Brouwerij La Chouffe bezoeken? Alle info + wandelingen

Koop de volledige reisgids voor € 15

Brouwerij La Chouffe bezoeken? Alle info + wandelingen

17 december 2023 in Ardennen0 reacties

De Belgische Ardennen is een prachtige regio die perfect geschikt om tot rust te komen en lange wandelingen te maken. Tijdens die lange wandelingen kan je zeker genieten van een biertje. Eén van de bekendste biertjes van de streek is La Chouffe.

De brouwerij bevindt zich in Achouffe en is absoluut een bezoekje waard.

  1. Geschiedenis van Brasserie d'Achouffe

Eind jaren 70 besloten twee schoonbroers, Pierre Gobron en Chris Brauweraerts, de handen in elkaar te slaan en hun eigen bier te gaan brouwen. Op 27 augustus 1982 zag hun eerste brouwsel van 49 liter het levenslicht. En sindsdien is het alleen maar bergop gegaan voor de twee mannen.

In 1986 konden ze zich voltijds op het Achouffe-avontuur storten en tegen 1992 brouwden ze tot 5.000 hectoliter bier per jaar. In die dagen brouwden ze enkel grote flessen van 75 cl en kleine vaten van 20 l. Pas in 2009 brachten ze flesjes van 33 cl op de markt.

  1. De verschilende Kabouters en het bier

Elk bier uit het assortiment heeft zijn eigen kabouter, die het verhaal en de eigenschappen van het bier verpersoonlijkt.

  • Marcel mag zich trots de vertegenwoordiger van het blonde La Chouffe noemen. Als hoofd van de familie vind je hem ook terug op andere bierflesjes van de brouwerij, zoals Chouffe Soleil, N'Ice Chouffe en Chouffe Bok.
  • De moedige Schotse kabouter Malcolm heeft een voorliefde voor het zoete bruine bier Mc Chouffe.
  • Matthew, de Yankee-kabouter, is het boegbeeld van Houblon Chouffe, blond bier met een toets van pompelmoes.
  • Micheline mag als enige vrouw tussen de mannen de Cherry Chouffe vertegenwoordigen.

Nog meer zien in de Ardennen? Stap in je wagen met onze autoroutes in de Belgische Ardennen. Download onze gratis reisgids Belgische Ardennen, en ga zelf op ontdekking.

  1. De brouwerij

Je kan de brouwerij dagelijks een bezoekje brengen. Tijdens het begeleid bezoek van ongeveer 45 minuten krijg je meer uitleg over het ontstaan van het bier en krijg je meer inzicht in de werking van de brouwerij. Na het bezoek aan de brouwerij komt het leuke gedeelte: een degustatie van alle bieren van de brouwerij.

Na afloop van de degustatie krijg je ook nog een La Chouffe-glas mee om ook thuis van een lekker biertje te kunnen genieten. Een rondleiding is te betalen (16 EUR) en dien je vooraf te reserveren.

Adresgegevens Brasserie d'Achouffe

  1. Wandeling in Houffalize

In Houffalize start een wandeling van ongeveer 12 kilometer die je naar de brouwerij van La Chouffe brengt. In het midden van de wandeling passeer je de brouwerij en de nabijgelegen kroeg, net op tijd voor een pitstop. Als iedereen terug op krachten is, vervolg je de wandeling die je terug naar Houffalize brengt.

Tip: parkeer je auto op het gemeenteplein van Houffalize. Hier staat je auto veilig geparkeerd. Moest je bij terugkeer aan je auto toch merken dat iemand schade heeft veroorzaakt, kan je altijd beroep doen op je rechtsbijstandverzekering om het probleem op te lossen.

  1. Ligging van brouwerij La Chouffe op de kaart?

  1. Mis niets met onze reisgids Belgische Ardennen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in de Belgische Ardennen? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ardennen met 24 routes en +200 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Belgische Ardennen.

Ardennengids

Gratis reisgids Belgische Ardennen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?