15x Streekproducten en bijzondere overnachtingen in de provincie Antwerpen

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

15x Streekproducten en bijzondere overnachtingen in de provincie Antwerpen

2 mei 2023 in Antwerpen0 reacties

Antwerpse handjes en Elixir d’Anvers, daar heb je waarschijnlijk wel al van gehoord! Maar het zal je verbazen dat de provincie Antwerpen nog veel andere streekproducten te bieden heeft. Daarnaast heeft de provincie ook enkele leuke, bijzondere overnachtingsplekjes. In dit artikel nemen we je mee naar ervaringen in Antwerpen die al je zintuigen zullen prikkelen!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Antwerpen

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Antwerpen € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Antwerpen zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Antwerpen? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 49), TUI.nl (va. € 122) of ANWB 3-daagse (va. € 179)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Gouden Carolus - Mechelen

De Gouden Carolus vindt zijn oorsprong in de rijke Mechelse traditie. Elke Belgische stad had haar brouwerijen en eigen stadsbier. Mechelen wou het beste bier brouwen voor de keizer en een oude Mechelse kroniek meldt dat dit Groot Keizersbier, “Gouden Carolus” genoemd werd. Het goud in de naam verwijst naar de gouden munten van Keizer Karel.

 • Dit “Groot Keizersbier” wordt nog steeds in de Mechelse brouwerij Het Anker gebrouwen.
 • Het zijn de donkere, zeer evenwichtig gedoseerde karamel- en aromatische mouten die, in combinatie met een traditionele hoge gisting, voor een uniek bier dat de warmte van wijn en de frisheid van bier verenigt.
 • Het bier werd in 2012 zelfs uitgeroepen tot het beste donkere bier ter wereld!
 • Daarnaast wordt er ook whisky gestookt hier, het huwelijk van de twee kan je bijvoorbeeld proeven in de Gouden Carolus Whisky Infused. Een bier dat ook al meerdere keren in de prijzen viel!

Praktische info

 • Je kan een bezoekje brengen aan de brouwerij en stokerij.
 • Een bezoek duurt ongeveer anderhalf uur en daarin kom je meer te weten over het brouwproces van zowel de bieren als whisky. Afsluiten doe je uiteraard met een degustatie.
 • Een bezoek kan van dinsdag tot vrijdag om 11u. Op vrijdag is er ook nog een extra bezoek mogelijk om 13u.
 • Op zaterdag is er vanaf 11u bijna elk uur een bezoek tot 17u. Op zondag is er een bezoek om 11, 13 en 15u.
 • Meer info op de website.
 1. Liers Vlaaike

Het Liers Vlaaike is een kruidig gebakje op basis van kandijstroop en vierkruiden. Het gebak bestaat al meer dan 300 jaar en is daarmee een van de oudste streekgebakken. In 1999 werd er zelfs een “Orde van het Liers Vlaaike” opgericht, die een oogje in het zeil houdt op de kwaliteit van het product. In 2007 werd het erkend als Vlaams streekproduct en vervolgens in 2013 als Europees. Voor meer info over waar je een Liers Vlaaike kan kopen: www.visitlier.be

Onze tip: proef het Liers Vlaaike samen met een echte Lierse koffie. Superlekker!
 1. Antwerpse Handjes

Wie Antwerpen zegt, zegt natuurlijk ook Antwerpse handjes! Het Antwerpse handje bestaat als koekje maar ook als chocolade. De vorm verwijst uiteraard naar de legende van Brabo en het ‘handwerpen’.

Er zijn verschillende versies van het Antwerpse handje, een erg speciale (en lekkere) is wel die van chocolatier René Goossens, die in 1982 het Antwerps Handje creëerde gevuld met marsepein en geparfumeerd met een stukje Antwerps erfgoed, de likeur Elixir d’Anvers. Tot vandaag zet zijn zoon Eric Goossens de traditie verder. Gazet van Antwerpen bekroonde vader en zoon Goossens bij "de 100 van Antwerpen" in de lijst van verdienstelijke burgers voor de stad. Je kan de Antwerpse handjes kopen bij de pattisier op de Isabellalei, een aanrader!

 1. Brouwerij De Koninck - Antwerpen

In Antwerpen koesteren ze hun ‘bolleke’ De Koninck - of bolleke Keuning, zoals het in het echt Antwerps wordt uitgesproken. De naam is afkomstig van het bolvormige glas waarin het bier geserveerd wordt. Deze klassieker werd gelanceerd in 1913 en is een heel bekende Spéciale Belge ale.

Geschiedenis

 • Al sinds 1833 worden de bieren van De Koninck gebrouwen in de Antwerpse binnenstad.
 • In 1827 kocht Joseph Henricus De Koninck de afspanning ‘De Plaisante Hof’ op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Na zijn overlijden vormden zijn weduwe en haar tweede man de herberg om tot ‘Brouwerij De Hand’, geïnspireerd door de gebeeldhouwde hand op een grenspaal vlakbij. De hand is nog steeds het logo van de brouwerij.
 • Nadat Carolus De Koninck de brouwerij van zijn moeder overnam, veranderde de brouwerij van naam en werd het in 1912 Brasserie Charles De Koninck.
 • De volgende zaakvoerder, Florent van Bauwel, zocht na WO I hulp bij Joseph Van den Bogaert, een telg van een bekende brouwersfamilie. Met dit duo begon de spectaculaire uitbouw van het bedrijf en ziet ook het bolleke De Koninck het daglicht.

Brouwerijbezoek

Een brouwerijbezoek hier is echt een must-do in Antwerpen! Je wordt helemaal ondergedompeld in de bruisende bierwereld met een interactieve ervaring. Je belandt onder meer middenin een bollekesgras, rijdt door antwerpen in een vintage bestelwagen en veel meer! Achteraf wordt je uiteraard beloond met een lekker bolleke!

Het belevingscentrum is open van dinsdag tot zondag tussen 12 en 18u. Op zaterdag is het nog een uurtje langer open tot 19u. Boek je tickets hier online

 1. Antwerpse koffie

Antwerpse koffie? Zijn er koffieplantages in Antwerpen? Nee dat niet, maar er zijn wel verschillende branderijen en de manier waarop de koffie gebrand wordt verschilt van streek tot streek!

Koffie Verheyen

De Antwerpse koffie "Amberes" van Koffie Verheyen uit Deurne is een typisch voorbeeld van de streekgebonden koffievoorkeur. Deze koffie wordt samengesteld uit Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse koffiesoorten. Bij de bereiding worden de koffiebonen 17 minuten trapsgewijs tot in de kern gebrand tot een temperatuur van 230°C. Kleur of aromastoffen worden niet toegevoegd. Het resultaat is een zachte en volle koffie met een licht fruitige en zurige afdronk!

Je kan een bezoekje brengen aan deze koffiebranderij, weliswaar enkel in groep. Met een gids ontdek je dan alle geheimen van het koffiebranden. Je komt daarnaast ook meer te weten over de geschiedenis van koffie in Antwerpen. Op het einde kan je natuurlijk genieten van een heerlijk kopje verse (verser kan niet!) koffie van Koffie Verheyen. Meer info vind je op de website.

 1. Elixir d'Anvers

De meest beroemde en verspreidde Belgische elixir is wel de Elixir d’Anvers van FX de Beukelaer. Rond 1900 was Elixir een ware hype in België. Het was begonnen als een geneesmiddel bij de apotheker maar werd al snel een likeur die bijna elke Belgische likeurstoker op de markt bracht. De oorsprong van de elixir zorgde er wel voor dat mensen nog steeds in de gezonde en geneeskrachtige werking van de likeur geloven.

Balthazar de Beukelaer deponeert zijn Elixir d’Anvers in 1870 als een “liqueur de table”, zo maakt hij duidelijk een onderscheid met de elixirs van de apothekers. De Elixir d’Anvers wordt, nog steeds op dezelfde plek bereid met 32 kruiden. Deze kruiden worden eerst gemacereerd en vervolgens gedistilleerd. De verschillende kruidendistillaten worden gemengd met zuivere alcohol, zacht water en suiker. Nadien rijpt de elixir in houten vaten.

Bezoeken

 • Je kan een bezoek brengen aan de stokerij op afspraak.
 • Een rondleiding duurt twee en een half uur en gebeurt altijd onder begeleiding van een professionele gids.
 • Meer info vind je op de website.
 1. Hannus slaapschip - Antwerpen

Wat denk je ervan om je verblijf in de havenstad bij uitstek door te brengen op een boot? Op de Hannus, een slaapschip in het Bonapartedok (aan het MAS) kan het! De Hannus is een grote tjalk, een historisch zeilend vrachtschip voor de binnenwateren. Hier ontdek je het leven op het water en wiegt de deining je ‘s nachts in slaap.

 • De Hannus ademt geschiedenis, 130 jaar geleden vervoerde het schip bier en aardappelen.
 • De boot heeft geen kiel en is zo maar anderhalve meter diep.
 • In de jaren zestig werd Hannus een charterschip voor zeilvakanties op het IJsselmeer.
 • Pas in 2013 ontpopte de boot zich als slaapschip voor groepen!
 • Meer info op de website!
 1. Pitkamperen – Bornem

Pitkamperen? Wat moet je je daarbij voorstellen? Dat is midden in de natuur slapen in een boomtent in de vorm van een boompit. Geen luxe, wel een heerlijk avontuurlijke overnachting met in de ochtend een lekker ontbijtje.

 • Je wordt wakker naast de Schelde in Bornem in een boomtent die zo’n 3 meter boven de grond hangt!
 • Het paviljoen De Notelaer uit de 18de eeuw wordt even je kampeerterrein.
 • De tenten werden ontworpen door een Nederlandse kunstenaar en zijn ideaal voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Een zaklamp, slaapzak en andere kampeerspullen neem je zelf mee.
 • ’s Avonds kan je barbecueën in de bivakzone waar ook picknickbanken, toiletten en water voorzien zijn.
 • De volgende ochtend geniet je van een vers ontbijt.
 • Een echte aanrader voor gezinnen die eens iets anders willen of de rust van het Scheldeland willen opzoeken.
 • Meer info op de website.
 1. Patershof - Mechelen

Sinds 2009 kan je in Mechelen logeren in een omgebouwde kerk! De authentieke elementen van de kerk bleven bewaard maar het is nu wel een stuk comfortabeler dan een nachtje in een kerk anders zou zijn geweest.

 • De Franciscanerkerk uit 1867 was lange tijd het onderkomen van de broeders, tijdens de Franse revolutie werden ze echter verjaagd.
 • Toen ze pas vele jaren later terugkeerden naar Mechelen besloten ze een nieuw klooster te bouwen.
 • In 1999 werd de kerk ontwijd wat ervoor zorgde dat ze verkocht kon worden en waardoor je nu dus kan logeren in de kerk!
 • Het Patershof is de ideale plek om je verkenning van Mechelen te beginnen. Ontdek hier onze stadswandeling!
 • Boek je kamer nu hier op voorhand!
 1. Hotel August - Antwerpen

De Belgische architect Vincent Van Duysen opende in een voormalig Augustinessenklooster in Antwerpen hotel August. Dit chique boutiquehotel is ‘een hedendaags toevluchtsoord’, al is het sacrale gevoel van het klooster zeker nog aanwezig. Naast een hotel vind je hier ook een bar, restaurant, wellness en shop, die allemaal garant staan voor een luxueuze ervaring.

De ligging in hartje Antwerpen zorgt er bovendien voor dat je goed zit voor een leuke citytrip! Boek je kamer nu hier op voorhand.

 1. Bed On Wheels – Herenthals

Het "Bed On Wheels" is een sfeervolle slaapunit in Herentals van 18 m² met een overdekt terrasje. Je kan hier in alle rust genieten, vlakbij de saffraanvelden. Het Bed On Wheels maakt deel uit van de B&B art. 14, de energieneutrale B&B van eigenaars Marc en Linda die zich bezighouden met de saffraanteelt. Je kan hier dan ook proeven van hun zelfgeteelde saffraan! De andere kamers van de B&B zijn overigens ook erg comfortabel. Kom hier helemaal tot rust in de Antwerpse Kempen!

Boek je verblijf in het Bed on Wheels nu hier!

 1. Kalverdutje - Herenthout

Slapen zoals een kalfje, ooit al eens aan gedacht? Bij Raf en Bieke op hun boerderij Loei Dolle Pret in Herenthout kan het! Tot 6 personen kunnen er in twee grote iglo's genieten van de boerenrust. Normaal slapen de kalfjes dus in deze iglo’s, maar voor de gelegenheid mag jij hun plaats innemen. Geen zorgen, je moet niet plaatsnemen in het stro (😉), er staan wel degelijk bedjes in de iglo’s. Een ding is zeker: origineel logeren op de boerenbuiten is hier gegarandeerd!

Meer info vind je op de website!

 1. Yurt B&B Egelantier – Arendonk

In Arendonk vind je, geheel onverwacht, een stukje Mongolië. In de tuin van B&B Egelantier staat namelijk een yurt, een Mongoolse ronde nomadentent. De yurt in Arendonk is maar liefst 13 meter in doorsnee, en dat is groter dan traditionele yurts die meestal maar een 5 meter doorsnee zijn omdat ze makkelijk te verplaatsen moeten zijn.

 • In deze yurt is dan ook plaats voor 15 personen.
 • De yurt is kleurrijk en bovendien erg gezellig, hij is ingericht met 15 bedjes, een houtkachel, tafels en stoelen, een kast met serviesgoed, waterkoker en koffiezetapparaat, koelkast,...
 • Buiten is er een terras met buitenkeuken, vuurplaats, barbecue, brood-/pizzaoven. Er zijn ook picknicktafels beschikbaar voor de gasten van de yurt. Voor het sanitair hoef je gelukkig niet in de yurt te blijven maar kan je de privacy van het huis van de B&B opzoeken!
 • Meer info op de website.
 1. Treelodge - Retie

Logeren in een boomhut, daar heeft iedereen als kind wel eens van gedroomd. In Treelodge in Retie kan het. Elke boomhut is voorzien van een volledig uitgeruste keuken en badkamer met douche. De boomhutten zijn tevens goed geïsoleerd én je kan ze verwarmen. Ideaal voor een fijn verblijf en comfortabele nachten in het midden van de natuur van de Antwerpse Kempen.

Meer info op de website.

 1. Hostel Wadi - Kasterlee

Een verblijf in het O-vormige Hostel Wadi is voor zowel natuur- als architectuurliefhebbers een onvergetelijke ervaring. Dit indrukwekkende gebouw werd ontworpen door Studio Secchi-Viganò en is een conceptueel hoogstandje. Het hostel ligt midden in het bos en werd met veel respect voor de omgeving ontworpen. Zo kreeg het een groen dak en een wadi, een infiltratiesysteem voor regenwater, waar het hostel haar naam aan dankt.

Dankzij de grote glazen wanden van het gebouw gaan natuur en architectuur naadloos in elkaar over. Het is een bijzondere verblijfplaats die erg inspirerend werkt en bovendien autismevriendelijk is met een visueel stappenplan dat personen met autisme kan helpen bij hun verblijf.

Bekijk hier de website!

 1. Download je gratis stadswandeling Antwerpen

Een weekendje naar Antwerpen? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Antwerpen. Ideaal om Antwerpen volledig te verkennen op eigen tempo.

Wil je graag nog meer zien? Koop onze volledige stadsgids Antwerpen voor € 8,5 met meer dan 100 highlights, leuke weetjes en de beste adresjes om te eten & drinken (+ GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview stadsgids Antwerpen ter voorbereiding van je bezoek.

Antwerpen

Gratis reisgids Antwerpen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?