Museo e Real Bosco di Capodimonte in Napels bezoeken? Alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Museo e Real Bosco di Capodimonte in Napels bezoeken? Alle info, tips & tickets

Praktische info voor je bezoek aan Museo e Real Bosco di Capodimonte in Napels + waar tickets kopen

Bovenop de Capodimonte-heuvel, aan de rand van Napels, prijkt het Museo di Capodimonte. Het was ooit een koninklijk paleis omgeven door een gigantisch jachtterrein. Vandaag is het een museum van wereldklasse dat te midden van een prachtig aangelegd park staat te pronken.

Het Museo di Capodimonte herbergt een indrukwekkende kunstcollectie die meesterwerken van onder andere Titiaan, Raphael, Michelangelo, Brueghel en Caravaggio omvat. Een must voor kunstliefhebbers dus.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Museo e Real Bosco di Capodimonte

De Capodimonte is een van de heuvels die de stad Napels omringt

In de 18e eeuw werd de heuvel beschermd als een jachtreservaat voor koning Karel van Bourbon. Hij was indertijd de koning van het Koninkrijk der Beide Siciliën, een groot land dat Sicilië en het hele zuiden van Italië omspande.

Middenin het park stond een koninklijk paleis waar de koning op vakantie kwam. Drie dynastieën die regeerden over het hele koninkrijk brachten vakanties door op Capodimonte. Het paleis wordt omgeven door een prachtige tuin die werd ontworpen door architect Ferdinando Sanfelice.

In 1957 werd het paleis omgevormd tot een museum

De pracht en praal van de tijd waarin de koningen hier woonden is uitstekend bewaard gebleven. Bezoekers komen echter vooral voor de indrukwekkende kunstcollectie. Die is op te delen in twee delen.

 • De eerste collectie is die van Alessandro Farnese, beter bekend als paus Paulus II. Zijn verzameling omvat onder andere wereldberoemde schilderijen van Titiaan en Raphael.
 • De tweede collectie heet Galleria Napoletana en omvat een hele reeks kunstwerken die ooit in paleizen en kerken in Napels en de omgeving van de stad hingen. Die collectie bevat onder andere schilderijen van de barokke meesterschilder Caravaggio.
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Napels? Bekijk alvast onze favoriete verblijven in Napels.
 1. Het Museo di Capodimonte bezoeken

Italiaanse schilderijen

Het Museo di Capodimonte huist Italiaanse kunstwerken van de 13e tot 20e eeuw. Je kan hier meesterwerken bewonderen van ronkende namen als Michelangelo, Raphael, Titiaan, Caravaggio, Bellini en Botticelli.

Deze collectie maakt van het Museo di Capodimonte een van de meest prestigieuze musea in het hele land. Kunstliefhebbers mogen dit museum dan ook absoluut niet overslaan tijdens een stedentrip Napels.

Buitenlandse kunst

Ook buitenlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd in het Museo di Capodimonte. De bekendste naam is Brueghel en er hangen ook schilderijen van Vlaamse meesters. Een andere beroemde naam is Andy Warhol. Zijn schilderij "Vesuvius" hangt hier (zie hier het werk). Het merendeel van de werken zijn Italiaans of hebben op een of andere manier een link met het land.

En nog meer kunst

Je kan in het Museo di Capodimonte ook heel wat sculpturen en een collectie wapens bewonderen. In de tuin op de Capodimonte staat een beroemde porseleinfabriek en in het museum kan je de grootste collectie Capodimonte-porselein bezichtigen. Ook de rijkelijk ingerichte paleisruimtes zijn een bezoekje waard.

 1. Het Real Bosco di Capodimonte bezoeken

Het park rondom het museum deed ooit dienst als privéjachtgebied van de koning, maar is tegenwoordig een openbaar park. Het is maar liefst 134 hectare groot en je hebt er een prachtig uitzicht op Napels en de baai van Napels. Je kan er ontspannende wandelingen maken op de paden die tussen de bomen slingeren. Het is een groene oase van rust waar je even aan de drukte van Napels kan ontkomen.

De tuin werd zorgvuldig aangeplant door botanici

Je vindt hier dan ook veel zeldzame en opvallend exotische planten zoals eucalyptusbomen uit Australië, kamferbomen uit Azië en grote magnolia's uit Amerika. In het park staan ook enkele gebouwen van historisch belang. We noemden eerder al de beroemde porseleinfabriek. Daarnaast zal je ook kerken en enkele woningen opmerken. Verschillende standbeelden en fonteinen maken het totaalplaatje volledig.

Wil je graag zoveel mogelijk zien van Napels en omgeving? Download dan zeker onze reisgids Napels.
 1. Waar tickets kopen voor het Museo di Capodimonte?

 • Je toegangstickets aan de ticketbalie van het museum kopen. Houd wel rekening met lange wachtrijen aan de kassa.
 • Wil je lange wachtrijen vermijden en het museum graag bezoeken met een gids? Dat kan ook! Je haalt zo veel meer uit je bezoek.
 • Ben je geïnteresseerd in kunst, dan is dat zeker een aanrader. Boek je tickets voor het Museo di Capodimonte.
 1. Praktische info voor je bezoek aan het Museo di Capodimonte

Wat zijn de openingsuren van het Museo e Real Bosco di Capodimonte?

 • Het Museo di Capodimonte en het Real Bosco di Capodimonte, het park, hanteren andere openingsuren.
 • Het museum is iedere dag geopend van 08u30 tot 19u30, behalve op woensdag.
 • Het park opent de deuren om 07u00. Het sluit in de zomer om 19u30 en in de winter om 17u00.

Waar bevinden zich het Museo e Real Bosco di Capodimonte?

 • Het adres van het museum is Via Miano, 2. Het Museo di Capodimonte ligt op de heuvel en dus behoorlijk ver van het stadscentrum.
 • Je kan het best de metro nemen en afstappen op halte Museo. Je moet dan nog 1,5 kilometer wandelen.
 • Ook de stadsbussen 606, 680, 650 en 665a brengen je naar het museum.

Wat is de ligging van het museum op de kaart?

 1. Extra tip: Koop de ArteCard Napels

 • Ben je van plan om niet één maar verschillende musea te bezoeken?
 • Dan kan je geld besparen met de Artecard van de stad Napels.
 • Met de kaart krijg je gratis toegang tot 2 musea naar keuze en korting op alle andere bezienswaardigheden.
 • Bovendien mag je ook 3 dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo reis je snel van het ene naar het andere museum. Kortom: alleen maar voordelen.

TIP: Koop hier je Artecard van de stad Napels online en bespaar flink wat geld uit.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?