De Koninlijke Ruiterschool & paardenshow in Jerez de la Frontera: alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Koninlijke Ruiterschool & paardenshow in Jerez de la Frontera: alle info, tips & tickets

5 januari 2023 in Andalusië0 reacties

Jerez de la Frontera is een statige en tegelijkertijd interessante stad in het westen van Andalusië. Er valt heel wat te zien en te beleven in het historische stadscentrum, maar Jerez staat vooral bekend om de prestigieuze paardenschool Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre ofwel Royal Andalusian School of Equestrian Art. Het is verreweg de beroemdste paardenschool van Europa en er komen dan ook heel wat bezoekers op af. Je mag er zeker de paardenshow niet missen!

Hieronder vertellen we je alles over de paardenschool van Jerez de la Frontera en we geven je praktische tips voor je bezoek.

Koop hier alvast online je tickets voor de paardenshow 'Hoe Andalusische paarden dansen', zo ben je zeker van je plekje. Wil je ook een blik achter de schermen in de Ruiterschool? Boek dan online tickets voor een bezoek aan de Koninklijke Ruiterschool.

Inhoud artikel

 1. Het Andalusische paard

Pura Raza Española

Het Andalusische paard, Pura Raza Española, is door de eeuwen heen lang een van de meest gewilde rassen in Europa geweest. Het paardenras werd vooral geprezen voor zijn behendigheid en temperament en daardoor was het Andalusische paard ook populair om oorlogen te voeren.

Training van de paarden

Elk jaar selecteert de Koninklijke Rijschool de beste veulens uit de volbloed Andalusische hengsten van de regio en traint ze 4 jaar lang. In die periode worden de jonge paarden gecoacht in klassieke dressuur, het hoeden van vee, dressuur, mennen en ander typisch paardensportwerk.

De paardenshow

Die trainingen zijn er niet alleen om de typisch Andalusische traditie van verfijnde paardrijkunsten in leven te houden, maar ook om de dieren voor te bereiden op een van de meest populaire shows van Spanje: ‘Como bailan los Caballos Andaluces’, ofwel ‘Hoe de Andalusische paarden dansen’ (in de meeste brochures in het Engels vernoemd als ‘How the Andalusian Horses Dance’).

Die show wordt het hele jaar door georganiseerd door de Koninklijke Rijschool in een arena met 1600 zitplaatsen die speciaal voor de show gebouwd werd. Daarnaast zijn de paarden ook te zien tijdens de betoverende 'Feria del Caballo', dat zijn grote feesten ter ere van de paarden die elk jaar in mei georganiseerd worden.

 1. De opvoering ‘Como bailan los Caballos Andaluces’

Een spektakel van dansende paarden

De spectaculaire paardenshow vindt elke week plaats (1, 2 of 3 shows per week) en duurt 1,5 uur. Het is waarschijnlijk een van de meest memorabele dingen die je zal zien tijdens een bezoek aan Zuid-Spanje. De unieke show ‘Hoe Andalusische paarden dansen’ zou je het best kunnen omschrijven als een paardenballet.

De paarden tonen er hun beste kunstjes begeleid door typische Spaanse muziek en ruiters in replica’s van achttiende-eeuwse kostuums. De Andalusische paarden voeren er choreografieën in verschillende stijlen gaande van de klassieke dressuur tot de cowboystijl Doma Vaquera.

Een veelzijdige voorstelling

Het spectaculairste gedeelte van de show is wanneer de Doma Vaquera-stijl opgevoerd wordt. Dan besturen de ruiters de paarden met één hand in een soort cowboystijl. Ook de rest van de show is nauwelijks minder verbazingwekkend. Je krijgt dan klassieke dressuurtechnieken te zien waarin de kracht, behendigheid en elegantie van de Andalusische paarden in de kijker staat. Het is werkelijk verbazingwekkend om te zien wat de paarden allemaal kunnen.

De paardenshow is echter veel meer dan spectaculaire kunstjes alleen. De opvoering draait vooral over de harmonie die mogelijk is tussen mens en paard en die unieke band wordt doorheen de hele voorstelling benadrukt. Het paard staat centraal en niet de ruiter.

 1. De verschillende choreografieën tijdens de opvoering

Elke show bestaat uit 6 tot 8 verschillende choreografieën die allemaal hun eigen troeven hebben en even entertainend zijn. De choreografieën worden door de Koninklijke Ruiterschool in de volgende stijlen opgedeeld:

Doma Vaquera

Wanneer de Doma Vaquera-rijstijl gedemonstreerd wordt, krijg je een echt spektakel te zien. Deze Spaanse rijdiscipline is afkomstig uit de traditionele veehouderij en wordt in de volksmond de cowboy-stijl genoemd. De ruiter houdt daarbij een lange lans vast waaraan het paard vasthangt. Hij houdt het paard dan onder controle met slechts 1 hand.

De ruiter doet dat eerst in draf en later in galop, maar het paard voert ook verschillende sprongen uit. In traditionele veehouderijen en stierfokkerijen wordt de techniek vandaag nog steeds in het echte leven gebruikt, maar op de meeste boerderijen worden daar tegenwoordig machines voor gebruikt.

Klassieke dressuur

'The Colts', 'Airs on Horseback', 'Pas de Deux', 'Passage and Piaffer', 'Domino on Horseback' en 'Airs Above the Ground' zijn slechts enkele van de passen die de paarden uitvoeren in deze prachtige opvoering. De Andalusische paarden voeren oefeningen uit die liefhebbers misschien zullen herkennen uit officiële wedstrijden op tv. De geavanceerde oefeningen worden uitgevoerd op stukken klassieke muziek en zetten vooral de elegantie en vaardigheid van de paarden in de kijker.

Mennen

De Andalusische paarden van de Koninklijke Ruiterschool trekken tijdens de opvoering ook koetsen. Die paardenkoetsen werden vroeger in het dagelijkse leven gebruikt voor transport, maar tegenwoordig zijn ze verbannen naar de paardensportarena’s. De paarden tonen er het beste van zichzelf in een klassiek harnas en ze worden gegidst door koetsiers. Een prachtig voorbeeld van de harmonie tussen mens en paard.

Klik hier om je ticket te reserveren online

In de hand

Het paard gehoorzaamt altijd zijn ruiter, zelfs wanneer de ruiter niet in het zadel zit. De Andalusische paarden van Jerez voeren tijdens dit deel van de paardenshow klassieke dressuuroefeningen uit zoals levades, capriolen, courbettes, piaffes (tussen pilaren) en de zogenaamde Spaanse pas.

Caroussel

De caroussel is steeds het laatste onderdeel van de voorstelling. Een groep paarden en ruiters voeren dan in groep een aantal geavanceerde oefeningen uit. Het is een van de mooiste onderdelen van de paardenshow.

 1. Wanneer gaat de paardenshow door?

De shows vinden 1, 2 of 3 keer per week plaats, maar soms wordt er ook een extra show op zaterdag opgevoerd. De shows beginnen altijd om stipt 12:00. Bezoekers kunnen op de volgende dagen een show bekijken:

 • In januari en februari: op donderdag
 • Van maart tot juli: op dinsdag en donderdag
 • In augustus en september: op dinsdag, donderdag en vrijdag
 • Van oktober tot december: op dinsdag en donderdag

Ben je niet in Jerez op de dag van de voorstelling? Als alternatief kan je ook kijken naar trainingen die plaatsvinden op andere dagen van de week. Vraag daarvoor meer info bij de Koninklijke Rijschool.

 1. Tickets voor de paardenshow

Je kan de kaarten voor de show kan je snel en voordelig online kopen. Het loket waar tickets verkocht worden, bevindt zich in de school en is elke dag open van 09.30 uur tot 11.45 uur.

Wanneer je online tickets koopt voor de paardenshow moet je enkel nog je voucher komen inwisselen aan het loket. Je bent dan alvast verzekerd van je plaatsje.

 1. De Koninklijke Rijschool van Jerez de la Frontera bezoeken

Een prachtig paleis

Natuurlijk staat de paardenshow centraal in Jerez de la Frontera, maar paardenliefhebbers of geïnteresseerd moeten zeker ook de Koninklijke Rijschool zelf bezoeken. De school en het trainingscentrum zijn gevestigd in een prachtig negentiende-eeuws paleis dat ontworpen werd door de beroemde architect Charles Garnier die onder andere ook de Opera Garnier in Parijs ontworpen heeft. Het paleis is helemaal ingekleed zoals het er in die periode uitzag.

Trainingen

Op het centrale plein of in de hal vinden dagelijks trainingen plaats waarin de paarden klaargestoomd worden voor de spectaculaire voorstellingen. In de hal waar ook de paardenshows plaatsvinden, kunnen maar liefst 1600 bezoekers binnen en het geheel werd ontworpen in een authentieke Andalusische stijl.

Onze tip: ben je niet in Jerez op de dag van een voorstelling of wil je liever de (goedkopere) trainingen bekijken? Boek dan een ticket voor een bezoek aan de Koninklijke Rijschool.

De stallen en de zadelmakerij

Daarnaast zijn er ook nog een zestigtal grote stallen waar de paarden uitrusten. Er is ook een zadelkamer waar onder andere de harnassen en lansen hangen en er is ook een zadelmakerij. Sommige zadels die daar hangen zijn maar liefst 200 jaar oud!

Koetsmuseum

Het koetsmuseum bevindt zich in het paleis en werd geopend in 2002. Zoals de naam al doet vermoeden kan je er enkele prachtige koetsen bewonderen. Het Koetsmuseum is open van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00.

Paardensportmuseum

Het Paardensportmuseum bevindt zich ook in het paleis en werd in 2005 geopend. Je komt er alles te weten over de unieke band tussen mens en paard door de eeuwen heen. Het museum behandelt er onder andere de oorsprong van paardensportkunst in Andalusië, de geschiedenis van de paardensport in de wereld en het verhaal van de Koninklijke Rijschool zelf.

 1. Tickets om de Koninklijke Rijschool te bezoeken

Wil je graag een blik achter de schermen nemen of ben je geïnteresseerd in de paardensport? Dan is een bezoek aan de Koninklijke Rijschool een absolute aanrader. Je kan tickets ter plekke aan het loket kopen of vooraf online reserveren.

Je bezoek start met een korte videotentoonstelling over de Rijschool en daarna breng je een bezoek aan de centrale hal waar de trainingen plaatsvinden. Ook de stallen, de zadelmakerij en de musea staan op het programma.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Bijna alle toeristen die Jerez de la Frontera bezoeken, komen voor deze bijzondere paardenvoorstelling. In de zomermaanden zijn er daarom nogal vaak wachtrijen voor het loket. De wachtrijen zijn echter niet het grootste probleem, je moet er rekening mee houden dat de tickets soms snel de deur uit vliegen. De shows worden namelijk slechts enkele keren per week opgevoerd en de plaatsen zijn beperkt.

Onze tip: om zeker te zijn van je plaatsje en om wachtrijen te vermijden, raden we je aan om vooraf online je tickets voor de paardenshow te kopen. Ook voor tickets om de Koninklijke Rijschool en de trainingen te bezoeken, is het beter om vooraf online te reserveren.
 1. De jaarlijkse paardenmarkt in Jerez

Als je de sterren van de paardenshow van dichtbij wil bewonderen, plan je je bezoek aan Jerez het beste in mei. De jaarlijkse Feria del Caballo (paardenmarkt) vindt plaats in mei en is het hoogtepunt van het jaar in Jerez.

Je kan er dan de hele dag lang paarden bekijken op het beursterrein en in de hele stad breken er feestjes uit. De paarden lopen er in parades versierd door de straten en je zal ook overal ruiters zien rondwandelen in traditionele kledij. Ook de sherry vloeit er rijkelijk. Een absolute aanrader!

 1. Andere bezienswaardigheden in Jerez de la Frontera

Sherry drinken

Jerez is het centrum van de beroemde sherry-driehoek van Andalusië. In het gebied tussen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María is sherry nog steeds het belangrijkste exportproduct. Net als champagne wordt sherry officieel beschermd en kan het alleen binnen deze driehoek worden geproduceerd. Dankzij het warme klimaat en de vruchtbare grond gedijen de wijnranken hier uitzonderlijk goed.

Flamenco

Al eeuwenlang discussiëren Andalusiërs over welke stad zich de wieg van de Flamenco mag noemen. Zowel Jerez, Sevilla als Granada claimen dat ze de geboorteplek van de flamenco zijn. Waar de dans uitgevonden werd, is van minder belang, want in alle 3 de steden worden heel wat leuke flamenco-voorstellingen georganiseerd. Wandel even rond in het centrum en je zal zonder twijfel een flamencobar tegenkomen waar je kan genieten van de traditionele zang, muziek en dans.

Een prachtig historisch centrum

Ook de gebouwen in Jerez zijn heel erg mooi. Je vindt er eeuwenoude kerken, indrukwekkende herenhuizen en zonovergoten pleinen. We hebben een blogartikel geschreven waarin we alle bezienswaardigheden in Jerez op een rijtje zetten. Zo hoef je zeker niets te missen!

 1. Filmpje: wat je mag verwachten van de paardenshow

Benieuwd naar hoe zo'n paardenshow eruitziet? In deze video krijg je enkele prachtige beelden voorgeschoteld. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Jerez de la Frontera moeten reizen.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?