info voor bronnenwandeling in Voeren

 1. Wandelroute in Het Vinne in Zoutleeuw

Het mooie Zoutleeuw ligt vlak naast het provinciedomein Het Vinne, thuis van het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, waarrond heel wat te zien en te beleven valt. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Onze wandellus brengt je van Zoutleeuw naar het meer, langs de prachtige open natuur van Zoutleeuw, een kijkhut en over de vlonderpaden die leuke foto’s opleveren. Je kruist hierbij ook het historische hart van de stad Zoutleeuw dat tevens wijd en zijd bekend staat om de wondermooie historische gebouwen en kunstschatten.

Praktische info over de wandeling in het Vinne

 1. Natuurwandeling in Rochefort met grotten en uitzichtpunten

In Rochefort maak je een rustige boswandeling die start met een fikse klim tot bij de grotten van Rochefort. Onderweg kreeg je al een ‘Trou’ of gat te zien en zo zijn er wel meerdere in de streek. Het eerste derde van de deze wandelroute loopt tussen bebouwing en open vlakten om daarna in de bossen terecht te komen. We brengen je tot bij het mooiste uitzichtpunt van de regio. Halverwege de wandeling begint de langzame afdaling, door de bossen, langs rustige bospaden.

De wandeling afsluiten doe je natuurlijk met een biertje in het centrum van Rochefort. De lokale brouwsels behoren tot de beste die ons land te bieden heeft.

Praktische info over deze wandeling in Rochefort

 1. De GR5 wandelen

Ben je op zoek naar een echte uitdaging? Dan kan je de GR5 overwegen, een van de bekendste langeafstandswandelpaden in Europa die zich uitstrekt over meerdere landen, van de Noordzee tot aan de Middellandse Zee. De totale lengte van de GR5 varieert afhankelijk van de specifieke route die wordt gevolgd, maar over het algemeen bedraagt de afstand tussen de 2300 en 2600 kilometer.

De GR5 in België begint in het noorden van de provincie Limburg, aan de Nederlandse grens, en strekt zich uit door Vlaanderen en Wallonië. Het pad doorkruist verschillende regio's van België, waaronder het Hageland, de Antwerpse Kempen, de Ardennen en de Belgische Eifel.

Het eindpunt van de GR5 in België bevindt zich aan de grens met Luxemburg. De totale lengte van de GR5 in België bedraagt ongeveer 570 kilometer. Een uitdagende wandeltocht dus, dat is het minste wat je kan zeggen. Je kan de tocht eventueel ook met de fiets maken of natuurlijk gewoon deeltjes van de GR5 trotseren.

 1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHenegouwenPajottenlandVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids PajottenlandReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

Ardennengids

Gratis reisgids Ardennen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 4 juni 2024 - Carine Verbiest

Dag Geert, De bloesemwandeling Groot-Gelmen was een supermooie verrassing op zich. Ik had nog nooit van dit gebied gehoord, de groene wandeling rond Brussel was ook verrassend dat er toch wel zoveel groen was in het Brusselse, ongelooflijk! Ik geniet volop van jouw samengestelde vakanties, uitstapjes, wandelingen. Ze zijn steeds heel duidelijk, overzichtelijk, met mooie foto's en goede tips! Voor iemand als ik die 's avonds niet echt veel fut of zin heeft om weer de pc op te zetten en zulke dingen uit te zoeken, ben ik altijd heel blij met een nieuw mailtje van jou. Mijn man ook want mijn oriëntatie en planning komt niet altijd perfect uit :-) Hartelijk dank voor al jouw reisroutes en we kijken uit naar de volgende! Grtjs, Carine

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?