Santa Chiara Kloostertuin in Napels bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek? Alle info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Santa Chiara Kloostertuin in Napels bezoeken: wat zeker zien tijdens je bezoek? Alle info en tips

Praktische info voor je bezoek aan de Kloostertuin van Santa Chiara

De kloostertuin van Santa Chiara is een oase van rust in hartje Napels. In de 18e eeuw werd de tuin van dit klooster onder handen genomen door architect Domenico Vaccaro. Op vraag van een zuster gaf hij de kloostertuin van Santa Chiara een kleurrijke make-over met majolicategeltjes en sinaasappel- en citroenenbomen.

Op de met keramieken tegeltjes bedekte banken kan je aflezen hoe het dagelijkse leven in Napels er indertijd uitzag.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de kloostertuin Santa Chiara

Een eeuwenoud klooster in hartje Napels

Het klooster van Santa Chiara is al ontzettend oud. In 1310 gaven koning Robert van Anjou en zijn vrouw Sancha van Mallorca de opdracht om het klooster te bouwen. Er was een duidelijke opsplitsing in het klooster. Er was een afdeling voor de nonnen en een afdeling voor de franciscaner broeders. De kerk werd opgetrokken in een eenvoudige stijl. In de gevel valt vooral het roosvenster op.

De kleurrijke renovatie

Het klooster was eeuwenlang in gebruik. Op politiek vlak gebeurde er in de middeleeuwen heel wat in Napels en de wijde omgeving, maar in het klooster was daar weinig van te merken. Het leven ging er zijn gangetje. In 1742 was het tijd voor een grootschalige renovatie. De architect Domenico Vaccaro kreeg deze opdracht. De gotische stijl van vroeger werd vervangen door een iets gewaagdere barokstijl waarbij meer aandacht was voor versieringen.

Ook de kloostertuin werd toen onder handen genomen en aangekleed met kleurrijke tegeltjes. Vooral de achthoekige zuilen zullen je meteen opvallen. Ze zijn bekleed met keramische tegeltjes waarop bloemen en planten afgebeeld worden. Het was zuster Ippolita Carmignano die aanstuurde op een kleurrijke, levendige tuin. En ze is zeker in haar opzet geslaagd!

WANDELING: Wil jij graag Napels verkennen via een stadswandeling? Download onze reisgids Napels en Amalfikust, deze bevat een wandelroute die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

Bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog

In 1943 werd het klooster bijna volledig verwoest na luchtbombardementen. Men besliste meteen om het klooster opnieuw te bouwen en daarbij te kiezen voor de gotische stijl van vroeger. De werken duurden 10 jaar. Het resultaat was een eenvoudig klooster dat rust en stilte weerspiegelt. De kloostertuin met haar mooie tegeltjes kon gelukkig aan de bommen ontsnappen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Kloostertuin Santa Chiara, een oaste van rust

In de kloostertuin van Santa Chiara hangt een vrolijke en rustige sfeer, ook al zit je hier in centrum Napels. Dat is allemaal te danken aan de kleurrijke tegeltjes die de hele tuin versieren. De tuin wordt gekenmerkt door hoekige zuilen die bedekt zijn met majolicategeltjes aangebracht door architect Domenico Vaccaro tijdens de renovatie in de 18e eeuw. Er worden planten en fruit afgebeeld en je ziet veel oranje, geel, blauw en groen.

Tussen die zuilen staan banken die opnieuw bedekt zijn met de majolicategeltjes. Op de banken zie je scènes die het dagelijkse leven in Napels uitbeelden in de 18e eeuw. Je ziet boten, kerken, werklieden en nog heel veel meer. Neem vooral de tijd om de tegeltjes te bewonderen en duik terug in de tijd. Daarnaast zie je 17e-eeuwse fresco’s op de muren van het klooster die fragmenten uit het Oude Testament voorstellen. De rozenstruiken en citroen- en sinaasappelbomen maken de groene oase compleet.

 1. Het interieur van Santa Chiara

De kloostertuin steelt dan misschien wel de show, maar ook binnenin het klooster en de basiliek valt er heel wat te zien. In de kerk vind je bijvoorbeeld de praalgraven van de vorsten van Anjou. Ook het graf van Salvo d’Acquisto bevindt zich hier. Hij is een lokale held uit de Tweede Wereldoorlog die zichzelf opofferde om 22 burgers te redden.

Verder vind je hier ook nog een museum waarin de geschiedenis van het klooster uit de doeken gedaan wordt. Men ontdekte bovendien een Romeins badhuis onder het klooster en je kan er de archeologische site bezoeken.

 1. Praktische info over je bezoek aan het Santa Chiara klooster

Wat zijn de openingsuren van de kloostertuin Santa Chiara?

 • Openingsuren van het klooster: iedere dag geopend van 9u30 tot 17u30.
 • Op zondag beperken de openingsuren zich van 10u tot 14u30.
 • Openingsuren van de basiliek: iedere dag binnen van 8u tot 12u45 en van 16u30 tot 20u.
 • Op zondag gaat de basiliek een uurtje later open.

Waar bevindt zich de kloostertuin Santa Chiara?

 • Het klooster van Santa Chiara bevindt zich op de Via Santa Chiara, 49/C.
 • Het klooster is gelegen op het gezellige Piazza Gesù Nuovo, waar je ook de rijkelijk versierde kerk Gesù Nuovo kan bezoeken.
 • Je kan het klooster van Santa Chiara makkelijk bereiken met de metro. Neem metrolijn 1 en stap af op de halte Dante.
 • Of maak een stadswandeling door het centrum van Napels natuurlijk.

Wat is de ligging van de kloostertuin Santa Chiara op de kaart?

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?