Boshyacinten in het Hallerbos bezoeken (2024) + 5 alternatieven drukke Hallerbos

Boshyacinten in het Hallerbos bezoeken (2024) + 5 alternatieven drukke Hallerbos

23 april 2024 in België129 reacties

Overzichtje met de mooiste plekken om paarse boshyacinten te spotten

Elke lente opnieuw trekken de prachtige paarse boshyacinten in het Hallerbos duizenden bezoekers. Helaas brengt dit heel wat drukte met zich mee. Gelukkig zijn er ook tal van andere leuke plekken waar je van de paarse boshyacinten kan genieten, ver van de grote massa.

Opgelet, het kan zeer druk zijn aan het Hallerbos, soms worden parkings afgesloten wegens volzet.

Inhoud artikel

  1. Hoe zien boshyacinten er precies uit?

Boshyacinten, of wilde hyacinten (blauwe kousjes), zijn kleine, paarse bloemetjes, die samen in grote aantallen groeien en bossen een wondermooi bloementapijt geven. Dit zorgt jaarlijks voor feeërieke en magische beelden, zeker omdat in die periode ook de bomen en andere planten weer groen beginnen te worden.

1.2. Wanneer bloeien de boshyacinten?

De precieze bloeiperiode van de boshyacinten verschilt van jaar tot jaar en hangt heel erg af van eerdere weersomstandigheden. Hoe meer zon in het begin van de lente, hoe eerder de boshyacinten beginnen bloeien. Veel zonneschijn betekent echter ook dat de andere flora uit haar winterslaap ontwaakt. Het bladerdak van de bomen wordt weer groener, en zal het zonlicht tegenhouden voor het bij de boshyacinten terechtkomt. Dit zal de hyacinten uiteindelijk doen verdwijnen.

Het kan dus goed zijn dat het ene jaar de bossen al begin april paars kleuren, maar de bloemen in mei al niet meer te zien zijn. Was er erg weinig zon in de eerste maanden van het jaar, dan kunnen de boshyacinten tot mei op zich laten wachten. Over het algemeen is het wel zo dat je tegen eind april-begin mei de bloemenpracht kan aanschouwen.

  1. Hyacinten in het Hallerbos

2.1. Het bekende Hallerbos in Halle

Het Hallerbos is de bekendste plek in Vlaanderen als het om boshyacinten gaat. Door de toenemende media-aandacht trekken steeds meer mensen uit binnen- en buitenland naar het bos om de natuurpracht met eigen ogen te zien. De paarse bloemenzee die hier elk jaar te bewonderen is, is maar liefst 300 hectare groot en dat alleen maakt het bijzonder de moeite!

Het Hallerbos was ooit onderdeel van het gigantische Kolenwoud, een oerbos dat zich ten tijde van de Romeinen van de oevers van de Rijn en de Moezel helemaal tot aan de Noordzee uitstrekte. De grootte van dit woud is doorheen de jaren sterk gereduceerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos bijvoorbeeld gerooid door de Duitsers die het hout nodig hadden voor de loopgraven. De overheid koopt de laatste jaren echter stukken landbouwgrond op in een poging het bos opnieuw aan te leggen en verder uit te breiden.

Het Hallerbos is nu zo’n 535 hectare groot, waarvan ruim 100 hectare beschermd wordt als natuurreservaat. Het gebied zelf is vrij vlak en ligt op ongeveer 120 meter hoogte. Er liggen van noord naar zuid 5 valleitjes waar bronnen opborrelen. Er groeit een groot ecosysteem aan bomen en planten, waardoor je hier onder andere eiken, beuken en dennen vindt. Een bijzondere boomsoort zijn de sequoia's, ofwel de mammoetbomen. Naast de prachtige flora is het ook mogelijk om hier wild te spotten, zoals herten en wilde konijnen.

2.2. Wandelroutes in het Hallerbos

Er gaan verschillende wandelroutes door het bos die je het hele jaar door langs de prachtigste plekken van het Hallerbos brengen, van korte routes van 4 kilometer tot langere wandelingen van 13 kilometer. Er zijn twee hyacintenroutes van beide ongeveer 5 kilometer lang. Bij Toerisme Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos kan je een gratis wandelkaart halen. De kaart is ook in een digitale versie te vinden op de website van het Hallerbos.

Ongeacht welke route je ook kiest om te wandelen, het is erg belangrijk dat je op de paden blijft en er niet van afwijkt. Wanneer je immers op een hyacintbol trapt, duurt het minstens 5 jaar voordat er op diezelfde plek weer hyacinten groeien. Bloemen plukken om mee naar huis te nemen, mag vanzelfsprekend ook niet, en honden moeten aan de leiband gehouden worden. Natuurlijk mogen er gewoon foto’s gemaakt worden, maar je mag hiervoor dus niet tussen de bloemen gaan staan. Zijn de foto's voor commercieel gebruik, dan moet je eerst toestemming vragen bij het filmloket.

FIETSROUTE: Bekijk ook onze fietsroute in het Hallerbos.

2.3. Hoe geraak je in het Hallerbos?

  • Kom je met de wagen, dan kan je parkeren op de parkings 1 en 11. Vrijwilligers wijzen een parkeerplek aan, en bieden informatie over de bloemen en het bos.
  • Tijdens de drukke weekenden van de bloeiperiode, zijn er ook elke 30 minuten pendelbussen van en naar Halle centrum. Meer info vind je op de officiële website.
  • Er is een uitgestippelde fietsroute vanaf het station richting het Hallerbos, een fiets te plaatse huren? Het kan bij het fietspunt aan het station van Halle.
  • Op verschillende plekken zijn toiletten beschikbaar, onder andere bij het Jachtpaviljoen en het Bosmuseum.

  1. Wat je nog moet weten over het Hallerbos

  • Let er op dat je nooit Boshyacinten vertrappelt! Op elke plek waar iemand op de bloemen stapt, komen die het jaar nadien niet meer terug! En jij wil ze toch ook graag in bloei zien? Sommige mensen wandelen tot het midden van de Boshyacinten voor 'de perfecte foto'. Respecteer de natuur en doe dit niet. Wie toch over de bloemen loopt, riskeert een pv.
  • Het Hallerbos is gratis te bezoeken, je hoeft geen ingang te betalen.
  • Er is ook een aangelegen parking waar je gratis kan parkeren (als er nog plaats is tenminste)!
  • Als je geluk hebt, kan je misschien wel enkele dieren spotten. Het Hallerbos is namelijk de thuis van onder andere reeën, eekhoorns, marterachtigen, vuursalamanders en zwarte spechten.
  • Wanneer kan je nu best naar het Hallerbos gaan? De Boshyacinten staan van ongeveer vanaf midden april in bloei, dus plan je bezoek eind april of begin/midden mei.
  • Het Hallerbos is heel populair. Als je niet tussen hopen andere mensen wil wandelen, raden we aan om je bezoek te plannen in de vroege avond.
  • De bijnaam voor Boshyacinten is grappig genoeg 'snottebellen'. De bloemen kregen deze naam doordat er slijm uit de stengel komt.
  • Tijdens je wandeling in het Hallerbos zal je borden tegenkomen met QR-codes. Je kan deze scannen met je smartphone (gewoon via de camera) en zo een kleine bijdrage leveren aan het Hallerbos. Deze donaties gaan naar het onderhoud van de boshyacinten zodat die (hopelijk) nog generaties lang kunnen bezocht worden!
  1. Te druk in het Hallerbos? 5 alternatieve bossen

Helaas heeft de grote bekendheid van het Hallerbos tot gevolg dat het er in het weekend en op zonnige dagen vaak over de koppen lopen is. Maar het Hallerbos is gelukkig niet de enige plek in België waar je boshyacinten kan spotten. We verklappen je 5 zeer goede alternatieven, met even mooie bloemen maar zonder de grote drukte. En er zijn nog meer alternatieven te vinden op de website van Natuur en Bos: Hyacintenfestival.be.

  1. Alternatief #1: het Kluisbos (Kluisbergen)

Het Kluisbos ligt in de Vlaamse Ardennen, aan de grens met Wallonië. Het is het grootste bos van deze regio, met een oppervlakte van 300 hectare. Het bos ligt op de Kluisberg, een heuvel van 141 meter hoog, waarop je ook verschillende restaurants vindt.

Het Kluisbos biedt een grote variatie aan flora en fauna, en je kan er wandelen tussen de eiken, berken en dennen. Ook de fameuze boshyacint kan je hier spotten, ver van de drukte.

Wandelen in het Kluisbos

Er lopen vele wandelingen door het Kluisbos. Je kan de langere Kluisbosroute van 9,5 kilometer wandelen, of kiezen voor een kleinere route van 3,5 kilometer. Houd er wel rekening mee dat de wandelingen behoorlijke kuitenbijters kunnen zijn. Nog even wat drinken voor je op pad vertrekt? Dan kan je een drankje kopen bij de Bosbaar, een pop-up bar die in het weekend geopend is, of één van de andere restaurants.

Hoe geraak je in het Kluisbos?

  • Er zijn meerdere opties om te parkeren, die allemaal vanaf het hoofdonthaal aan de Poletsestraat in Kluisbergen aangegeven worden.
  • Met het openbaar vervoer is het Kluisbos wat lastiger te bereiken, maar zeker niet onmogelijk. Zo kan je met de belbus vanaf het station van Ronse of met een bus vanaf het station van Oudenaarde dicht in de buurt van het bos komen.
  1. Alternatief #2: het Muziekbos (Ronse)

Een andere plek om boshyacinten te spotten in de Vlaamse Ardennen is het Muziekbos bij Ronse. Jaarlijks rolt ook hier een blauw tapijt van bloemen uit wanneer de boshyacinten beginnen te bloeien. Net als bij het Kluisbos weten maar weinig mensen dat ze het Hallerbos kunnen inruilen voor het Muziekbos.

Ook hier kan je weer heerlijk wandelen door het prachtige reliëfrijke en groene gebied, langs valleiwanden, heuvels, dalen en bijzondere vergezichten. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de Geuzentoren, de ronde toren (1864) die staat op het hoogste punt van het Muziekbos. Vlakbij ligt er een prehistorische grafheuvel uit de bronstijd.

Hoe geraak je in het Muziekbos?

  • Je kan in de buurt van het Muziekbos parkeren aan de kerk O.L.V. van la Salettekerk Louise-Marie in Maarkedal of bij jeugdhergberg de Fiertel in Ronse.
  • Kom je met het openbaar vervoer, dan kan je vanaf het station van Ronse verschillende bussen nemen.

VERBLIJFTIP: Le Bonheur de Louise is een authentiek charmant dorpshuisje aan het plein van het pittoreske dorpje Louise-Marie. Deze vakantiewoning beschikt over al de nieuwste comfortcriteria (4 sterren) en is geschikt voor 9 personen. De woning is ingericht om families, vrienden en collega’s een onvergetelijke tijd te laten beleven. Meer info en reserveren kan hier.

  1. Alternatief #3: de Kemmelberg (Kemmel)

Vlakbij het dorp Kemmel in West-Vlaanderen ligt de Kemmelberg (156 meter). Deze heuvel is, net als de meeste andere heuvels in de omgeving, van oorsprong een duinformatie, ontstaan in de tijd dat de Noordzee nog tot hier kwam. Hierdoor groeien de boshyacinten niet op de top van de Kemmelberg zelf, waar de grond heel zanderig is, maar eerder op de hellingen van de heuvel. Ook op andere heuvels in de omgeving vind je de boshyacinten.

Wandelen en parkeren bij de Kemmelberg

Vanuit Kemmel starten verschillende wandelingen die je via de bossen onder andere langs de boshyacinten brengen.
Je kan gemakkelijk in Kemmel parkeren.

  1. Alternatief #4: het Raspaillebos (Geraardsbergen)

Op de Bosberg bij Geraardsbergen vindt je het Raspaillebos, een zeer kleurrijk bos waar niet alleen de boshyacinten het bos letterlijk doen opfleuren, maar ook andere voorjaarsbloeiers elk jaar opnieuw hun prachtige kleuren laten zien. Zo vind je hier onder andere wilde narcissen, bosanemonen en maagdenpalmen, waardoor je hier de hele lente door in een bijzondere zee aan kleuren rondloopt. Kom je dus iets te vroeg of te laat voor de boshyacinten, dan nog kan je hier prachtige foto's maken.

Ook in dit bos lopen weer meerdere wandelpaden die je onder andere langs de kleurrijke bloemen brengen, maar waarbij je bijvoorbeeld ook de Bosberg zelf kan beklimmen. En nu je hier toch bent, waarom de dag niet eindigen met een lekkere Geraardsbergse mattentaart?

Hoe geraak je bij het Raspaillebos?

  • Parkeren kan zowel op de Bosberg zelf, als aan de voet van de heuvel.
  • Met het openbaar vervoer kan je vanaf het station van Geraardsbergen met de bus naar de Helix of de Bosberg.
  1. Alternatief #5: het Brakelbos (Brakel)

Als laatste kan je het Hallerbos ook inwisselen voor het Brakelbos, bij de taalgrens in de Vlaamse Ardennen. In dit 52 hectare grote bos vind je voornamelijk veel beuken, maar toch is hier ook een grote biodiversiteit, met ook boshyacinten. Jaarlijks kleurt het Brakelbos een prachtig blauwpaars.

WANDELTIP: Wil jij ook de boshyacinten zien in het Brakelbos? Download onze wandelroute in het Brakelbos en je kan zelf het prachtige paarse tapijt ontdekken.

Hoe geraak je in het Brakelbos?

Parkeren doe je het best op D'Hoppe in Vloesberg (Flobeqe). Daar zijn heel wat horecazaken en kunnen een honderdtal auto's op de parkings of langs de straat staan. Alle praktische informatie vind je in onze gratis download hyacintenwandeling.

  1. Alternatief #6: het Neigembos (Ninove)

Een ander natuurgebied waar je kan genieten van de natuurpracht is in het Neigembos. Het Neigembos bevindt zich in het Pajottenland, nabij Ninove en is iets meer dan 70 hectare groot. Wist je dat het Neigembos ook een oorspronkelijk deel van het Oude Kolenwoud was? Een oerbos dat zich in de Romeinse tijd uitstrekte van Picardië tot aan de oevers van de Rijn, de Moezel en de Noordzee. Het bos zou dus zo'n 2000 jaar oud zijn, wat het extra bijzonder maakt.

Je kan er drie mooie uitgestippelde wandelingen volgen: de Dikke Beukenwandeling, de Bevingenwandeling en de Groebenwandeling. Je vindt er een paar pittige hellingen, beklimmingen en mooie holle wegen. Maar vooral in de lente is het aan te raden om hier te komen. Dan kan je er de magische boshyacinten en meiklokjes spotten. Een prachtig tapijt van paarsblauwe bloemetjes. Er is bovendien ook een sprookjesachtig vlonderpad in het bos te vinden (bij knooppunt 15), wat het een tikkeltje leuker maakt voor de kinderen.

  1. Kaartje met bossen waar je de boshyacinten kan vinden

  1. Gratis wandelingen tussen de boshyacinten

Samen met de toeristische dienst van Oost-Vlaanderen kunnen we je 5 gratis wandelingen aanbieden langs de mooiste bossen met de blauwe boshyacinten in Oost-Vlaanderen. Download je exemplaar hieronder en ga zelf op verkenning.

  1. Haal je wandelschoenen uit de kast en download GRATIS wandelroutes!

Ben je net als ons enthousiast geworden bij al die redenen? Zoek je nog inspiratie voor je volgende wandelavontuur? Download dan één van onze vele GRATIS wandelroutes of stadswandelingen!

2 gratis wandelboeken met meer dan 35 wandelingen

Trek je wandelschoenen aan en ga stevig stappen !

Boshyacinten wandelingen

Stuur me de 5 Boshyacinten wandelingen


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

129 reacties

- 23 april 2024 - willy defranc

via de wandelingen leer je de verborgen plekjes kennen

- 23 april 2024 - Martine Eland

Hele fijne gids. Ik gebruik ‘m om tips te geven aan gasten in onze regio.

- 23 april 2024 - Van Horenbeeck

Het Raspaillebos in Geraardsbergen met startplaats bij De Helix in Grimminge is een ware ontdekking. Een modder strookje kom je ook tegen tijdens de wandeling. Wij vertrokken na een koffietje in café D' Overkant aan de Dender in Zandbergen en de lunch namen we in het zuiden bij het Woodcafé op de Bosberg. Een wandeling met hoogtes en laagtes en afhankelijk van de natuur de vier voorjaarsbloemen. Nu staan nog de Boshyacinten en het Daslook in bloei. Een super mooie tocht over 6 à 7 km in een Stilte Gebied, dus niet verder vertellen...

- 7 mei 2023 - Anita Block

Prachtig, wij hebben er van genoten.

- 29 april 2023 - viviane claessens

leuk om zoveel informatie te krijgen - we kennen het hallerbos , maar de andere niet . Dus zo kunnen we eens een andere wandeling proberen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?