Rondreis Azoren: Hoe eilandhoppen? Tips, reisplanning + gratis reisgids

Rondreis Azoren: Hoe eilandhoppen? Tips, reisplanning + gratis reisgids

11 maart 2021 in Azoren12 reacties

Midden in de Atlantische Oceaan ligt de prachtige eilandengroep van de Azoren. Deze eilandengroep ligt op grote afstand van het Europees continent maar maakt desondanks onderdeel uit van Portugal.

Elk eiland van de archipel heeft zijn eigen karakter en je vindt overal mooie natuurgebieden, ruige kustlijnen en leuke bezienswaardigheden. De Azoren bieden voor ieder wat wils, en je kan hier gemakkelijk meerdere weken spenderen voor een geweldige rondreis. Hieronder stellen we de verschillende eilanden aan je voor, zo kan je zelf kiezen welke je wilt bezoeken tijdens je rondreis!

Excursies en tours op de Azoren boeken?

Tours of excursies op de Azoren boeken? Kijk online voor leuke uitstappen. Dolfijnen of walvissen spotten op de Azoren? Warmwaterbronnen bezoeken?

Vliegtickets naar de Azoren boeken? Vlieg al vanaf € 197.99 met TuiFly naar Azoren-Ponta Delgada

Inhoud artikel

Welke eilanden van de Azoren bezoeken tijdens je rondreis?

De Azoren is een Portugese eilandengroep gelegen in de Atlantische Oceaan, op zo’n 1370 km van de kustlijn van Portugal vandaan. De archipel bestaat in totaal uit 17 eilanden, waarvan er 9 bewoond zijn. De 8 onbewoonde eilanden worden ook wel de Formigas Bank genoemd, en de 9 bewoonde eilanden zijn de eilanden die standaard met de term Azoren worden bedoeld.

 • De 9 bewoonde eilanden zijn nog eens verdeeld over 3 eilandengroepen.
 • In het westen van de archipel heb je de Westelijke Azoren, bestaande uit de 2 eilanden Corvo en Flores.
 • In het oosten vind je de Oostelijke Azoren met de eilanden São Miguel en Santa Maria.
 • Daartussen bevinden zich de Centrale Azoren, waar de laatste 5 eilanden Faial, Pico, São Jorge, Graciosa en Terceira onder vallen.
 1. São Miguel

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren en is ook het hoofdeiland van de archipel. Het eiland is 759 km2 groot en heeft met ongeveer 150.000 inwoners de grootste bevolking van de Azoren. Dit is dan ook het eiland waar de internationale luchthaven te vinden is, en waar je dus waarschijnlijk je reis sowieso zal beginnen. Je kan vanaf €38 een transfer van de luchthaven naar Ponta Delgada boeken!

São Miguel wordt ook als het mooiste eiland van de Azoren beschouwd, en de meeste afbeeldingen die je tegenkomt wanneer je de Azoren online op zoekt zijn beelden van dit eiland. Een 5 tot 7 dagen zijn hier aan te raden om het eiland te ontdekken, die kan je natuurlijk zowel aan het begin of einde van je rondreis plannen.

Sete Cidades

De Sete Cidades zijn hét beeld van de Azoren en zijn dan ook 1 van de grootste bezienswaardigheden van São Miguel. De Sete Cidades zijn 2 kratermeren met een brug tussen de meren. Het ene meer, het Lagoa Verde, heeft een gifgroene kleur, terwijl het andere meer, het Lagoa Azul, juist een azuurblauwe kleur heeft. Je kan een mooie wandeling maken naar de meren en rond de meren heen. Vanaf de uitzichtpunten rondom het meer heb je het mooiste uitzicht over de Cidades. Het Miradouro da Boca Inferno is het bekendste uitkijkpunt, maar ook bij het Miradouro da Vista do Rei heb je een prachtig uitzicht.

Ga mee met een begeleide tour langs de Sete Cidades en verken deze prachtige natuur met een ervaren gids! Je kan online boeken vanaf €60.

Monte Palace

Tegenover het Vista do Rei uitzichtpunt vind je het Monte Palace. Dit verlaten gebouw werd in 1989 geopend als een luxe 5-sterren hotel met 88 kamers, 2 restaurants, een bar, een club, een bank, een kapper en 3 conferentieruimtes, maar al na anderhalf jaar werd het hotel gesloten door financiële problemen. Voor een aantal jaar werd het gesloten hotel bewaakt in de hoop dat het na een paar jaar weer open zou kunnen, maar de financiën werden nooit bij elkaar geraapt en op den duur werd het hotel officieel verlaten.

Tegenwoordig kan je door de lege gronden van het hotel wandelen en de vergane glorie aanschouwen. Er zijn wel geruchten dat het hotel opgekocht is door een Chinees bedrijf, dus wees snel met een bezoek.

Furnas

In het binnenland van São Miguel ligt het kleine stadje Furnas. Dit plaatsje staat bekend om de grote geothermische activiteiten, en je vindt hier dan ook een groot aantal borrelende modderpoelen en kraters met kokendheet water, vergezeld door de typische zwavellucht.

 • Bij Furnas kan je het Terra Nostra park bezoeken met de botanische tuinen en thermische baden, maar je kan ook een bezoek brengen aan 1 van de vele thermische baden van Fundas. Daar kan je genieten van natuurlijk verwarmd water op een temperatuur tussen de 38 en 40°C.
 • Breng ook een bezoek aan het Lagoa das Furnas, waar je langs de kust van het meer verschillende kraters kan aanschouwen, waartussen de lokale specialiteit cozido klaargemaakt wordt, een stoofpot die door de warmte van de grond bereid wordt.
 • Ga mee met een begeleide tour waarbij je de hoogtepunten van Furnas kan combineren! Boek je tour hier vanaf €35!
Een aanrader is het Poca da Dona Beija bad, dit is een iets kleiner thermisch complex waar vooral locals komen en je dus niet overspoeld zal worden door andere toeristen.

Lagoa do Fogo

Het Lagoa do Fogo meer is gelegen in de krater van de Água de Pau Massif vulkaan in het midden van het eiland. De krater is te bereiken via verschillende wandelingen waarbij je door dennenbossen en groene heuvels wandelt.

 • Vanaf de parkeerplaats van het meer loop je over een gemakkelijk pad in 40 minuten naar het meer, maar je kan ook eerst een bezoek brengen aan de Miradouro do Pico da Barossa, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het meer.
 • De wandeling die vanaf het uitzichtpunt naar het meer loopt duurt ongeveer 3 uur en onderweg zal je versteld staan over de prachtige uitzichten.
 • Vlakbij liggen ook de Caldeira Velha thermische baden die gelegen zijn bij de oudste krater van het eiland.

De kust van Mosteiros en Ferraria

Bij de plaatsjes Mosteiros en Ferraria liggen prachtige ruige kustlijnen met rotsformaties van lava, waartussen je verschillende natuurlijke baden kan vinden. Bij Ferraria kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Termas da Ferraria, waar je in de natuurlijke thermische baden kan genieten van het uitzicht over de oceaan. Bij slecht weer kan je echter beter terecht in het natuurlijke zwembad in de buurt. Bezoek hier ook de Farol da Ponta da Ferraria vuurtoren, en ga bij Mosteiros naar het Miradouro da Ponta do Escalvado.

Zoek het avontuur op en bezoek Mosteiros en Ferraria met een 4x4 jeeptour!

Ananasplantage van Arruda Açores

In de 19de eeuw werden ananassen naar São Miguel gebracht, in eerste instantie als versiering maar vervolgens als vervanging van de steeds mislukkende sinaasappeloogsten. Voormalige sinaasappelplantages stapten over op het verbouwen van ananassen, en vandaag de dag kan je bij Arruda Açores, net buiten Ponta Delgada, de enige plek vinden waar ananassen in kassen worden verbouwd. Maak een wandeling door de kassen en probeer de lekkere verse ananassappen.

Theeplantages op de Azoren

Portugese schepen passeerden de Azoren op hun terugweg vanuit Azië, waardoor er aan het einde van de 18de eeuw theeplantages ontstonden op São Miguel. Tegenwoordig zijn de 2 theeplantages op het eiland de enige van Europa. Je kan een bezoek brengen aan Chá Porto Formosa of aan Chá Gorreana. Die laatste is de grotere van de 2 plantages, en je kan er langs de plantages lopen en genieten van verse thee.

Begeleide tour op São Miguel

Op de website van GetYourGuide kan je verschillende begeleide rondleidingen op São Miguel boeken, waarbij je je overigens geen zorgen hoeft te maken over de verplaatsingen ter plekke! In deze tour van GetYourGuide bijvoorbeeld kan je de verschillende highlights van São Miguel combineren voor slechts €58! Je bezoekt:

 • Een theeplantage
 • Lagoa das Furnas
 • De Terra Nostra tuinen
 • Warmwaterbronnen
 • Je kan de lokale specialiteit Cozido proeven!
 1. Pico

Pico is het op een na grootste eiland met een oppervlakte van 447 km2. Het eiland is het jongste van de eilandengroep en bestaat nog geen 300.000 jaar. Pico is 1 van de populairste eilanden van de Azoren en heeft dan ook een aantal prachtige bezienswaardigheden. Verblijf hier zo’n 2 à 3 dagen, en besteed één van deze dagen aan een bezoek van de Pico vulkaan.

Montanha do Pico

De Montanha do Pico is met een hoogte van 2351 m niet alleen het hoogste punt van de Azoren maar ook van heel Portugal. Bovenop vind je een krater met een doorsnede van 700 m en een diepte van 30 m, en vanaf de rand van deze krater heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Met een beetje geluk en helder weer kan je zelfs de eilanden Faial en São Jorge zien liggen.

 • Een wandeling naar de top van de vulkaan is een behoorlijke excursie waar je de hele dag mee bezig bent. Het is een zware wandeling, maar de uitzichten zijn zeker de moeite waard.
 • Doe de wandeling op een goede dag en begin vroeg in de ochtend.
 • Bij het bezoekerscentrum onderaan betaal je de toegang en krijg je een gps-tracker met noodknop mee.
 • Naar boven ben je ongeveer 3 uur onderweg, waarna je zo’n 4 uur over de daling doet, een stevige tocht dus!
 • Als je nog energie over hebt of liever niet de zware wandeling wilt maken kan je ook naar het Lagao do Capitão te gaan, het meer naast de berg. Hier vind je wilde eenden en oude pijnbomen, maar ook een prachtig uitzicht over de berg.
 • Je kan de klim ook onder begeleiding maken met overnachting, boek je tour hier vanaf €125!

Wijngaarden van Pico

Op Pico worden ook veel wijnen geproduceerd en de pittoreske wijngaarden zijn omringd door stenen muurtjes. Deze muurtjes lopen parallel met de kust en beschermen de wijngaarden tegen het zilte water en de heftige zeewinden. Een groot deel van de wijngaarden van Pico staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bij verschillende wijngaarden kan je een bezoekje brengen aan de wijnhuizen waarbij je ook kan proeven van de lokale wijn. Bij het plaatsje Madalena ligt ook een wijnmuseum in een voormalig klooster, waar je een tentoonstelling over de geschiedenis van de wijnproductie op het eiland kan bezoeken.

 1. Terceira

Terceira is een ander toeristisch eiland. Het eiland werd als derde ontdekt en beslaat zo’n 400 km2. Je vindt hier het meest charmante stadje van de Azoren: Angra do Heroísmo, evenals heel wat vulkanische bezienswaardigheden. Het is aan te raden om zo’n 2 à 3 dagen op het eiland te blijven tijdens je bezoek.

Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo is het mooiste plaatsje van de Azoren en staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het havenstadje staat vol met kleurrijke huizen die mooi afsteken tegen de natuur van de Monte Brasil vulkaan ten zuiden van het stadje. Je kan hier gemakkelijk langs de prachtige gebouwen wandelen. Bezoek ook de stadstuin, met Alto da Memoria obelisk. Vanaf de stenen muur rondom het monument heb je bovendien een prachtig uitzicht over de stad.

 1. Faial

Faial is het meest westelijke eiland van de centrale Azoren en het derde grootste eiland van de hele archipel, met een grootte van 173 km2. Het eiland wordt ook wel de Ilha Azul genoemd door de vele blauwe hortensia’s op het eiland. Ook hier raden we je een bezoek van 2 à 3 dagen tijdens je rondreis aan.

Capelinhos

De grootste bezienswaardigheid van Faial is de Capelinhos. Deze kleine vulkaan ligt op het westelijke punt van Faial en is nog bedekt met de zwarte as van de laatste uitbarsting. Het gebied is erg ruig, wat afsteekt tegen de groene tinten en blauwe bloemen op de rest van het eiland. Bij de vulkaan ligt een museum over de Azoren en de vulkanen die de archipel hebben gecreëerd, en je kan er ook een vuurtoren beklimmen voor prachtig uitzicht over de vulkaan.

 1. Santa Maria

Santa Maria is het eiland onder São Miguel. Dit is het meest zuidelijke en meest oostelijke eiland van de archipel. Daarnaast is Santa Maria ook het oudste eiland van de Azoren, en ontstond dit eiland maar liefst 8 miljoen jaar geleden. Santa Maria is echter niet heel groot en heeft maar een oppervlakte van 97 km2. Het toerisme op dit eiland is niet heel groot, en als je het eiland besluit te bezoeken zal je aan 1 of 2 dagen zeker genoeg hebben.

Santa Maria wordt ook wel het Ilha do Sol genoemd, omdat je er het enige witte zandstrand van de Azoren kan vinden, het Praia Formosa. Dit strand wordt op mooie zomerdagen dan ook overspoeld door zowel locals als toeristen. Verder vind je op Santa Maria de Barreiro da Faneca woestijn, en de bijzondere Ribeira da Maloás rotsformatie.

 1. São Jorge

São Jorge is meest centrale eiland, met een oppervlakte van 237 km2. Het eiland staat vooral bekend om de zuivelproductie, de kazen die er geproduceerd worden zijn over de hele wereld beroemd en de kaasimport is een zeer belangrijke bron van inkomsten op het eiland.

 • Op São Jorge kan je dan ook een bezoek brengen aan een kaasmakerij.
 • Je vindt hier ook prachtige landschappen en ruige kustlijnen waar de vulkanische eilandengroep bekend voor staat.
 • We raden je aan zo’n 2 dagen uit te trekken tijdens je rondreis voor je bezoek aan het eiland.
 1. Graciosa

Graciosa is met een oppervlakte van 60,8 km2 het op 1 na kleinste eiland van de Azoren. Het eiland staat ook wel bekend als de Ilha Branca door de vele witte huizen en windmolens die er te zien zijn, die jaren geleden door Vlaamse kolonisten werden gebouwd. Wandel langs de idyllische bouwwerken, breng een bezoek aan de vulkanische grotten of kom even tot rust in een thermisch wellnesscentrum op het eiland. Trek voor een bezoek aan dit eiland een dag of 2 uit in je planning.

 1. Corvo

Corvo is het kleinste eiland met een oppervlakte van 17 km2. Vila Nova do Corvo is het enige plaatsje op het eiland en er wonen maar 450 mensen! Op het eiland kan je terecht voor vogel spotten, of je kan een mooie wandeling naar de Caldeirão krater van de Monte Grosso vulkaan maken. Op Corvo kan je in 1 à 2 dagen alle bezienswaardigheden zien.

 1. Flores

Flores ligt ten zuiden van Corvo en is het meest westelijke eiland van de archipel, op zo’n 1875 km van het Europees continent vandaan. Het eiland is zo’n 143 km2 groot en staat vooral bekend als het bloemeneiland van de Azoren. Daarnaast is het misschien wel het best bewaarde geheim van de eilandengroep, want er zijn maar weinig toeristen die het eiland bezoeken. Wil je dit fleurige eiland bezoeken? Plan dan een dag of 2 in je rondreis in.

 • Het hele eiland is een UNESCO Biosphere Reserve, onder andere door de vele bloemenbossen vol blauwe hortensias die je hier kan bewonderen.
 • Het is dan ook de uitgelezen plek voor een wandeling.
 • Voor iets meer avontuur kan je hier ook goed terecht voor canyoning of voor een duik naar het scheepswrak voor de kust.

Hoteltip: Het Azoris Faial Garden Resort Hotel is één van de beste hotels op Flores. Het heeft een mooi zwembad, je krijgt er een heerlijk ontbijt en het ligt in Santa Cruz das Flores. Er worden ook barbecues gehouden en het hotel heeft een mooie tuin. Boek je kamer online.

 1. Naar de Azoren reizen

De Azoren zijn vanuit België en Nederland erg gemakkelijk te bereiken. Vanaf de vliegvelden van Brussel en Amsterdam vlieg je al in 4 uur naar Ponta Delgada, de internationale luchthaven van de Azoren gelegen op het eiland São Miguel.

 • Zowel low-budgetbedrijven als grotere maatschappijen vliegen naar de luchthaven van Ponta Delgada, en je kan onder andere met TUI Fly direct naar de Azoren vliegen.
 • Prijzen voor een retourtje naar de Azoren liggen ongeveer tussen de €150 en €300 per persoon.

Mis niets en maak een excursie met de aanbiedingen van GetYourGuide

 1. FAQ - Veelgestelde vragen

Hoeveel tijd heb je nodig voor een rondreis op de Azoren?

Een rondreis op de Azoren kan alle kanten op. Je kan alle 9 eilanden bezoeken, maar dat is misschien een beetje te veel van het goede voor een korte vakantie. In 1 of 2 weken kan je wel zeker verschillende eilanden bezoeken. Welke eilanden je tijdens je rondreis moet bezoeken hangt van de bezienswaardigheden af die jij graag zou willen zien, maar natuurlijk ook de tijd die je hebt op de Azoren.

Heb je maar een paar dagen de tijd op de Azoren, dan is het aan te raden om op 1 eiland te blijven, maar wanneer je langer dan 5 dagen hebt kan je al makkelijker een 2de eiland aan je rondreis plakken.

Ontdek enkele leuke tours en excursies op de Azoren

 1. Hoe eilandhoppen op de Azoren?

Je kan op 2 verschillende mogelijkheden tussen de eilanden van de Azoren reizen. Zo is het mogelijk om tussen de eilanden te vliegen, maar er varen ook veerboten tussen de 9 eilanden.

Met het vliegtuig

De Azoren hebben hun eigen vliegtuigmaatschappij genaamd SATA Airlines. Dit is de officiële maatschappij van de archipel die onder andere naar Lissabon, Porto, Faro, Madeira en een aantal grote steden in Europa vliegt, maar de maatschappij vliegt ook tussen de verschillende eilanden van de Azoren zelf.

 • Zo reis je binnen een uur van de ene kant van de Azoren naar het andere uiterste van de archipel.
 • De binnenlandse luchthavens op de verschillende eilanden zijn redelijk klein en je hoeft dan ook niet uren voor vertrek al aanwezig te zijn.
 • Daarnaast vertrekken er verschillende vluchten tussen de eilanden per dag, waarbij het zelfs mogelijk is om je ontbijt te eten op het ene eiland, met de lunch op het volgende eiland aanwezig te zijn en met het diner alweer op een derde eiland te verblijven.
 • De vluchten tussen de eilanden kosten gemiddeld zo’n €80 tot €100 per persoon.
 • Vlieg je vanaf Portugal naar de archipel of breng je na een rondreis door de Azoren een bezoek aan het vaste land, dan betaal je gemiddeld tussen de €80 en €250 per persoon voor een vlucht.

Met de boot

Tussen de eilanden van de Azoren varen constant boten van Atlânticoline.

 • De veerboten varen in het hoogseizoen van mei tot en met september op en af tussen de 9 eilanden, in het laagseizoen varen er echter minder boten en wordt ook niet meer elke haven aangedaan op de route.
 • Met de boot ben je soms langer onderweg, en het is ook niet aan te raden om vanuit het ene uiterste van de archipel naar het andere uiterste te varen, aangezien je dan gelijk een volledige dag kwijt bent aan de reis.
 • Een boottocht is wel een stuk goedkoper dan een binnenlandse vlucht. De prijzen verschillen per route, evenals per seizoen, maar een reisje op de boot kan al vanaf €3,60.
 1. Hoe je makkelijk verplaatsen op de eilanden?

Eenmaal op de Azoren heb je ook nog de keuze op de manier waarop je je over de eilanden verplaatst. Zo zijn er mensen die een fiets huren en de heuvels van de eilanden trotseren, terwijl anderen langs de weg staan liften. De 2 meest logische mogelijkheden zijn echter het huren van een auto of gebruik maken van het openbaar vervoer op de eilanden.

Auto huren

Een auto huren is erg aan te raden op de eilanden van de Azoren. Met een auto ben je sneller op je bestemming en kan je onderweg zo vaak stoppen als je zelf wilt. Je bent geheel vrij om je reis over het eiland te plannen en hoeft geen rekening te houden met de tijden en de routes van de bus. Wel moet je er rekening mee houden dat je op elk eiland opnieuw een auto moet huren.

 • Het huren van een auto is redelijk prijzig in vergelijking met de autoverhuur op andere Europese locaties. Zo betaal je op de grotere eilanden al snel zo’n €160 tot €300 per week, en op de kleinere eilanden betaal je nog net iets meer. Wanneer je met meerdere mensen reist is deze prijs natuurlijk goed te verdelen en vallen de kosten mee.
 • Daarnaast zijn de benzinekosten te vergelijken met de brandstofkosten in België en Nederland, en bijna overal kan je gratis parkeren.
 • Het autorijden op de Azoren is waarschijnlijk wel een beetje anders dan je gewend bent. De eilanden zijn erg heuvelachtig, en een beetje ervaring met een helling oprijden is wel aangeraden.
 • Daarnaast zijn de straten redelijk smal en wil je dus niet een te grote auto huren.
 • Een all-risk verzekering is aan te raden als je zelf niet verzekerd bent voor het autorijden.
 • Er zijn meerdere verhuurders op de eilanden te vinden, zowel grotere bekende autoverhuurders als kleinere lokale verhuurders. Een vergelijkingssite is handig om te checken waar je het meest voordelig een auto kan huren. Een overzichtje van onze favoriete autoverhuurbedrijven met positieve ervaringen en goede klantenservice: Tui cars autoverhuur, Sunnycars (all incl. autoverhuur), Rentalcars.

Openbaar vervoer

Op alle eilanden is het ook mogelijk om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je daarbij minder vrijheid hebt. Je zit vast aan de tijden van de bus en kan alleen uitstappen op bepaalde plekken.

 • De bussen brengen je naar de grootste bezienswaardigheden, maar als je iets daartussen wilt bezoeken zal je daarvoor een excursie of iets anders moeten regelen.
 • Ook stoppen de meeste bussen niet bij hotels en restaurants.
 • Daarnaast is de busregeling niet altijd even betrouwbaar. Het openbaar vervoer op São Miguel, Terceira en Pico is redelijk goed, waarbij er verschillende bussen over het eiland rijden die in het hoogseizoen redelijk frequent rijden.
 • Op de kleinere eilandjes zijn de connecties echter een stuk slechter en rijdt er soms maar 1 keer per dag een bus.

Georganiseerde tour

Een goede optie als je maar een dag hebt op een bepaald eiland en geen auto wilt huren is ook een georganiseerde tour. Zo wordt je met een busje van de ene bezienswaardigheid naar de andere gebracht en bovendien heb je een ervaren gids bij die je meer kan vertellen over de eilanden. Je hoeft je zo ook geen zorgen te maken over het halen van een bus! Bekijk hier de verschillende mogelijke tours op de Azoren bij GetYourGuide!

 1. Zijn de Azoren een dure bestemming?

De Azoren worden vaak als een dure bestemming gezien, maar dat hoeft niet per se zo te zijn, zeker als je samen reist met je (reis)partner of in een groep!

 • De kosten voor een huurauto delen met zijn tweeën zorgt er al snel voor dat je nog geen €100 per week kwijt bent aan de autohuur inclusief de verzekeringen.
 • Het eten en drinken op de eilanden is vrij goedkoop, je betaalt voor een karaf wijn zo’n €2, voor een cocktail nog geen €5, en bij de meeste restaurants betaal je maximaal €30 voor een driegangendiner. Wil je nog goedkoper uit eten dan zijn er ook lowbudgetrestaurants waar je bij een buffet aan kan schuiven.
 • In sommige accommodaties heb je ook de mogelijkheid om zelf te koken, wat een aanrader is als je een beperkt budget hebt. De prijzen in de supermarkt zijn redelijk normaal en te vergelijken met de prijs in België en Nederland.
 • De kosten voor accommodatie verschillen per eiland, reisperiode en hoe luxueus je wilt verblijven, maar gemiddeld kan je al voor €50 per nacht een overnachting regelen. Op kleinere eilanden is er wat beperkte keuze en het is wel aan te raden om je accommodatie niet lastminute nog te boeken. Naast hotels zijn er ook overnachtingen in hostels, B&Bs, chalets en huisjes te boeken. Als je met een grotere groep reist kan een chalet al snel voordelig zijn.
 • Op de Azoren hoef je verder niet veel geld uit te geven aan activiteiten. De eilanden hebben een prachtige natuur waar je (uiteraard gratis) wandelingen door kan maken. Voor een aantal bezienswaardigheden wordt echter wel entreegeld gevraagd, en ook wanneer je een excursie zoals een walvissafari (die kan je hier boeken vanaf €55), zwemmen met dolfijnen (€85), duiken langs de kust, een bezoek aan een vulkanische grot of canyoning (vanaf €60) wilt doen zal je daar geld aan uit moeten geven. Kijk voor je reis wat je allemaal zou willen zien en doen en maak keuzes naar je budget.
 1. Hoe kan je wat geld besparen tijdens je rondreis Azoren?

Het idee van eilandhoppen klinkt al snel wat prijzig, doordat je naast je vlucht naar de Azoren ook nog vluchten of boottochten tussen de verschillende eilanden zal moeten boeken. Je kan hier op verschillende manieren geld op besparen.

 • Zo kan je met de zeepas van Atlanticoline, Azores 4 You, vanaf €80 4 reizen maken tussen de eilanden.
 • Voor jongeren tussen de 13 en 30 jaar bestaat er de Interjovem Card, een kaart van €48 waarmee je korting krijgt op de reizen van Atlanticoline, vluchten tussen de eilanden, overnachtingen in hotels en hostels en activiteiten. De Interjovem Card is te verkrijgen bij verschillende reisbureaus op de Azoren.
 • Reis je vanaf het vaste land van Portugal met een retourticket naar de Azoren, bijvoorbeeld als onderdeel van je rondreis door Portugal? Dan biedt SATA Airlines een gratis doorvlucht aan naar 1 van de eilanden van de Azoren. Deze vlucht geldt alleen als je in het bezit bent van een retourticket tussen een Portugese luchthaven en de Azoren, en dus niet wanneer je vanuit België of Nederland met een overstap in Portugal naar de Azoren vliegt. Dit is natuurlijk de perfecte manier om geld te besparen tijdens je bezoek aan de Azoren. Vul op de website je vluchtgegevens in, samen met de gegevens van het eiland dat je wilt bezoeken.
 1. Wat is de beste periode voor een reis naar de Azoren?

De Azoren hebben een constant zeeklimaat, en de temperatuur ligt het hele jaar door gemiddeld tussen de 14 en de 24,8 °C. In de zomer zijn er uitschieters naar de 28°C, en in de wintermaanden is het soms 10 °C, maar veel warmer of kouder dan dat wordt het niet op de eilanden. Wel moet je er rekening mee houden dat de eilanden vaak wisselvallig weer hebben. Je kan er soms de 4 seizoenen in 1 dag meemaken.

In de wintermaanden is het veelal bewolkt en valt er aardig wat regen, maar in de zomer is er meer zon, al kan het weer in deze periode nog steeds plots omslaan in een heftige regenbui. De beste maanden om de Azoren te bezoeken zijn de maanden tussen april en september. Gemiddeld kan je in deze periode van goed weer uitgaan, en augustus is de warmste maand van het jaar. Die periode is natuurlijk ook wel het hoogseizoen, waardoor er meer toeristen zullen zijn en prijzen iets hoger liggen.

Bepaalde activiteiten kan je ook beter doen in de zomerperiode. Zo wil je voor de beklimming van de Pico vulkaan een beetje goed weer hebben en kan je er in de zomer meer vanuit gaan dat je het tijdens de hele wandeling drooghoudt. Ook voor het spotten van walvissen zijn de zomermaanden aan te raden. Vanaf april trekken grote walvissoorten zoals potvissen, blauwe walvissen, vinvissen, en soms zelfs een verdwaalde orka langs de Azoren. Vooral in juli en augustus heb je veel kans om deze vriendelijke reuzen te spotten.

 1. Praktische tips

 • Boek je reis op tijd. Zeker in de zomermaanden kunnen de accommodaties snel vol raken en zal je dichter bij de data van je reis meer moeten betalen voor een huurauto.
 • Raadpleeg bij het plannen van je rondreis de websites van SATA Airlines en Atlanticoline, zodat je zeker weet dat de route die je uitstippelt ook daadwerkelijk mogelijk en praktisch haalbaar is.
 • Op de Azoren zal je veel wandelen, waardoor het aan te raden is om goede wandelschoenen mee te nemen op je rondreis. Stevige sneakers zijn voor een makkelijke wandeling prima, maar als je een vulkaan wilt beklimmen zijn wandelschoenen aan te raden die je enkels ondersteuning geven en die een zool met goede grip hebben beter. Bekijk hier onze tips voor de benodigdheden voor wandelaars.
 • Neem voldoende kleding mee en kleed je in laagjes. Zoals gezegd kan het weer op de Azoren nog wel eens plots omslaan, waardoor je ’s ochtends in een warm zonnetje kan vertrekken om ’s middags met een frisse wind op een uitkijkpunt te staan. Door laagjes mee te nemen ben je overal op voorbereid.
 • Neem altijd je zwemkleding mee, ook wanneer je niet verwacht te kunnen zwemmen. Je weet maar nooit waar je met een wandeling passeert!
 • Zorg dat je altijd zonnecrème bij je hebt en smeer je goed en regelmatig in als de zon zich laat zien. Hier kan je onze tips lezen voor een goede zonnecrème.
 1. Filmpje: ontdek de prachtige Azoren!

Ben je benieuwd wat de Azoren te bieden hebben? In dit filmpje nemen we je mee naar deze bijzondere eilandengroep! Als je zelf de natuurpracht van deze eilanden wilt ontdekken zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar de Azoren.

 1. Mis niets op de Azoren met onze gratis reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf op de Azoren? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Azoren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Azoren

Gratis reisgids Azoren downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 maart 2024 - Syl

Hele fijne site om doorheen te gaan, met goed bruikbare informatie. De reislust wordt alleen maar groter door het lezen, en de stap om, in ons geval, de Azoren te gaan ontdekken wordt veel kleiner. AANRADER!

- 18 februari 2024 - Marlies Maes

Heel duidelijk overzicht over wat er op elk eiland te beleven valt. Dat maakte het mogelijk om keuzes te maken, aangezien ik een reis van slecht 12 dagen wou uitstippelen

- 26 september 2023 - Renaat De Boel

Goeie, overzichtelijke gids die je wegwijs maakt met heel wat tips en activiteiten.

- 11 maart 2023 - Renild Segers

Mooie en duidelijke brochure met vele tips

- 31 januari 2023 - marie-jeanne van rompaey

niets dan positief, zeer nuttig, bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?