7 x mooiste bezienswaardigheden op Formentera: wat zeker zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

7 x mooiste bezienswaardigheden op Formentera: wat zeker zien en doen?

31 maart 2023 in Balearen2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Formentera + verblijftips

Formentera is het kleinste eiland van de Balearen. Het eiland is er in geslaagd om door de jaren heen vrij rustig en authentiek te blijven. Formentera wist tot op de dag van vandaag ook te ontsnappen aan de bouwdrang die je meer en meer ziet op Mallorca en Ibiza. Dit vroegere hippie-oord, waar Pink Floyd een van hun albums maakte, getuigt nog steeds van zijn rustieke en ontspannen charme.

Benieuwd geworden naar wat dit kleine maar charmante eiland te beiden heeft? Wij hebben alvast de belangrijkste bezienswaardigheden in Formentera in een overzicht gegoten.

Inhoud artikel

  1. De haven van La Savina

La Savina is de belangrijkste haven van Formentera, waar ook de veerboten aankomen en vertrekken vanuit Ibiza-stad en het Spaanse vasteland. En niet zomaar een haven, maar een exclusieve jachthaven waar je miljoenenjachten zal zien pronken, netjes op een rij. Hier zijn ook tal van drukke restaurants, bars en winkels, alsook de mogelijkheid om een auto, fiets of scooter te huren. De eigenaars van de jachten die hier aanmeren in de zomer geven deze plek een eerder exclusieve vibe.

  1. Sant Francesc Xavier, de grootste stad van Formentera

Sant Francesc Xavier is de grootste stad op Formentera - hoewel deze nog steeds niet erg groot is. Er zijn hier echter wel een aantal interessante bezienswaardigheden, waaronder de Iglesia de San Francisco. De bouw van deze kerk begon in 1726 en was oorspronkelijk bedoeld als fort om het eiland te beschermen tegen aanvallen van piraten.

  • Een andere interessante plek is het Etnografisch Museum van Formentera.
  • Hier zie je de geschiedenis en cultuur van het eiland via een collectie gebruiksvoorwerpen, meubels en andere items die wat licht werpen op het alledaagse leven door de eeuwen heen.
  • Bekijk ook de Capilla de Sa Tanca Vella, de eerste kapel die op het eiland gebouwd werd, en die dateert uit de 14de eeuw.

VERBLIJFTIP: Hotel Es Marès, door een familie beheerde hotel, ligt in het oude deel van Sant Francesc en biedt designaccommodatie met een gratis ontbijtbuffet. Het verblijf biedt ook een prachtige spa en een gezellig restaurant waar men moderne mediterrane gerechten, bereid met verse lokale producten serveert. Meer info en boeken.

  1. Uitgaan in Es Pujols

Es Pujols is het enige toerismeresort van aanzienlijke omvang op het eiland. Hier komen vakantiemakers meestal voor een avondje uit. Verwacht hier geen excessen zoals op Mallorca en Ibiza, maar er bestaat wel degelijk een nachtleven, met bars, eetgelegenheden en enkele clubs die tot de vroege uurtjes openblijven. En dit allemaal naast een strand met zuiver wit zand.

LEESTIP: Wil je graag meer ontdekken van Formentera? Download dan nu onze gratis preview reisgids Balearen.

  1. Rustgevend, hippie-achtig dorp Sant Ferran de ses Roques

Er valt niet veel te zien en doen in het kleine dorpje Sant Ferran de ses Roques, maar de 200 jaar oude kerk van Sant Ferran is zo pittoresk dat je waarschijnlijk in de verleiding komt om hier wat langer te blijven.

Dit is een rustgevend, hippie-achtig dorp. Hoewel hier eerlijk gezegd het hele jaar door amper iets te doen is, krijg je toch het gevoel dat het hier precies is zoals het moet zijn. Ontspannen, genieten en leven in het nu, dat is waar het in Formentera allemaal om draait.

  1. De vuurtoren van Faro de la Mola

Faro de la Mola is een vuurtoren uit het midden van de jaren 1800 die werd geautomatiseerd in 2001. Deze pittoreske heuveltop is een favoriete daguitstap. Er zijn prachtige uitzichten over de zee, en een klein monument gewijd aan auteur Jules Verne.

Nog op zoek naar een overnachting tijdens je verblijf? Bekijk alvast onze favoriete hotels op Formentera.
  1. De verlaten Cap de Barbaria

Wild en desolaat is Cap de Barbaria, de zuidelijke tip van het eiland, een wereld van verschil met de drukkere stadjes en stranden. Terwijl je dichter bij de eenzame vuurtoren aan het einde van de weg komt, wordt de vegetatie steeds schaarser tot je alleen nog maar tijm en rozemarijn ziet.

Hier zijn geen dennenbomen zoals op de rest van het eiland. Dit komt door de ontbossing en begrazing die het woud decimeerden tijdens het eerste deel van de 20ste eeuw. Je vindt er ook een aantal kleine megalithische archeologische sites in de buurt.

LEESTIP: Wil je graag genieten op een van de mooiste stranden? Lees ons uitgebreid artikel en kom meer te weten over de prachtige stranden op Formentera waar je heerlijk tot rust kan komen.

  1. Het natuurpark van Ses Salines

Voor natuurliefhebbers is er op Formentera het Natuurpark van Ses Salines. Dit vroegere zoutwinningsgebied werd een natuurreservaat in 1995, en is van vitaal belang voor trekvogels.

Een avond naar het einde van de zomer toe is het beste moment om het landschap te bezoeken, wanneer het zout roze kleurt en de ondergaande zon haar warme gloed laat stralen over de moerassen. Maar ook overdag en heel het jaar door is het leuk om wat vogels te spotten of om gewoon een kleine wandeling te maken langs de promenade die door het reservaat leidt.

  1. Waar overnachten op Formentera?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Formentera is het grootst in de resorts van Playa Migjorn en Es Pujols. Gezien de kleine oppervlakte is het aanbod beperkt waardoor de prijzen al snel kunnen oplopen. Hieronder vind je alvast onze favoriete hotels en appartementen op Formentera, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op Formentera.

  • Hotel Es Marès, door een familie beheerde hotel, ligt in het oude deel van Sant Francesc en biedt designaccommodatie met een gratis ontbijtbuffet. Het verblijf biedt ook een prachtige spa en een gezellig restaurant waar men moderne mediterrane gerechten, bereid met verse lokale producten serveert. Meer info en boeken.
  • Can Aisha is gelegen tussen Sant Ferran en Es Pujols. Het adults-only hotel werd ingericht in BOHO stijl en is ideaal voor wanneer je op zoek bent naar een rustige locatie. 's Ochtends kan je er terecht voor een heerlijk uitgebreid ontbijt, en er is de mogelijkheid om de barbecue aan te steken. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Formentera?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Formentera? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Balearen en ontdek alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uittesten? Download je gratis preview reisgids Formentera.

Balearen

Gratis reisgids Balearen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 juni 2019 - Debbie Witsenburg

We hebben mede door de reisgids de Balearen leren kennen. Fantastische week op Ibiza gehad.

- 9 oktober 2018 - Pauwels

In november vertrekken we naar Ibiza en Formentera. Ik heb de tips al bekeken en we gaan dit zeker doen. Nadien zal ik hier respons geven.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?