10 x mooiste snorkel- en duikplekken op Curaçao: alle info + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste snorkel- en duikplekken op Curaçao: alle info + kaartje

10 april 2024 in ABC-eilanden0 reacties

De mooiste locaties om te snorkelen en duiken op Curaçao + tips

Curaçao is niet alleen boven water een schitterend eiland, ook de kleurrijke onderwaterwereld mag er zijn. Curaçao is niet voor niets een populaire vakantiebestemming bij duikers en snorkelaars. Je vindt er dan ook meer dan honderd duiklocaties en een gemiddelde watertemperatuur van 29°C. Verspreid over het hele eiland vind je koraalriffen met een regenboog van tropische vissen en andere zeedieren zoals schildpadden, pijlstaartroggen, en zeepaardjes.

Ontdek in deze blogpost de mooiste snorkel- en duikplekken op Curaçao + boek je snorkelexcursie op Curaçao makkelijk online.

Praktische info & tickets voor je reis naar Curaçao

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets10u vliegen naar Curaçao, richtprijs € 875 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Skyscanner
VerblijvenAan te raden verblijven op Curaçao zijn:
PakketreizenJe reis Curaçao als pakketreis boeken? Boek bij Corendon (va. € 599) of boeken bij Prijsvrij (va. € 1245)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Waarom is Curaçao een populaire snorkelen & duik bestemming?

Het eiland heeft een rijke onderwaterwereld met een diversiteit aan koraalriffen en zeeleven, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor zowel beginnende als ervaren snorkel- en duikliefhebbers. Er zijn verschillende duikscholen en snorkelverhuurders op het eiland gevestigd die zowel lessen als materiaal aanbieden.

Bovendien zijn de watertemperaturen op Curaçao het hele jaar door aangenaam, wat het duiken en snorkelen des te leuker maakt. Er zijn tal van snorkel- en duikplekken beschikbaar, variërend van ondiepe riffen voor beginners tot diepere wrakken en grotten voor meer ervaren duikers. In deze blogpost ontdek je alvast meer van de mooiste snorkel- en duikplekken op Curaçao.

Kaartje met de mooiste snorkel- en duikplekken op Curaçao

  1. Playa Porto Marie

Playa Porto Marie is een prachtig wit zandstrand dat toegang biedt tot twee kleurrijke riffen die parallel aan elkaar lopen, met daar tussen een soort vallei. Snorkelaars en duikers kunnen hier genieten van de verschillende soorten koraal, waaronder staghorn koraal en elkhorn koraal, en verschillende soorten vissen, waaronder papegaaivissen, barracuda's en zeeschildpadden.

Het water bij Playa Porto Marie is helder blauw en heeft over het algemeen goede zichtbaarheid, waardoor het gemakkelijk is om het onderwaterleven te zien. Je hoeft bovendien niet al te ver te zwemmen, om enkele (grote) vissen te spotten. Toch niet zo'n snorkelfan? Dan kan je ook gewoon vanaf de steiger, middenin de zee, enkele visjes zien.

  • Er is een parking voorzien bij het strand (bekijk ligging) met prachtig uitzicht over de baai.
  • Er wordt een kleine entreeprijs gevraagd om het strand te betreden.
  • Niet alleen onder water kan je dieren spotten, ook op het strand! Hier wonen namelijk 2 biggetjes die in de modderpoel lekker liggen te relaxen.
  1. Snorkelen bij de Blauwe Kamer

De Blue Room Cave, ofwel de "Blauwe Kamer” op Curaçao is een prachtige onderwatergrot gelegen aan de westkust van het eiland, in de buurt van de kliffen van het nationale park Christoffel. Wat de grot zo bijzonder maakt, is dat ze verlicht wordt door het zonlicht van buitenaf. Omdat de zon niet direct in de grot kan schijnen, weerkaatst het zonlicht in het water, wat resulteert in een prachtige blauwe gloed.

Ook de onderwater wereld in de grot is prachtig om te zien. Veel kleurrijke vissen zoeken deze beschutte plek op, waardoor je hier regelmatig grote groepen kan zien zwemmen. Wees voorzichtig wanneer je de onderwatergrot in duikt, afhankelijk van het waterniveau kan de opening tussen het plafond van de grot en het water namelijk erg klein zijn. Let dus op dat je je hoofd niet stoot.

Hoe kom je in de Blue Room op Curaçao?

Bekijk alvast dit onderstaande filmpje van snorkelaars die de Blauwe Kamer bezichtigen

  1. Zwem tussen de zeeschildpadden bij Playa Grandi

Playa Grandi (ofwel Playa Piskado), in het dorpje Westpunt, is vooral bekend om zijn populatie zeeschildpadden, die vaak rondzwemmen in het water bij het strand. Geniet van het kristalheldere water en het kleurrijke onderwaterleven, zwem tussen de zeeschildpadden en geniet nadien van een lekkere lunch bij Sol Food, op wandelafstand van het strand.

  1. The Mushroom Forest

In de buurt van de "Blauwe Kamer" bevindt zich The Mushroom Forest, een andere populaire duiklocatie met een uniek onderwaterlandschap. Het dankt zijn naam aan de grote, paddenstoelvormige koraalformaties die uit de zeebodem omhoog steken en lijken op een bos van reuzenpaddestoelen.

Het gebied is gevuld met koralen van verschillende soorten en maten, waaronder hersenkoralen, buiskoralen, elkhornkoralen en andere soorten koraal. De paddenstoelvormige koralen zijn het resultaat van eeuwenlange groei en evolutie en zijn best bijzonder om te zien. Tijdens het duiken zie je onder andere schildpadden, roggen, barracuda's en verschillende soorten tropische vissen.

Duik alvast The Mushroom Forest in met onderstaand filmpje

  1. Het oude scheepswrak bij Tugboat Beach

Tugboat Beach is één van de populairste locaties op Curaçao om te snorkelen of duiken. Dit komt voornamelijk door het oude wrak van een sleepboot dat op slechts enkele meters van de kust ligt.

Het schip zonk in 1979, toen het op weg was naar Curaçao om te worden gerenoveerd. Het wrak ligt op ongeveer 5-6 meter diepte en is bedekt met koralen, sponzen en ander onderwaterleven. Dankzij het kristalhelder water is de boot ook voor snorkelliefhebbers makkelijk te bewonderen.

  1. Playa Lagun tussen de hoge kliffen

Playa Lagun is een kleine baai gelegen aan de westkust van het eiland, tussen hoge kliffen en bergen. De baai heeft kristalhelder water en is omgeven door koraalriffen en rotsformaties, die een thuis bieden aan een verscheidenheid aan zeeleven. Tijdens het snorkelen bij Playa Lagun kan je tropische vissen, kreeften, krabben, octopussen, en misschien zelfs schildpadden en roggen zien.

Een ander voordeel van Playa Lagun is dat het een beschutte baai is, waardoor het water vaak kalm en rustig is, wat het snorkelen makkelijker maakt voor beginners. Het strand zelf is ook een mooie plek om te ontspannen, zonnen en te genieten van het uitzicht op de omringende bergen en de zee.

  1. Duiken bij Playa Kalki

Playa Kalki is een ontzettend mooi zandstrand en ligt aan de westkand van het eiland. Het is klein knus strandje waardoor je hier niet met veel mensen bent. Deze plek is erg populair onder duikers. Je ziet dus vrijwel altijd duikers in hun uitrusting rondlopen. Er is ook een duikcentrum op het strand (bekijk ligging) waar je duik- of snorkelmateriaal kan huren of een georganiseerde duik- en snorkeltochten kan boeken.

De prachtige onderwaterwereld van Playa Kalki wordt ook wel eens het Alice in Wonderland genoemd, en dat zegt eigenlijk al genoeg! Hier zie je onder andere zeepaardjes, krabben, groene murenen, kleurrijke rifvissen en paddestoelvormige koraalformaties. Na het snorkelen kan je nog even zonnebaden op de ligbedjes of op een handdoek onder de parasol. Er zijn verder ook geen voorzieningen zoals een restaurant of toiletten.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Playa Kalki ligt vlakbij Nos Krusero Apartments, met eenvoudig ingerichte appartementen en een buitenzwembad. Meer info en boeken.

  1. Snorkelen bij Klein Curaçao

Klein Curaçao ligt ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Curaçao en kan je makkelijk bereiken na een boottocht van ongeveer 2 uur. Het onbewoonde eiland is beroemd om zijn kristalheldere water, schildpaddenpopulatie, prachtige koraalformaties en verschillende onderwatergrotten. Na het snorkelen of duiken, kan je nog even nagenieten van het heerlijke zonnetje op de parelwitte stranden of een wandeling maken naar de iconische roze vuurtoren.

BOOTTOCHT: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je dagtocht naar Klein Curaçao op voorhand online. Verken de vuurtoren en historische scheepswrakken, of kom gewoon tot rust op het strand van Klein Curaçao. Boek je boottocht Klein Curaçao hier.

  1. Ga duiken bij het wrak van de Superior Producer

Er zijn ook enkele interessante duiklocaties in de buurt van Klein Curaçao, waaronder de "Superior Producer". De Superior Producer is een vrachtschip dat in 1977 is gezonken op weg naar Venezuela. Sindsdien ligt het vrachtschip op de zeebodem ligt op ongeveer 30 meter diepte. Het schip is bedekt met een indrukwekkende hoeveelheid koraal en sponzen, tarpons, koraal, tandbaarzen en grote barracuda's. Het wrak is door de jaren heen ook relatief goed bewaard gebleven, wat het extra fascinerend maakt om te duiken.

Omdat het wrak op 30 meter diepte ligt en er een sterke stroming is, is deze plek eerder geschikt voor gevorderde duikers.
  1. Duikplek Beacon Point

Beacon Point is een fascinerende duikplek op het westelijke puntje van de Caracasbaai met een aantal prachtige zuilvormige koraalformaties, volgens sommigen de grootste in Caribisch gebied. Je kan er onder andere grote makrelen, barracuda’s en tandbaarzen zien tijdens het duiken. Houd er wel rekening mee dat deze plek door de stromingen niet geschikt is voor beginners.

Boek hieronder je snorkel- of duikexcursie op Curaçao

  1. Handige tips bij het snorkelen en duiken op Curaçao

  • Controleer altijd de weersomstandigheden voordat je gaat snorkelen of duiken.
  • Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt en dat deze goed past. Als je je eigen snorkelset of duikuitrusting niet hebt, kan je deze altijd huren in de duikcentra.
  • Breng voldoende zonnecrème aan, aangezien de zon op Curaçao erg sterk kan zijn.
  • Neem voldoende water en snacks mee zodat je na het snorkelen of duiken wat energie kan opdoen.
  • Leer de signalen voor onderwatercommunicatie voordat je gaat duiken met een buddy. En.. blijf ook altijd bij je buddy tijdens het duiken.
  • De dag voordien een avontuurlijke uitstap gedaan en ben je hierdoor vermoeid of uitgeput? Stel het duiken dan een dagje uit.
  • Respecteer het zeeleven en raak niets aan. Blijf telkens op veilige afstand van koraal.
  • Blijf zo ver mogelijk uit de buurt van jetski's en motorboten.
  • Vergeet je onderwatercamera niet mee te brengen om deze prachtige ervaring vast te leggen.

EXTRA TIP: Is het de eerste keer dat je gaat snorkelen of duiken, en wil je graag wat begeleiding? Dan kan je ook altijd een georganiseerde tour boeken. Ontdek hier het volledige aanbod snorkeltours en duikexcursies op Curaçao.

  1. Enkele duik- en snorkelcentra op Curaçao

Hier zijn enkele bekende duik- en snorkelcentra op Curaçao:

  • Ocean Encounters: gevestigd in het Lions Dive & Beach Resort, biedt Ocean Encounters een breed scala aan duik- en snorkelmogelijkheden en heeft het een PADI 5-sterren duikcentrum. Meer info.
  • Go West Diving: gelegen in het westelijke deel van Curaçao, biedt Go West Diving duik- en snorkeltrips naar populaire duikplekken zoals Mushroom Forest en Klein Curaçao. Meer info.
  • Blue Bay Dive: gevestigd in het Blue Bay Beach Resort, biedt Blue Bay Dive duik- en snorkeltrips naar verschillende locaties rondom Curaçao, evenals PADI-duikopleidingen. Meer info.
  • Scuba Lodge & Ocean Suites: gelegen aan de kust van Pietermaai in Willemstad, biedt Scuba Lodge & Ocean Suites duik- en snorkelmogelijkheden, evenals PADI-duikopleidingen en accommodaties. Meer info.
  1. Waar overnachten op Curaçao?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het kleurrijke Curaçao? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en resorts op Curaçao.

  • Willemstad: Boho Bohemian Boutique Hotel is een knus boetiekhotel in het Pietermaai wijk, het opkomende deel van de stad. Geniet in van het heerlijke zonnetje in de knusse tuin, neem een duik in het kleine zwembad met jacuzzi, sip van je cocktail en geniet van een heerlijke nachtrust in de Boho style kamer. Meer info en boeken.
  • Jan Thiel Baai: Papagayo Beach Resort biedt prachtige villa's in tropische stijl op wandelafstand van het strand. Verder beschikt het resort ook over een strandclub, een buitenbad, een gezellige lounge en een weelderige tuin. Boek je verblijf.
  • Westen van het eiland: Mondi Lodge beschikt over een buitenzwembad, tropische tuinen en houten bungalows met airconditioning en gratis wifi. Iedere ochtend kan je genieten van een gratis ontbijt en je hebt de mogelijkheid om gezellig samen te barbecueën. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Droom alvast over een vakantie op Curaçao

Ben je benieuwd naar een vakantie op het kleurrijke Curaçao? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Curaçao.

  1. Download onze gratis reisgids ABC-eilanden

Mis niets tijdens je vakantie op de ABC-eilanden met onze gratis reisgids. Deze bevat info over de belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlights + leuke weetjes en uitleg. Koop onze reisgids ABC-eilanden met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids ABC-eilanden.

ABC eilanden

Gratis reisgids ABC-eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?